OFF avstralske cenzure

Aktualno-politična novica
Avstralija koala
20. 10. 2016 - 15.00
 / OFF

Argentina femicidArgentinkam in Argentincem so se v protestih proti nasilju nad ženskami pridružili protestnice in protestniki iz drugih držav Latinske Amerike. Protesti so se odvijali še v Mehiki, El Salvadorju, Boliviji, Čilu, Paragvaju in Urugvaju. Proteste je spodbudil umor najstnice, a v Argentini so smrtne žrtve med ženskami pri nasilju v družini pogoste. V Buenos Airesu se je zbralo več sto tisoč protestnikov.

Protestnice so zahtevale tudi kulturne spremembe, in sicer manj mačizma v argentinski družbi. Jezo pa so uperile tudi proti vladi in njeni nesposobnosti, da naslovi vprašanje enakovrednosti spolov. Protesti bodo imeli tudi ekonomske učinke, saj so protestniki za čas protesta prekinili z delom.

V Braziliji je saga z odstavitvijo nekdanje predsednice Dilme Rousseff doživela preobrat. Zaradi obtožb korupcije je policija aretirala arhitekta njene odstavitve in bivšega predsednika spodnjega doma parlamenta Eduarda Cunha. Cunha je sicer zaradi vpletenosti v korupcijske posle iz položaja odstopil julija. Obtožbe korupcije, ki ga bremenijo, slonijo predvsem na prejemanju podkupnin s strani brazilskega državnega naftnega podjetja Petrobras. V Braziliji je bilo zaradi poneverb in sodelovanja v Petrobrasevi podkupovalni shemi že obtoženih ducat politikov. Afera bo, kot kaže, močno prevetrila brazilski politični vrh na levici in desnici. Z obtožbami se spopada tudi predhodnik Dilme Rousseff, levičar Luiz Inacio Lula da Silva. V isti godlji se je znašel še novi predsednik Michael Temmer, ki je tarča kritik, da onemogoča preiskavo o Petrobrasu.

Začasna prekinitev ognja v Jemnu brez posameznih kršitev ni zdržala več kot dober dan. Po navedbah jemnske vojske in lokalnih očividcev so hutijski uporniki z zavezniki, zvestimi bivšemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, napadli stanovanjske predele vzhodno in zahodno od mesta Taiz, ki leži slabih 300 kilometrov južno od prestolnice Sana. Hutijske sile naj bi več napadov izvedle tudi v regiji Midi na meji s Savdsko Arabijo ter v regiji Mareb. Prekinitev ognja je sicer začela veljati v sredo, in sicer minuto pred polnočjo, potem ko so se hutijski uporniki in jemenski predsednik Abd Rabuh Mansur Hadi sporazumeli o 72-urnem začasnem miru z možnostjo podaljšanja.

Puške niso dolgo molčale niti v obleganem Alepu, kjer je 11-urna začasna prekinitev ognja začela veljati ob 7. uri po srednjeevropskem času. Rusija je v ponedeljek napovedala, da bo skupaj s sirskimi vladnimi silami napade na mesto sprva zaustavila za 8 ur, kasneje pa je obljubljeno premirje podaljšala še za 3 dodatne ure. Čeprav so kritiki opozorili, da gre za odločno prekratek rok, naj bi začasen mir omogočil dostavo humanitarne pomoči in evakuacijo prebivalstva, kar pa se je hitro izjalovilo. Na enem od humanitarnih koridorjev, po katerem naj bi prebivalci Alepa zapustil mesto, so izbruhnili spopadi. Za to, kdo je kršil prekinitev ognja, vladne sile in uporniki obtožujejo drugi druge, medtem pa v javnost prihajajo informacije o topniškem obstreljevanju na eni od nadzornih točk v središču mesta. Večja bombardiranja mesta so medtem kljub vsemu ustavljena.

Avstralija NauruAvstralija je dvignila prepoved pojavljanja v medijih za zdravnike, ki oskrbujejo begunce. Tak ukrep je predvideval nediskriminatoren zakon z imenom Sila na meji. Julija letos je organizacija Zdravniki ZA begunce določilo izpodbijala na avstralskem vrhovnem sodišču. Sodišče je danes odločilo v prid zdravnikov ter prekinilo vladno cenzuro. Avstralija ima do beguncev zelo strogo zakonodajo in prebežnike preusmerja v tihooceansko otoško državo Nauru. Nedavno poročilo Amnesty International razkriva ustrahovanje in mučenje prebežnikov. Dodajmo, da so prepoved pojavljanja v medijih za svoje prostovoljce uveljavljale tudi nekatere slovenske humanitarne organizacije.

Hrvaški parlament je izglasoval novo vlado, ki jo sestavljata stranki Hrvaška demokratska zveza, krajše HDZ, ki jo vodi novi hrvaški premier Andrej Plenković, in neodvisna lista MOST pod vodstvom Boža Petrova. Če bo nova-stara koalicija trdna kot kamen kost, komentira novinar Drago Hedl: 

izjava

Kaj je zaškripalo v prejšnji koaliciji, lahko izveste v OFFsajdu z naslovom Hrvaška politična kriza. Glede na to, da sta v koaliciji isti stranki, smo Hedla povprašali, katere novosti prinaša vlada.

izjava

Na Filozofski fakulteti se je odvila novinarska konferenca o incidentih, ki so se dogajali v času volitev. Dogajanje opiše profesorica Milica Antič Gaber.

izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.