OFF nevarnega ruskega satelita

Aktualno-politična novica
19. 11. 2014 - 14.00
 / OFF

V Kolumbiji je tamkajšnja uporniška skupina FARC potrdila, da je v nedeljo zajela kolumbijskega vojaškega generala Rubina Daria Alzeteja Mora. To je do sedaj najvišji vojaški uradnik, ki ga je uspela FARC zajeti tekom 50 letne državljasnke vojne. General je bil zajet na tako imenovanem rdečem območju, ki ga v Kolumbiji nadzoruje gverilski FARC. Alzate je navkljub opozorilom o preteči nevarnosti obiskal enega izmed tamkajšnjih energetskih objektov. Med potjo do cilja je generala skupaj z njegovim spremstvom zajela ena izmed FARC-ovih skupin. Poleg tega je FARC zajel še tri ljudi: kolumbijskega vojaškega poročnika, vojaškega odvetnika in kapitana čolna.

Vsi izmed ugrabljenih so nosili civilna oblačila, da bi kar najbolj zmanjšali svojo opaznost med gverilci. FARC zato trdi, da je omenjena ugrabitev pravzaprav vojaško dejanje in da ugrabitev ne bi smela vplivati na mirovne procese v Kolumbiji. FARC spreminja svojo strategijo in pridržanih kolumbijskih vojakov ne razglaša več za ugrabljene, temveč zajete. Gverilska skupina je tako nedavno zajela dva kolumbijska vojaka in ju razglasila za vojna ujetnika. Kolumbijska vlada je že zagrozila, da bo zaradi dejanj FARCA prekinila nadaljevanje  poteka mirovnih pogajanj, ki so jih v državi znova pričeli pred dvema letoma. FARC kolumbijskim oblastem očita dvoličnost, saj kolumbijska vojska navkljub mirovnim pogajanjem izvaja vojaške operacije. Pogajanja so bila sicer začasno prekinjena v ponedeljek, saj je kolumbijska vlada želela uradno potrditi vpletenost FARCA v ugrabitev. Sedaj, ko je dejanje FARCA uradno potrjeno, je prihodnost mirovnih pogajanj negotova, kolumbijska vojska pa je že sprožila vojaško iskalno operacijo.

Ameriška vojska ponovno straši pred zloglasno Rusijo. Po navedbah ameriške vojske ima Rusija v orbiti poskusni satelit, ki je zmožen priključitve na druge satelite. Posledično lahko prisluškuje in onesposobi druge satelite, ki krožijo okoli našega planeta. Pravzaprav je šele nedavna aktivnost satelita imenovanega Kozmos 2499 zbudila pozornost, saj so različni mednarodni opazovalci satelitov zabeležili njegove premike. Trenutno se satelit nahaja v neposredni bližini že več let neaktivne rakete Briz-KM.

Rusija je omenjeni satelit skupaj s še tremi izstrelila lanskega decembra. Med odpravo je bilo, vsaj uradno, navedeno, da so bili v orbito poslani trije objekti. Sporen četrti objekt Kozmos 2499, je bil vse do nedavnega nedejaven. Omenjena tehnologija satelita pa ima poleg vojaškega tudi civilni potencial. Kozmos 2499 bi namreč lahko v prihodnosti služil kot servisno plovilo, skrbel za popravila ostalih satelitov in tako drastično zmanjšal količino vesoljskih odpadkov.

V Indiji v mastu Barwala v severozahodni zvezni državi Haryana prihaja do hudih spopadov med policijo in privrženci tamkajšnjega guruja Rampala Maharaja. Slednji je bil nedavno obsojen na več let zaporne kazni zaradi poskusa umora, poskusa državnega udara, načrtovanja vojaških akcij, nedovoljenega zbiranja in kopičenja strelnega orožja in podobno. Policija zaenkrat še ne pozna točne lokacije Rampala, a sumi, da se skriva na svojem posestvu v Barwali. Slednje so obkolili njegovi privrženci in tako policiji preprečili vstop vanjo. Med boji s policijo podporniki guruja uporabljajo tudi ženske in otroke kot živi ščit. Podporniki so poleg okolice Rampalovega posestva napolnili tudi njegovo hišo, ki je sedaj že nekaj dni brez vode in elektrike. Policija prav tako blokira dovoz hrane na posestvo, zato številni ljudje želijo s posestva oditi, česar pa jim najbolj zagreti podporniki Rampale ne dovolijo.

Ostajamo na azijskem kontinentu. V Indoneziji poročajo o spornih praksah zaposlovanja žensk v tamkajšnjih policijskih vrstah. Ženske kandidatke, ki želijo vstopiti v indonezijsko policijo, morajo izpolnjevati vrsto pogojev, ki so skrajno diskriminatorni. Med drugim morajo biti stare od 17 do 22 let, ne smejo biti poročene in ne smejo imeti višje izobrazbe kot gimnazijske. Vendar daleč največ pomislekov sproža tako imenovani pogoj device, ki veli, da mora biti vsaka indonezijska policijska rektrutinja dokazano spolno nedolžna. Policija primernost kandidatk preverja s testom, navajamo dobesedno, dveh prstov. Omenjeni test je za večino kandidatk skrajno travmatičen in neprijeten.

Indonezijske oblasti so sicer uradno test devičnosti opustile leta 2010, vendar so ga nadaljevale v nespremenjeni obliki pod krinko testiranja spolno prenosljivih bolezni. Morda omenimo kot zanimivost: Indonezija je v lanskem letu podoben test devičnosti želela uvesti za vse srednješolke, a je predlagani ukrep naletel na precejšnje nasprotovanje javnosti.

Na Dunaju so se sestali predstavniki Irana in skupine P 5+1 z namenom razprave o bodočem razvoju iranskega jedrskega programa. Iranski zunanji minister Mohamed Javad Zarif se je na srečanju sestal tudi z nekdanjo visoko predstavnico Evropske unije za zunanjo politiko, baronico Cathrine Ashton. Slednja vodi pogajanja med Iranom in skupino P5+1, ki jo sestavlja 5 držav, ki so stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčija.

Iranski zunanji minister je zatrdil, da se Iran ne misli odpovedati svojemu jedrskemu programu. Istočasno je pristavil, da je njihov jedrski program namenjen izključno civilni, miroljubni rabi. Obenem je zatrdil da je namen pogajanj tudi ta, da Iran stalne članice Varnostnega sveta prepriča o dobronamernosti in upravičenosti svojega programa. Skupina P 5+1 želi doseči, da bi Iran zmanjšal obseg svojega jedrskega programa do te mere, da ne bi mogel izdelati jedrskega orožja. Po neuradnih navedbah sta obe strani navkljub diametralno nasprotnim stališčem dosedaj naredila nekaj korakov na poti k rešitvi problematike.

V Burkini Faso je prisegel tranzicijski predsednik Mihael Kafando, sicer nekdanji diplomat Burkine Faso pri Združenih narodih. Burkino Faso  bo vodil eno leto, do naslednjih predsedniških volitev v državi. Kafando je moral priseči, da ne bo sodeloval na prihajajočih predsedniških volitvah. Nejasna pa je vloga vojaškega poročnika Isaaca Zide, ki ga je za tranzicijskega voditelja predlagala vojska. Na inevaguraciji Mihaela Kafande se je zbrala množica podpornikov Zide, ki je poskušala izvižgati prisego njim neljubega tranzicijskega predsednika.

Danes se je na Fakulteti za družbene vede otvorila razstava “Al Nakba”. Omenjena razstava predstavlja začetek serije dogodkov, ki jih organizira več društev v okviru Kulturne ambasade Slovenije. Razstavo, ki želi predvsem opozoriti na nekatere pereče probleme Palestincev, organizira tudi študentski Socio Klub. O razstavi smo se pogovarjali s Klemnom Ploštajnerjem, njegovim predsednikom:

Izjava dostopna v prispevku

Omenjena razstava želi poleg osveščanja slovenske javnosti o slabem položaju Palestincev tudi opozoriti slovensko politiko o omenjeni problematiki. V slovenski politiki ravno te dni prihaja do debate o pomembnosti slovenskega priznanja Palestine. V tem kontekstu bi lahko razstavo vzeli tudi kot neke vrste politični pritisk. več Ploštajner:

Izjava dostopna v prispevku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness