19. 6. 2013 – 14.00

OFF na recept

Audio file

Po včerajšnjih spopadih med protestniki in policijo v Sao Paulu bo brazilska vlada v pet največjih mest, kot sta Rio de Janeiro in prestolnica Brasilia, napotila vojaške čete. Z njimi naj bi kontrolirala val protestov, v katerih kakih četrt milijona demonstrantov zahteva boljše delovanje javnih servisov. O tem, kako dolgo bodo vojaki ostali na ulicah, naj bi odločale lokalne oblasti, zanimivo pa je, da je vseh pet mest tudi prizorišče prav kar potekajočega nogometnega Pokala Konfederacij, ki je nekakšna generalka pred svetovnim prvenstvom naslednje leto.

Sodu je izbila dno podražitev javnega prevoza v Sao Paulu, vendar se je jeza protestnikov kmalu preobrazila v izražanje širšega nezadovoljstva nad razmahnjeno korupcijo, slabim stanjem zdravstvenega in izobraževalnega sistema ter visokimi življenjskimi stroški. Predsednica države Dilma Rouseff je izrazila ponos nad tako velikim številom ljudi, ki se bori za boljšo državo, kar naj bi kazalo na močan karakter tamkajšnje demokracije.

Republikanci v predstavniškem domu ameriškega kongresa so za potrebe notranjepolitičnega nabiranja točk in utrjevanja znotraj strankarske homogenosti, čemur ne nasprotujejo seveda niti demokrati, potrdili predlog zakona, ki prepoveduje splav po dvajsetem tednu nosečnosti. Predlog je vseeno obsojen na neuspeh, saj ga senat z demokratsko večino ne bo niti obravnaval, veto nanj pa je napovedal tudi predsednik Barack Obama. Podobne prepovedi splava je sicer sprejelo že kakih deset zveznih držav, vendar so po pravilu razveljavljene na nižjih sodiščih. Republikanci upajo, da jim bo uspelo priti do vrhovnega sodišča, kjer bi konzervativna večina utegnila razveljaviti odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973. Michael Burgess, kongresnik iz Texasa in ginekolog, je prepoved splava včeraj utemeljeval s trditvijo, da je opazoval petnajst tednov stare moške zarodke, kako masturbirajo, in če čutijo užitek, potem morajo čutiti tudi bolečino.

Tokijsko elektroenergetsko podjetje Tepco je sporočilo, da so testi podtalnice izpod jedrske elektrarne Fukušima pokazali prisotnost toksičnega radioaktivnega izotopa stroncij – 90, ki kar za tridesetkrat presega dovoljeno mejo. Izotop nastane kot stranski produkt jedrske fuzije, v podjetju pa trdijo, da so povišane koncentracije posledica potresa in cunamija izpred dveh let, čeprav je tudi v zadnjem času prišlo do več izlitij kontaminirane vode, s katero hladijo reaktorje. Vodstvo podjetja je razmišljalo, da bi izčrpano vodo iz podtalnice izpustilo v morje, saj naj ne bi pomembneje vplivala na obstoječe koncentracije, vendar pa se zaradi zadnjih testov pojavlja vse več pozivov, da se voda na vsak način zadrži v elektrarni.

Zaradi napovedane obnove mirovnih pogajanj med Združenimi državami Amerike in talibani je afganistanski predsednik Hamid Karzaj začasno prekinil pogovore z jenkiji o sporazumu, po katerem bi ti v državi lahko ostali tudi po letu 2014, ko se bodo umaknile sile pod poveljstvom Nata. Američani so namreč pozdravili odprtje pisarne oziroma političnega urada, ki so ga talibani včeraj odprli v Katarju pod imenom Islamski emirat Afganistana. Predsednik Barack Obama je morebitne pogovore s talibani označil za „pomemben prvi korak“, čemur pa Karzaj ni naklonjen, saj talibani doslej njegove vlade v tem procesu niso upoštevali. Prvi pogovori v okviru obnovitve pogajanj naj bi se začeli že jutri. Američanom ni bilo treba dolgo čakati na odziv talibanov. Nekaj ur po sporočilu Washingtona so afganistanski uporniki na ameriško letalsko oporišče v Bagramu izstrelili dve raketi in ubili štiri vojake.

Poslanci v Državnem zboru bodo v četrtek očitno soglasno podprli predlog vlade, da se po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo s 1. julijem letos uvede dveletno prehodno obdobje za zaposlovanje in delo hrvaških državljanov v Sloveniji. Poslanci so se v današnji razpravi strinjali, da je ob trenutnih razmerah na trgu delovne sile potrebno dati prednost zaposlovanju in delu domačim brezposelnim osebam.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je pojasnila, da je prost pretok delovne sile sicer ena temeljnih svoboščin unije, ampak da so razmere na domačem trgu delovne sile zaskrbljujoče. Ukrep naj ne bi bil usmerjen proti hrvaškim delavcem ali domačem gospodarstvu, hrvaški državljani pa se bodo še dve leti po vstopu Hrvaške v unijo v Sloveniji zaposlovali in delali pod pogoji, ki veljajo za državljane nečlanice Evropske unije. Poslanci so poudarjali, da je podobne ukrepe ob vstopu Slovenije v povezavo sprejela tudi večina takratnih starih članic.

Sindikat Zavoda za gozdove opozarja na problematiko gozdarske službe in gozdarske stroke ter na kadrovske in materialne probleme zaposlenih v zavodu. Zaradi nenehnega zmanjševanja dolžne skrbi države v zavodu ne morejo več skrbeti za, kot pravijo, naše največje naravno bogastvo, ki prekriva skoraj šestdeset odstotkov državnega ozemlja. Govori Niko Laznik, predsednik sindikata:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Slovensko farmacevtsko društvo je predstavilo razmere na področju obnovljivih receptov. Gre za koncept predpisovanja, izdajanja in uporabe zdravil v primerih, ko zdravnik predpiše zdravilo za določeno časovno obdobje in potem predvidi tudi določeno število ponovitev. To pomeni, da uporabniku v tem obdobju ni več treba obiskati zdravnika, ampak lahko dvigne zdravila v tisti lekarni, kjer jih je prvič prejel. Nina Pisk, vodja delovne skupine, ki je izvedla raziskavo o omenjeni materiji, je izpostavila naslednje izsledke:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.