OFF-35

Aktualno-politična novica
18. 7. 2019 - 14.00
 / OFF

Predstavniški dom Združenih držav Amerike je izglasoval tri resolucije, s katerimi želijo preprečiti prodajo orožja v vrednosti več kot sedem milijard evrov Saudovi Arabiji, Združenim arabskim emiratom in Jordaniji. Ameriški predsednik Donald Trump se je dogovoril za prodajo orožja, sklicujoč se na “izredne” razmere zaradi vojaških trenj z Iranom. Na ta način se je poskušal izogniti predstavniškemu domu, ki mora po zakonodaji odobriti vse večje posle z orožjem. Medtem je v predstavniškem domu propadel tudi predlog teksaškega demokrata Ala Greena o začetku postopka odstavitve Trumpa. Predlog je dobil podporo le 95 kongresnikov demokratske stranke. Po besedah voditeljice demokratov in predsednice kongresa Nancy Pelosi bi sprejetje predloga politično koristilo predsedniku, saj odstavitve republikanska večina v senatu ne bi podprla. 

o napovedani turški invaziji na Afrin
 / 19. 1. 2018
Iz Bele hiše so včeraj sporočili tudi, da uradno prekinjajo sodelovanje s Turčijo pri razvoju lovskih letal F-35, ker se je Turčija odločila za nakup ruskega sistema zračne obrambe S-400. Turčija proizvaja nekaj delov nevidnih lovcev F-35, kar pomeni, da bodo ZDA morale zanje najti nove dobavitelje. Skrbi jih, da bi ruski sistem lahko uspešneje sledil novim letalom, če bi Turki z Rusi delili informacije o sistemu. Američani niso bili zadovoljni tudi z dejstvom, da se je Turčija odločila za nakup ruskega sistema obrambe namesto ameriškega. Turško zunanje ministrstvo je odgovorilo, da so ZDA s tem storile hudo napako, ki bo v odnosu med državama povzročila nepopravljivo škodo. Iz Ankare so sporočili tudi, da enostranski in nepošteni korak Washingtona ni v skladu z načeli Nata in da ni legitimnih razlogov za takšen korak s strani ZDA. 

Ameriški teritorij Portoriko pretresa val protestov zaradi razkritja tajnih sporočil notranjega kroga guvernerja Ricarda Rossella. Poleg dokazov o korupciji in namernem zanemarjanju delov otoka so protestnike razburila tudi odkrito homofobna sporočila, usmerjena proti pevcu Rickyju Martinu. Gre za zadnjega v nizu škandalov, ki vlado pestijo vse od katastrofalnega odziva na orkan Maria leta 2017.

Portoriko
O dolžniški krizi, v kateri se je znašel ameriški prekomorski teritorij Portoriko
 / 25. 5. 2016
Prebivalci otoka so bili brez elektrike skoraj šest mesecev, večina pa jih še zdaj nima zadovoljive oskrbe s pitno vodo in zdravstvenimi storitvami. Slabe razmere v Portoriku so poleg napak Rossellove vlade tudi posledica ignorance vlade Donalda Trumpa. Portoriko je sicer del ZDA, prebivalci pa nimajo pravice glasovati na ameriških volitvah. Orkan je otok prizadel ravno na vrhuncu dolžniške krize, zaradi katere je otok praktično, ne pa tudi pravno gledano bankrotiral. Vladno zadolževanje, ki je močno povezano z neurejenim pravnim in političnim statusom Portorika, je povsem paraliziralo javne službe, socialne ustanove in zdravstvo, ki so se ob nastopu orkana povsem zlomili.

Evropski satelitski sistem za navigacijo Galileo ponovno deluje po enotedenski okvari bazne centrale na zemlji. Sistem, ki so ga lansirali leta 2016, naj bi bil natančnejša alternativa ameriškemu GPS in naj bi Evropi omogočal strateško neodvisnost v primeru težav z ameriško tehnologijo. Večina naprav sicer uporablja oba sistema, zato uporabniki niso čutili izpada navigacijskih storitev, je pa v času okvare trpela njihova natančnost.

O rekonstukciji vlade, ki so jo povzročile nepremičnine na Braču, Mercedes in velik roštilj
 / 18. 7. 2019
Hrvaški premier Andrej Plenković je predstavil sedem novih ministrov. Rekonstrukcija vlade je bila dolgo pričakovana zahteva koalicijskih partnerjev, ki so želeli zamenjati tiste člane vlade, ki jih bremenijo afere. Po srečanju vodstva največje stranke HDZ s preostankom koalicije je za novinarje Plenković pojasnil, da je to bil nujno potreben korak zaradi političnih okoliščin, ki so metale slabo luč na hrvaško vlado. Hrvaški sabor bo jutri glasoval o novih ministrih. Več o tem v OFFsajdu ob 17-ih. 

Na izredni seji državnega zbora so, zaradi veta državnega sveta, znova odločali o noveli Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Zakonski noveli, po kateri bi država prenehala financirati razširjeni del javnega programa izobraževanja v zasebnih šolah, nadaljevala pa bi s stoodstotnim sofinanciranjem obveznega dela javnega programa, so do potrebne absolutne večine 46 glasov zmanjkali trije glasovi. 

Na omenjeni seji pa je, z 51 glasovi za in 21 glasovi proti, še eno možnost dobila novela Zakona o nepremičninskem posredovanju. Novela omejuje višino plačila za storitev posredovanja pri najemu na štiri odstotke pogodbene vrednosti in preprečuje možnost delitve plačila posredovanja med naročnika storitve posredovanja in najemnika. Dodatne stroške, ki jih agencije pri tem lahko zaračunavajo, novela omejuje na 150 evrov.

Upravno sodišče je sprejelo odredbo, s katero bo blokiralo ukrep Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije Akos. Ta je nameravala Telemachu konec septembra odvzeti del frekvenc za mobilno telefonijo, ki jih je ta pridobil s prevzemom Tušmobila, na kar je Telemach vložil tožbo. Razlog za odločitev agencije o odvzemu frekvenc je sicer sodba istega sodišča iz leta 2008; gre za del frekvenc, ki jih je Tušmobil leta 2008 v sumljivih okoliščinah dobil brezplačno, kljub temu da sta se za frekvence istočasno zanimala še dva mobilna operaterja.

 

OFF je pripravila vajenka Anja, pomagal je Koruza.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness