Off domnevnih teroristov

Aktualno-politična novica
Premirje v Afgnistanu
29. 9. 2016 - 15.00
 / OFF

V Združenih državah Amerike je kongres tako v senatu kot v predstavniškem domu z veliko večino preglasoval veto predsednika Baracka Obame. Ta se nanaša na predlog zakona, ki dovoljuje sorodnikom žrtev napada 11. septembra, da tožijo člane vlade Savdske Arabije, za katere obstaja sum, da so sodelovali pri načrtovanju napada. Trenutni zakon namreč tožbe sorodnikov žrtev terorizma dovoljuje le preko ambasad vlad držav, ki so na ameriškem seznamu podpornic terorizma, na katerem pa Savdske Arabije ni. Obamo, ki je zakonu nasprotoval, skrbi predvsem njegov vpliv na odnose z dosedanjo ameriško zaveznico. Hkrati svari, da bi lahko zakon predstavljal precedens, po katerem bi lahko tudi zasebniki iz drugih držav tožili ameriško vlado zaradi njenega financiranja in vojaške pomoči nekaterim skupinam v tujini.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani in vodja uporniške skupine Hezb-i-Islami  Gulbuddin Hekmatyar sta podpisala mirovni sporazum. Ta upornikom podeljuje imuniteto za pretekla dejanja in jim podeljuje vse politične pravice. Poleg tega se je predsednik Gani zavezal, da se bo pri ZDA in Združenih narodih zavzel za umik mednarodnih sankcij proti Hekmatyarju, ki ga ima Amerika za terorista zaradi domnevne povezave z al-Qaedo in Talibani. Če bi se to zgodilo, bi se vodja upornikov lahko vrnil v Afganistan po 20 letih izgona, ki ga domnevno preživlja v Pakistanu. Gre za prvi mirovni sporazum med afganistansko vlado in eno izmed uporniških skupin po ameriškem napadu na Afganistan leta 2001.

V Indoneziji več tisoč sindikalnih delavcev protestira zaradi nove vladne davčne sheme. Program spodbuja Indonezijce, da svoje prikrito bogastvo iz tujine pripeljejo nazaj pod okrilje domače davčne zakonodaje, ne da bi plačali kazen za izogibanje davkom. Od začetka izvajanja programa julija je bilo v državi registriranih 200 milijonov dolarjev, med več kot 100 tisoč lastniki, ki so se prijavili, pa so nekateri izmed najbogatejših Indonezijcev. Vlada pričakuje, da se bo do konca leta v državi registriralo dobrih 12,5 milijard dolarjev, kar bi znižalo deficit proračuna pod po zakonu zahtevano mejo treh odstotkov BDP-ja. Sindikat konfederacije indonezijskih delavcev in tri nevladne organizacije so na ustavno sodišče že vložili tožbo zoper omenjeni program.

Indija je začela napad na domnevne teroriste v Pakistanu, ki naj bi se nameravali infiltrirati čez kontrolno linijo, de facto mejo med obema državama v Kašmirju. Pakistan, ki priznava smrt dveh svojih vojakov, obtožbe o teroristični nameri sicer označuje za iluzijo in potezo Indije za provokacijo. Ni jasno, če so indijski vojaki tudi prestopili linijo, streljanje iz obeh strani pa naj bi trajalo okrog 6 ur na različnih predelih linije. Napad prihaja v zelo neprimernem času za Pakistan, katerega štabni general in vojaški vodja Raheel Sharif je tik pred upokojitvijo, prav tako pa še ni znan naslednik premierja Nawaza Sharifa. Odnosi med Indijo in Pakistanom so zaostreni od napada na indijsko vojaško bazo v Kašmirju pred tednom in pol, ki naj bi ga po prepričanju Indije izvedli s strani Pakistana podprti borci.

Evropska komisija je predstavila nova, strožja pravila lobiranja, ki naj bi povečala transparentnost. Pravila uvajajo striktnejše preverjanje pravilnosti podatkov o lobistih, ki morajo sestanke z evropskimi uradniki prijaviti. Javnosti naj bi bile tako po novem dostopne informacije o tem, kdo lobira in koliko zapravlja. Vendar se pravila nanašajo zgolj na najvišje uradnike, medtem ko naj bi za uradnike na nižjem nivoju veljalo načelo zaupanja. Margarete da Silva iz organizacije Corporate European Observatory predstavi pomanjkljivosti novih pravil:

Izjava

Predlog morata potrditi še svet in Evropski parlament.

Medij EurActive je objavil pricurljan dokument o novi strategiji Evropske komisije proti curljanju dokumentov v javnost. Ta predvideva organizacijo Dnevov etike, na katerih bi se evropski uradniki predvideno seznanili s posledicami, če bi razkrili kakšen dokument. Poleg tega bi morali vsako leto elektronsko podpisati prisego o zaupljivosti, sicer bi se jim zaklenil dostop do računalnikov.

Novice iz Slovenije

Pred vlado poteka protestni shod pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic in vzgojiteljev, ki zahtevajo umestitev njihovega poklica v višji plačilni razred. S protesta se javlja sodelavec Radia Študent Žan Zupan:

Izjava

Protest pripravljata Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije oziroma SVIZ in Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije oziroma Sindikat VIR. Zahteve protestirajočih predstavi Petra Koritnik, predsednica za vrtce iz Sviza:

Izjava

Koritnik predstavi tudi trenutno stanje v predšolski vzgoji:

Izjava

Državni zbor bo danes odločal o noveli Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki sta jo pripravili Združena levica in organizacija Petka za nasmeh. Predlog predstavi Rok Ovsenik iz Petke za nasmeh:

Izjava

Vlada je po letu in pol pritrdila izredni uskladitvi pokojnin, ki bodo tako s 1. oktobrom višje za 0,4 odstotka. Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju namreč predvideva uskladitev pokojnin, če je BDP v preteklem letu rasel. Vladni sklep sicer prihaja pozno glede na to, da je bila rast bruto domačega proizvoda ugotovljena že dve leti zapored. Prvič je Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje oziroma ZPIZ na vlado vložil predlog o uskladitvi že februarja 2015, vendar ga je ta zavrnila, češ da finančna situacija države tega ne dovoljuje. Januarja letos so se pokojnine zvišale za 0,7 odstotka, vendar je uskladitev temeljila na podlagi proračunskih dokumentov, ne na podlagi pokojninskega zakona. Trenutno zvišanje za 1,6 milijonov mesečno bodo krili višji prihodki pokojninske blagajne.

Veliko slovensko srce, polno sočutja, se tokrat obrača proti Bangladešu. Državni birokrati so prepoznali možnost, da bi tej revni državi nudili pomoč v obliki čebelarstva. Gre za edinstven in prvenstven primer meddržavne pomoči. Slovenski strokovnjaki bi pod okriljem Ministrstva za zunanje zadeve Bangladešu nudili pomoč v obliki izobraževanj, usposabljanj in prenosa tehnologije. Slovenija bo z mednarodnim delovanjem na področju čebelarstva še okrepila svoja prizadevanja za razglasitev svetovnega dneva teh marljivih živalic v okviru Organizacije združenih narodov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Jet fuel can not melt steel beams!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness