OFF DISCIPLINE MLADIH NEZAPOSLENIH

Aktualno-politična novica
17. 8. 2015 - 15.00
 / OFF

Jordanska Arabska banka je pristala na poravnavo obtožbe porote zveznega sodišča Združenih držav Amerike, ki jo bremeni financiranja skupin, ožigosanih kot teroristične. Obtožba je bila lansirana s strani nekaj sto Američanov leta 2004, ki so banko obtoževali kršenja ameriškega protiterorističnega zakona. Ta tudi omogoča pravno zahtevo državljanov glede pripetij zadevši mednarodnega terorizma, leta 2014 pa je sodišče presodilo, da je dotična banka kriva zavestnega imetja bančnih računov in prenosa 70 milijonov dolarjev za pripadnike Hamasa ter 11-im ostalim domnevno terorističnim skupinam. Točna višina povračila banke oškodovancem bo še določena v prihodnjih dneh.

Po lanskoletni presoji sodišča je banka sicer napovedala pritožbo ter to zavrnila kot napačno. S tovrstnimi obtožbami se soočajo tudi številne ostale banke, med katerimi so prav tako HSBC, Kitajska Banka, Credit Lyonnais in Škotska kraljeva banka.

Predsednik Egipta Fatah al-Sisi je potrdil nov protiteroristični zakon, katerega osnutek je pred dobrim mesecem dni že sprejela vlada. Spomnimo, da zakon določa finančno kazen od 23.000 evrov do največ 55.000 evrov v primeru novinarjevih navajanj podatkov o napadih militantnih skupin, ki bi bili v nasprotju s podatki vlade. Prav tako nudi večjo pravno zaščito vojski pri uporabi nasilnih sredstev ter zaostruje kazni za prisostvovanje domnevno terorističnim skupinam. Medtem ko je ustanovitev ali vodenje tovrstne skupine kaznovano s smrtno kaznijo ali doživljenjskim zaporom, je sodelovanje v njej kaznovano z največ 10-imi leti zapora, razširjanje idej, ki naj bi pozivale k nasilju, pa od pet do sedem let. Spomnimo, da je pravosodni minister Ahmed el-Zind ob sprejetju osnutka dejal, citiramo: “Upam, da nihče tega ne interpretira kot omejevanje medijske svobode. Gre le za številke.”

V Bujumburi, glavnem mestu Burundija, je bil v soboto na poti vračanja domov iz cerkve ustreljen in tako usmrčen nekdanji načelnik vojaškega štaba Jean Bikomagu. Spomnimo, da je bil le dva tedna pred tem z raketnim napadom ubit vrhovni general Adolphe Nshimirimana. Nemiri in atentati sicer prihajajo po ponovnem kandidiranju in zmagi na volitvah predsednika Pierra Nkurunzize, ki je sprožila tudi civilne nemire, poskus državenga udara in pred nemiri bežeče množične migracije.

Združene države Amerike in Nemčija so napovedale, da bodo umaknile svoj protizračni raketni sistem Patriot, kjer prispevata vsaka po dve bateriji, eno pa prispeva še Španija. Te so bile na zahtevo Turčije v okviru misije Nato nameščene leta 2013, zaradi nevarnosti sirske državljanske vojne. Po besedah nemške obrambne ministrice Ursule von der Leyen bo Nemčija umaknila baterije vključno z 250-imi nameščenimi vojaki zaradi premika grožnje, ki naj bi imela sedaj obliko Islamske države, zaradi česar napovedujejo nadaljevanje prisotnosti v dotični regiji.

Minister britanskega vladnega urada, Matthew Hancock, je pobližje očrtal načrt za mlade nezaposlene med 18-im in 21-im letom starosti. Tisti, ki prejemajo socialne prejemke, bodo sledeč načrtu imeli mesec dni časa, da se prijavijo k programu, ki bi jih zdresiral za uspešnejše iskanje službe, ali pa bodo izgubili prejemke. Program vsebuje tritedensko urjenje v pripravi na zaposlitveni razgovor in izdelovanje prošenj za zaposlitev, ki jih bo nadziral trener. Po besedah ministra Hancocka, to ni kaznovanje mladih zaradi sicer večinsko ne po svoji lastni krivdi položaja nezaposlenosti, vendar spodbujanje le-teh. Program, citiramo, “z zagotavljanjem, da življenje na prejemkih enostavno ne pride v poštev, skušamo dokončno končati odvisnosti od socialnega skrbstva, tako da se odvisnost od socialnega skrbstva ne prenaša več na naslednje generacije.”, konec citata. Vse to v namen, zopet citiramo ministra, “grajenja države za delavce, kjer noben ni opredeljen po rojstvu in lahko vsi dosežejo svoje potenciale.”

V kitajskem mestu Tianjin so po kemijskih eksplozijah na industrijskem prostoru vzplamteli protesti. Nekaj stoglava množica, po večini bližnji umrlih v eksploziji, so izražali nezadovoljstvo zoper počasno informiranje javnosti o nesreči s strani oblasti ter kritizirali dejstvo, da prebivalci v bližini nesreče niso bili informirani o prisotnosti kemijskih snovi. Nezadovoljstvo proti netransparentnosti informacij so izrazili tudi številni mediji, številne spletne strani in račune na socialnih omrežjih, ki so kritizirali odziv vlade po nesreči, pa je tamkajšnji režim kaj hitro ukinil.

Na Gospodarskem razstavišču se je pričela odvijati mednarodna konferenca fizike visokih energij Lepton photon 2015, ki se ukvarja s fiziko osnovnih delcev in sorodnimi področji, kot so kozmologija, fizika astrodelcev. Na njej se bodo zvrstili številni prispevki, o njihovi vsebini več pove Marko Mikuž s Fakultete za matematiko in fiziko in Inštituta Jožefa Stefana, ki konferenco soorganizirata.

 

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.