OFF KANTONU SARAJEVO

Aktualno-politična novica
17. 12. 2020 - 15.00
 / OFF

Odhajajoča administracija predsednika Donalda Trumpa v zadnjih dneh vladavine povečuje pritisk na Teheran. Združene države Amerike so včeraj uvedle sankcije proti podjetjem s sedežem na Kitajskem ali v Združenih arabskih emiratih. Za razlog so navedle podporo teh držav prodaji iranskih petrokemičnih proizvodov. Ameriško finančno ministrstvo je sporočilo, da so na črno listo uvrstili štiri podjetja, ki so omogočala mednarodno poslovanje iranskega podjetja Triliance Petrochemical, proti kateremu Washington izvaja sankcije že od začetka tega leta. S tem je zaradi transportacij naftnih derivatov iz Irana na udaru tudi vietnamsko državno naftno podjetje. Sankcije so zamrznile premoženje teh podjetij v ZDA ter jim prepovedale poslovanje z ameriškimi podjetji in posamezniki. Ministrstvo je še sporočilo, da bodo tudi tuje finančne institucije, ki omogočajo transakcije tistim, ki so se znašli na črni listi, same sankcionirane.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je danes napovedal, da Turčija kljub sankcijam Združenih držav Amerike ne bo preklicala nakupa ruskega raketnega sistema S-400, sklenjenega leta 2017. Združene države so sankcije uvedle na začetku tega tedna, zadevajo pa turško agencijo za vojaška javna naročila SSB, kar natančneje pomeni prepoved izdaje ameriških izvoznih licenc agenciji, kot tudi neposredne sankcije za predsednika agencije Ismaila Demirja in še tri druge uradnike.

Zastopnica stranke Demokratska fronta Bibija Kerla je na izrednem zasedanju Skupščine Kantona Sarajevo pozvala k ukinitvi Kantona Sarajevo. Zahtevala je uvrstitev omenjene točke na dnevni red, a se je predsednik Skupščine Elvedin Okerić odločil, da je predlog neresen in da se o uvrstitvi na dnevni red ne bo razpravljalo.

Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da je Madžarska z azilnimi politikami kršila zakonodajo Evropske unije in ni izpolnila svojih obveznosti na področju mednarodne zaščite. Med kršitvami je sodišče izpostavilo politiko Madžarske, s katero je leta 2015 vzpostavila tranzitna območja na meji s Srbijo ter omejila možnost vlaganja prošenj za azil. Sodišče je razsodilo tudi, da Madžarska prosilcem za azil nezakonito ni dovoljevala, da bi zapuščali centre, ranljivim skupinam pa pri tem ni zagotovila zaščite. Iz Bruslja so v zadnjih dveh letih proti Madžarski začeli več postopkov v povezavi z migrantsko politiko. Sodišče je ugotovilo, da migrantska kriza leta 2015 v nasprotju s trditvami Budimpešte ni upravičevala suspenza evropskih pravil glede ravnanja s prosilci za azil.

Sodišče Evropske unije v Luksemburgu pa je odločalo tudi o Sloveniji, in sicer v sporu glede zasega dokumentov Slovenske centralne banke. Sodišče je razsodilo, da država ni ustrezno sodelovala z Evropsko centralno banko, katere sestavni del je slovenska centralna banka, njeni arhivi pa so arhivi Evropske unije. Slovenska sodišča torej pred štirimi leti, ko je potekala kriminalistična preiskava zaradi sanacije famozne bančne luknje,  niso imela pravne podlage, da izdajo sodni nalog za preiskave dokumentov Banke Slovenije. Tožbe sicer ni vložila Evropska centralna banka, temveč Evropska komisija. 

Vlada je odločila, da s soboto odpravlja prepoved izvajanja verskih obredov. Ta bodo sicer potekala le pod določenimi pogoji. V zaprtih prostorih bo na 30 kvadratnih metrih lahko ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, pa bodo morali ohranjati razdaljo metra in pol. Pred tednom dni je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore v imenu vseh škofov na vlado naslovil pismo, v katerem je pozval k ukinitvi prepovedi izvajanja verskih obredov. 

OFF končujemo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer se je sestal najprej izvršni odbor stranke DeSUS. Kasneje bo zasedal tudi svet stranke, ki je njen najvišji organ in ima širšo sestavo. Izvršni odbor je svetu stranke predlagal odhod iz koalicije in to, da naj podprejo Karla Erjavca za mandatarja. Slednji je pred zasedanjem potrdil tudi, da bo predlagal izključitev poslanca Roberta Polnarja iz stranke. Če bo sklep potrdil tudi svet stranke, bo tako Erjavec koalicijo prikrajšal za štiri poslanske glasove, kar pa ob zunajkoalicijski SNS še ne pomeni, da bi Janez Janša izgubil večino v parlamentu.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness