OFF balkanskega vulkana

Aktualno-politična novica
29. 5. 2014 - 12.00
 / OFF

Malezijsko letalo ni strmoglavilo na območju v južnem Indijskem oceanu, kjer so zaznali domnevne signale črnih skrinjic in kjer so ga iskali več tednov. Kot so sporočile pristojne avstralske oblasti, je ameriška mini podmornica Bluefin-21 preiskala celotno območje, a tam ni ostankov letala, ki ga pogrešajo od 8. marca. V avstralskem koordinacijskem centru so pojasnili, da se bo zdaj začela nova faza iskalne akcije, in sicer naj bi s posebno opremo pregledali območje, za katero še ne obstajajo karte morskega dna, ter določili novo območje iskanja pogrešanega letala. Kitajska raziskovalna ladja že kartira morsko dno, kar je del priprav na iskalno akcijo, ki naj bi se začela avgusta in naj bi trajala največ leto dni.

Iranski vohuni naj bi informacije dobivali tako, da so na Facebooku odpirali lažne račune in za prijatelje dodajali ameriške politike in druge državne uradnike. Tarče iranskih vohunov naj bi bili predvsem politiki, ambasadorji, vojaški admirali in lobisti. V spletnem podjetju Isight partners, ki se ukvarja s spletno varnostjo, sicer ne morejo oceniti, kateri podatki so bili ukradeni. So pa iranski spletni vohuni uporabili standarden model infiltracije skozi družbena omrežja. Najprej so z lažnimi podatki uredili svoje profile, nato so vzpostavili stik s socialnim krogom tarč in kasneje s tarčami samimi, ki so jim nato poslali zlonamerno programsko opremo, s katero so pridobili gesla in ostale relevantne podatke.

Vojaški poveljnik Abdul Fatah al Sisi je pričakovano zmagal na predsedniških volitvah v Egiptu. Poveljnik, ki je julija lani po množičnih protestih odstavil predsednika Mohameda Mursija, je imel za sabo močno podporo. Volilna udeležba naj bi bila med 37- in 46-odstotna kljub trem volilnim dnem, kar je dosti manj od volilne udeležbe leta 2012, ko je bil izvoljen Mohamed Mursi. Takrat je na volišča prišlo skoraj 52 odstotkov volilnih upravičencev. Za Sisija je sicer glas oddalo najmanj 21 milijonov volivcev oziroma 96 odstotkov, za njegovega edinega izzivalca, kandidata levice Hamdena Sabahija, pa slabi štirje odstotki. Volitve je bojkotirala Muslimanska bratovščina, iz katere izhaja tudi Mursi.

Vodja proruskih separatistov v mestu Slavjansk na vzhodu Ukrajine Vjačeslav Ponomarjev je sporočil, da so pogrešani opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi – Ovse v njihovih rokah. Danec, Estonec, Turk in Švicar so izginili v ponedeljek na nadzorni točki zunaj Donecka. Samooklicani župan Slavjanska, ki je stal tudi za ugrabitvijo druge ekipe Ovseja konec aprila, je sicer dejal, da opazovalcev niso aretirali, so jih pa zadržali, da bi ugotovili, kdo so. Zagotovil je tudi, da je s četverico vse v redu in jih nameravajo izpustiti.

V bližini Slavjanska so sicer proruski separatisti sestrelili vojaški helikopter, ki naj bi ga zadeli potem, ko je na območje pripeljal ukrajinske vojake. V napadu je bilo ubitih 14 vojakov, vključno z generalom Vladimirjem Kulčitskim. Mesto Slavjansk je sicer že nekaj tednov prizorišče silovitih spopadov med separatisti in vladnimi silami, ki že ves teden oblegajo omenjeno mesto. Tudi danes na območju odmeva silovito streljanje. Tarča obstreljevanja ukrajinskih sil naj bi bile tudi stanovanjske četrti, zaradi česar so morali ljudje zapustiti svoje domove. Več o stanju v Ukrajini po predsedniških volitvah je za Radio Študent povedal nekdanji dopisnik Dela iz vzhodnoevropskih držav, Branko Soban:

->KLIK<- do izjave

 

Več kot tisoč afriških migrantov je vdrlo čez špansko mejo v severnoafriški obalni enklavi Melilla, več deset jih je policija s silo potisnila nazaj v Maroko. Po podatkih maroških oblasti je 1500 imigrantov planilo skozi ograjo na petih različnih mestih, vsaj 500 pa jih je uspelo priti čez mejo, kjer so sedaj nastanjeni v uradnem nastanitvenem centru, kjer zdaj domuje okoli 2400 ljudi. V mejnih izgredih naj bi bili ranjeni štirje maroški policisti, deset maroških migrantov pa je bilo zaradi poškodb odpeljanih v bolnišnico. Po podatkih španskih oblasti naj bi bilo več migrantov prepeljanih tudi v španske bolnišnice. Španski severnoafriški mestni enklavi Melilla in Ceuta sta sicer redno tarči velikih skupin afriških priseljencev, ki vdirajo v Evropo v iskanju boljšega življenja. Španija in Maroko sta sicer že pred časom okrepila mejni nadzor, saj je februarja ob poskusu prečkanja meje 15 migrantov utonilo v morju.

Iz vulkana Duvalo blizu Ohrida, edinega aktivnega ognjenika na Balkanu, so v sredo popoldne začele izhajati večje količine dima. Strokovnjaki poudarjajo, da je aktiviranje ognjenika posledica poplav in potresa v zadnjem času. Makedonsko prestolnico Skopje je pred štirimi dnevi namreč prizadelo hudo neurje z obilnim deževjem, nato pa je območje stresel še potres. Zaradi začetka delovanja ognjenika so v vseh pristojnih institucijah razglasili alarm, na območje pa so odšli gasilci.

Popoldan bo v atriju mestne hiše potekal dogodek z naslovom Trajnost je lepa čednost, kjer bo javnost iskala odgovore na vprašanje, kakšno Ljubljano si želimo leta 2020. Posvet o trajnostnem razvoju urbanih območij se bo začel ob 18. uri. Dogodek organizira Slovenska fundacija za trajnostni razvoj – Umanotera. Več o dogodku, Andrej Gnezda, Umanotera:

->KLIK<- do izjave

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness