6. 9. 2012 – 14.00

OFF akumulatorjev

Audio file



Zunanji ministri članic Arabske lige so na zasedanju v Kairu podprli načrt Palestincev, da na prihodnjem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov zaprosijo za status države nečlanice. Kot je pojasnil generalni sekretar lige Nabil al Arabi, so se za podporo odločili, ker imajo Palestinci težavo s pridobitvijo statusa polnopravne članice. Za slednje bi namreč potrebovali soglasje Varnostnega sveta Združenih narodov, na kar pa ne morejo računati, saj so Združene države Amerike že vnaprej napovedale, da bodo uporabile veto. Za dodelitev statusa nečlanice soglasje Varnostnega sveta ni potrebno. Številne države so imele status nečlanice, recimo obe Nemčiji po drugi svetovni vojni.

Kaushik Basu, ki je bil glavni ekonomski svetovalec indijske vlade, je postal voditelj za ekonomska vprašanja pri Svetovni banki in je drugi na tej funkciji, ki vsaj uradno prihaja iz držav v razvoju. Basu je bil profesor na univerzi v New Yorku, deloval pa je tudi v Londonu. Nasledil je Justina Lina iz Kitajske, ki se mu je mandat iztekel 1. junija. Basu bo sicer podrejen predsedniku omenjene institucije Jim Yong Kimu, ki je to funkcijo prevzel pred dvema mesecema. Kim se je rodil v Južni Koreji, nato pa se z družino preselil v Združene države Amerike. Sama naključja.

Predsednik Kolumbije Juan Manuel Santos je razkril imena ljudi, ki se bodo pogajali z levičarsko uporniško skupino FARC. Slednja naj bi še danes v Havani, prestolnici Kube, storila takisto. Vladna ekipa združuje nekdanje vodje represivnih in obrambnih institucij, nekdanje visoke politične funkcionarje in poslovneža. Santos je dodal, da bodo z vladno ekipo še naprej sodelovali tisti, ki so s FARC-om sploh dosegli dogovor o vzpostavitvi mirovnih pogajanj, prvih po desetletju. Ob istem času pa je obrambni minister Juan Carlos Pinzon povedal, da je vojska v zračnem napadu na obmejnem pasu z Venezuelo ubila tri člane FARC-a, tudi tako imenovanega Danila Garcio, ki naj bi bil tesen sodelavec vodje FARC-a Timochenka. Minister se nadeja še več padlih gverilcev, saj naj bi ob bombardiranju sprožili naravni plaz, ki bi lahko pokopal še večje število upornikov. Kar je dejal predsednik, je minister vzel resno – pogajanja se pričenjajo, a premirja še ni.

V južni sosedi Peruju prav tako beležijo uspeh v boju proti tamkajšnjim upornikom. Predsednik Ollanta Humala je povedal, da so ubili pomembnejšega člana maoistične skupine Sendero Luminoso oziroma Sijoča pot, ki bije boj za spremembo oblasti od leta 1980, vsled spopadov pa je doslej umrlo skoraj 70 tisoč ljudi. Ubiti tovariš Williams je bil glavni ostrostrelec Sijoče poti, zasačili pa so ga kar v glavni bazi upornikov, ki jo je vojska tudi uničila. Pripadniki Sijoče poti so sedaj prisiljeni delovati iz bolj odročnih delov države, po besedah vladnih predstavnikov pa se združujejo tudi s prekupčevalci prepovedane koke.

Češki premier Peter Nečas je v parlamentu doživel poraz, saj so poslanci, med njimi jih je bilo tudi šest iz njegove vladajoče Demokratske državljanske stranke, zavrnili nepriljubljene varčevalne ukrepe, ki naj bi Češki pomagali zmanjšati proračunski primanjkljaj na manj kot tri odstotke bruto domačega proizvoda. To naj bi zadovoljilo Maastrichtske kriterije glede proračuna. Tako je enoodstotno zvišanje davka na dodano vrednost na 21 odstotkov in sedemodstotno zvišanje dohodnine v sredo podprlo le 94 poslancev spodnjega doma parlamenta, medtem ko je bil 101 proti. Češki predsednik Vaclav Klaus je predlagano zvišanje davkov označil za usodno napako.

V Moravskih toplicah se je odprl strokovni posvet z naslovom 'Termalne vode med Alpami in Karpati - Prihodnost trajnostne uporabe geotermalnih virov v mednarodnem prostoru s poudarkom na Pomurju'. Na posvetu je zbrane nagovoril predsednik odbora Državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje Dejan Židan. Slednji nam je več povedal o geotermalni energiji v Pomurju in širši okolici:

Izjava je v posnetku oddaje.

Tovarna akumulatorskih baterij - TAB ima dan odprtih vrat družbe, v okviru katerega bo možen ogled proizvodnih prostorov na lokacijah v Žerjavu in Črni na Koroškem, odprli pa bodo tudi nove skladiščne prostore v SPE Topla. O sami tovarni in njenih proizvodih smo spregovorili z direktorjem omenjene družbe Bogomirjem Aubrihom:

Izjava je v posnetku oddaje.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.