27. 8. 2024 – 15.00

OFF Nove ljudske fronte

Audio file
Vir: Flckr Creative Commons https://flic.kr/p/T8nUiD
Vir: Kolaž, delo metliškega oblikovalca
Audio file
8. 7. 2024 – 17.00
Francoske parlamentarne volitve

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zavrnil imenovanje vlade, ki jo bi predlagala na nedavnih volitvah zmagovalna Nova ljudska fronta. Koalicija levih strank je na volitvah, ki so potekale pred skoraj dvema mesecema, dosegla sicer največ sedežev, a ne dovolj za večino. Nova ljudska fronta je na mesto predsednice vlade predlagala Lucie Castets, ki ni članica nobene od strank koalicije in je do sedaj zasedala različna višja uradniška mesta, trenutno pa je direktorica financ na pariški občini. Macron je njeno imenovanje zavrnil po srečanju z Marine Le Pen, ki je napovedala, da bo njena skrajno desna stranka Nacionalni zbor zavrnila kakršnegakoli kandidata iz Nove ljudske fronte. Podobno so napovedali tudi desnosredinski Republikanci. Voditelji strank Nove ljudske fronte so se na Macronovo odločitev, ki jo je pospremil še s komentarjem, da bi levičarska vlada ogrozila institucionalno stabilnost Francije, odzvali z jezo in napovedjo protestov. Tako dolgo neimenovanje kandidata za vodenje vlade po volitvah nima precedensa v nedavni francoski zgodovini. Da bi Macronu in drugim strankam odvzeli argumente za nasprotovanje imenovanju Castets za premierko, je vodja največje stranke znotraj ljudske fronte Jean-Luc Melenchon ponudil, da se njegova stranka Nepokorna Francija odreče ministrskim položajem. Postopek imenovanja vlade sicer poteka tako, da predsednik republike imenuje predsednika ali predsednico vlade. O njej ne glasuje parlament. Ta lahko glasuje le o njeni nezaupnici. To precej spremeni parlamentarno matematiko, saj je tako opozicija tista, ki mora zbrati polovico glasov v skupščini. To med drugim pomeni, da bi vlada Nove ljudske fronte preživela nezaupnico, če bi se Macronova liberalna koalicija Skupaj tega glasovanja le vzdržala.

Zaposleni v Nacionalni in univerzitetni knjižnici Bosne in Hercegovine so na novinarski konferenci povedali, da zaradi nevzdržnih, predvsem finančnih, okoliščin do nadaljnjega prekinjajo z delom. S tem knjižnica zapira vrata prav na dan, ko mineva 32 let od požiga glavne zgradbe knjižnice med obleganjem Sarajeva. Knjižnica se sooča zlasti s pomanjkanjem sredstev, zaradi česar zaposleni plač niso prejeli že od marca. Knjižnico bi sicer morale skupno financirati različne lokalne oblasti in vlada Bosne in Hercegovine, ki pa že več desetletij prelagajo odgovornost ena na drugo. Interventna sredstva, ki jih je za knjižnico namenila vlada Kantona Sarajevo, bodo po besedah predstavnika zaposlenih Aldina Huskića zadostovala le za delno poplačilo zakasnelih plač. Zaposleni zahtevajo, da situacijo reši Skupščina Bosne in Hercegovine, ki naj sprejme zakonsko podlago za sistemsko financiranje in imenuje novo vodstvo na trenutno prazne položaje.

Audio file
19. 11. 2022 – 15.00
O oboroženih spopadih na vzhodu Demokratične republike Kongo

Nadaljujemo s pozabljenim konfliktom na zahodu Demokratične republike Kongo. Kot je sporočila kongovska vojska, so se v zadnjih dveh dneh ponovno začeli intezivnejši spopadi med vojsko in uporniškim gibanjem M23. Obe strani druga drugo obtožujeta neuresničitve dogovora o prekinitvi ognja, ki sta ga sklenili konec meseca julija. Spopadi potekajo v provinci Severni Kivu v bližini meje z Ruando, ki jo kongoška vlada obtožuje podpiranja gibanja M23. Tem obtožbam so že večkrat pritrdila tudi poročila Organizacije združenih narodov, ki je v provinci v okviru mirovniške misije prisotna z okoli 12 tisoč vojaki in policisti. Konflikt v provincah Severni in Južni Kivu se vleče že od konca druge kongovske vojne pred dvajsetimi leti. 

Begunski centri v Južnem Kivuju se soočajo z izbruhom epidemije opičjih koz. Mednarodna zdravstvena organizacija je pred dvema tednoma epidemijo novega, bolj nalezljivega seva te bolezni, ki prizadene predvsem otroke, razglasila za mednarodno zdravstveno krizo. Čeprav so bili primeri opičjih koz sedaj zaznani v vsaj 15 državah, je daleč najbolj prizadeta država Demokratična republika Kongo, kjer so zabeležili tudi več kot 500 smrti zaradi bolezni. Središče nadaljnjega širjenja epidemije so prav begunski centri v Južnem Kivuju, ki imajo neustrezno infrastrukturo in se soočajo s prezasedenostjo.

Japonske oblasti so Kitajsko obtožile, da je njeno vojaško letalo za elektronsko obveščevalno dejavnost kršilo njen zračni prostor. Do incidenta, zaradi katerega so kitajsko letalo prestregli tudi japonski lovci, je prišlo nad otoki Danjo, ki ležijo približno 150 kilometrov jugozahodno od Nagasakija na obali Kjušuja. To je sicer okoli 800 kilometrov severno od otokov Sekaku, ki predstavljajo najbolj nevralgično točko kitajsko-japonskih odnosov, saj si jih lastita obe državi. Kitajsko letalo je v zračni prostor nad japonskimi otoki po navedbah Tokia vstopilo le za dve minuti. Japonska je icident označila za grožnjo svoji suverenoti in bo zaradi dogodka na zagovor poklicala kitajskega ambasadorja, Peking pa se na obtožbe do sedaj še ni odzval.

Gibanje za pravice Palestincev in Solidarnostni odbor za svobodno Palestino sta na vlado naslovila odprto pismo, v katerem jo pozivata, naj prekliče vabilo izraelski političarki Cipi Livni na Blejski strateški forum, ki bo potekal v začetku naslednjega tedna. Cipi Livni je poleg drugih ministrskih funkcij med letoma 2006 in 2009 opravljala funkcijo izraelske zunanje ministrice ter podpredsednice vlade. Decembra 2008 in januarja 2009, med vojaškim napadom Cast Lead na Gazo, je bila tudi članica izraelskega vojnega kabineta. Livni je napovedana kot gostja ene vidnejših okroglih miz Blejskega strateškega foruma z naslovom Konflikt v Gazi in globalna odgovornost, na kateri bosta gosta tudi madžarski zunanji minister Péter Szijjártó in slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ne pa tudi predstavniki katerekoli od palestinskih organizacij.

10. 4. 2020 – 10.05
LPP na Ljubljanici, vandalizem na Šentviškem hribu in v Zajčji dobravi

Mestna občina Ljubljana je napovedala spremembe v voznih linijah in organiziranju Ljubljanskega potniškega prometa, ki bodo začele veljati s 1. septembrom. Prva sprememba bo odprtje novega postajališča »parkiraj in se pelji« na koncu Letališke ceste, zaradi česar bosta v Novih Jaršah pri vožnji skozi BTC nekoliko spremenjeni liniji 27 in 7. Linija 7 bo zdaj takšna, kot je bila do sedaj 7L, obe pa bosta imeli končno postajo na koncu Letališke. Druga sprememba pa zadeva linije 10, 16, 23 in 26. Po besedah občine imajo te linije najmanj prometa in zato bodo sedaj ti avtobusi ob določenih urah pripeljali zgolj, če bodo občanke in občani dve uri vnaprej poklicali na LPP. To novo inovacijo v zagotavljanju javnega prevoza na LPP imenujejo prevoz na klic. Nov režim je predstavil namestnik direktorja LPP Rok Vihar.

Izjava

Če boste želeli potovati z omenjenimi avtobusi, pokličite 01 58 22 555 že zdaj! Povejte, kje in kdaj bi šli na avtobus ter če boste imeli s sabo še kolege!   
 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.