OFF in ON vladam

Aktualno-politična novica
1. 6. 2018 - 15.00
 / OFF

Španski parlament je izglasoval nezaupnico vladi premierja Mariana Rajoya. Rajoy je z izglasovano nezaupnico avtomatsko odstavljen s položaja premierja, nadomestil pa ga bo vodja socialistov Pedro Sanchez. Nezaupnico je sprožilo dolgotrajno sojenje o korupciji, v katero so bili vpleteni člani njegove stranke. Nezaupnico so vložili opozicijski socialisti, s podporo 176 poslancev. Socialiste, ki imajo v 350-članskem parlamentu 84 sedežev, so podprli tudi v levi stranki Podemos, ki ima 67 poslancev. Podporo nezaupnici je s petimi glasovi zagotovila tudi Baskovska nacionalistična stranka, krajše PNV, in katalonska stranka PDeCAT, ki se zavzema za neodvisnost Katalonije.  Edina večja stranka, ki je podprla Rajoya, je bila liberalna Ciudadanos.

Pred padcem španske vlade pa je le-ta v zadnjih izdihljajih  prižgala zeleno luč na novo sestavljeni katalonski vladi. Katalonski premier Quim Torra je vlado sestavil brez bivših ministrov, ki so prebežali v tujino, in brez tistih, ki so v zaporu. Quim Torra je bil s strani španske vlade za premierja imenovan prejšnji mesec in je naklonjen neodvisni Kataloniji. V prejšnjo sestavo vlade je vključil štiri ministre, ki so tarče kazenskega pregona, a te sestave španska vlada ni potrdila. Katalonija je bila zaradi referenduma in razglasitve neodvisnosti lani, ki jima je sledila razpustitev katalonske vlade, pod nadzorom Madrida, ki pa bo s prevzemom oblasti s strani novosestavljene vlade odpravljen.

Tri mesece po parlamentarnih volitvah bo v Italiji prisegla nova vlada. Ta bo sestavljena iz desne Lige in populističnega Gibanja petih zvezd, vodil pa jo bo pravnik in novinec v italijanski politiki Giuseppe Conte. Nov dogovor o vladi, ki jo bo sestavljalo 18 ministrov, sta stranki sprejeli včeraj, Conte pa je od italijanskega predsednika Sergia Mattarelle znova prejel mandat. Tega mu je namreč enkrat že vrnil, saj je predsednik Mattarella zavrnil imenovanje Paola Savone na mesto ministra za gospodarstvo. Tako bo 81-letni evroskeptik presenetljivo prevzel mesto ministra za evropske zadeve. Predsednik Lige Matteo Salvini bo prevzel vodenje notranjega ministrstva, vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio pa bo minister za gospodarski razvoj. Gibanje bo prevzelo tudi ministrstvi za kulturo ter infrastrukturo in promet. Liga bo med drugim vodila ministrstva za kmetijstvo, izobraževanje in regije. S potrditvijo sestavljene vlade pod vodstvom Conteja so se Italijani izognili predčasnim volitvam.

Danski parlament je sprejel zakon, s katerim prepoveduje zakrivanje obraza v javnosti. Zakon se tiče predvsem muslimanskih oblačil, kot sta burka in nikab, s katerima si muslimanke zakrivajo obraz. Zakon je predlagala desnosredinska vlada, podprlo ga je 75 poslancev, med drugim poslanci stranke Socialnih demokratov in skrajno desna Danska ljudska stranka. Proti zakonu je glasovalo 30 poslancev. Zakon o prepovedi zakrivanja obraza ne zadeva le burke in nikaba, ampak tudi zakrivanje obraza s šalom in kapo ter tudi maske in čelade, pa tudi umetne brade, ki preveč zakrivajo obraz. Še vedno bo dovoljeno nositi šale in kape v mrazu in maske v času pustnega festivala. Zakon bo pričel veljati prvega avgusta, predvidena globa za zakrivanje obraza bo 135 evrov, za četrto kršitev pa se bo kazen dvignila na 1350 evrov.

Po neuspešnih pogajanjih med vodstvom televizijskega programa slovaške nacionalne televizije in sindikatom novinarjev je odpoved za delo na slovaški nacionalni televiziji podalo še dvanajst novinarjev. Obdobje odpovedi bo trajalo dva meseca. Če se v tem času generalni direktor RTVS Jaroslav Reznik odloči, da bo odpoklical vodstvo novinarske pisarne, so se pripravljeni dogovoriti o umiku odpovedi delovnega razmerja. Reznik se je 23. maja srečal s predstavniki sindikatov, vendar je zavrnil vse njihove pogoje, vključno s ponovno zaposlitvijo štirih zunanjih poročevalcev, katerih pogodbe v tem letu niso bile podaljšane. Novinarji so kritični do dejstva, da so bili na vodilna delovna mesta imenovani nekdanji predstavniki državnih institucij in ministrstev in da izdajatelj televizijskega programa ni sprejel mehanizmov za preprečevanje morebitnega navzkrižja interesov. Le nekaj dni po srečanju generalnega direktorja in sindikatov so sindikati sporočili, da je RTVS najel še enega nekdanjega tiskovnega predstavnika: Mariána Jánošíka, nekdanjega predstavnika ministrstva za promet.

Glavni tožilec Gruzije Irakli Šotadze je podal svoj odstop, potem ko so se v Tbilisiju zvrstili masovni protesti. Proteste je sprožila preiskava decembrskega umora dveh najstnikov pred šolo v Tbilisiju. V četrtek je mestno sodišče v Tbilisiju enega najstnika obtožilo umora Levana Dadunašvilija, drugega pa je obtožilo poskusa umora Davita Saralidzeja, pri čemer je ostalo odprto vprašanje, kdo ga je ubil. Sodišče je najstnika obtožilo na 10 let in 6 mesecev ter 9 let in 9 mesecev zapora. Tožilstvo je objavilo, da se bo pritožilo na obsodbe in odločitev sodišča, da enega izmed obtožencev oprosti umora šestnajstletnega Davita Saralidzeja. Oče ene izmed žrtev Zaza Saralidze trdi, da gruzijske oblasti nikoli niso nameravale pravilno preiskati umora njegovega sina. Več tisoč ljudi, ki so se zbrali pred zgradbo parlamenta v Tbilisiju, je Saralidzu obljubilo, da bodo zahtevali odstop celotne vlade.

Včeraj so se na Trgu revolucije zgodile demonstracije pod naslovom “Brez strahu. Proti politiki sovraštva”.  Shod so organizirali posamezniki civilne družbe kot koalicija Brez strahu. Demonstracij se je udeležilo med dva in tri tisoč ljudi, protidemonstracij V obrambo slovenstva pa se je udeležil starejši gospod s slovensko zastavo in nekaj neonacijev.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.