OFF odstopov

Aktualno-politična novica
10. 3. 2015 - 15.00
 / OFF

Predstavniki finančnih ministrstev EU izgubljajo potrpljenje v pogajanjih z Grčijo. Jeroen Dijsselbloem, vodja Evro skupine, torej skupine, ki združuje finančne ministre držav, ki so kot svojo valuto sprejele evro, je izjavil, da se z Grčijo pogajajo že dovolj dolgo, ter da se ne sme izgubiti še več časa. Jutri se bodo tako začela direktna pogajanja predstavnikov Grčije z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko ter Mednarodnih skladom, prej znanimi pod imenom trojka. Odkar to ime med prebivalci EU vzbuja predvsem nočne more, je skupina prevzela novo ime, in tako se jo zdaj naslavlja kot institucije. Institucije nimajo več potrpljenja in vprašanje je, če se bodo zadostile z načrti Grčije pri zagotavljanju dodatnih sredstev - ta naj bi po grškem načrtu prišla predvsem iz večjega nadzora nad utajo davkov, medtem ko se zavrača možnosti dodatnega varčevanja na plačah in socialni varnosti Grkov.

Za Sirizo je dogovor, ki ga bo sprejela z institucijami, ključnega pomena doma. Zaenkrat še zelo visoka podpora je namreč zelo odvisna od tega, koliko predvolilnih obljub, ki so vključevale nov dogovor z evropskimi in mednarodnimi institucijami ter delen odpis dolga, bodo uspeli izpolniti. Če bi bili zavrnjeni vsi predlogi Grčije, je ta pripravljena na preverjanje podpore specifičnim ekonomskim politikam z referendumom. Bivši predsednik vlade Antonis Samaras te napovedi označuje za poskus manjšanja odgovornosti vlade pri določanju politik.

Norveška raziskava o vplivu drog je pokazala, da je vpliv LSD precej drugačen, kot je bilo pogosto prikazano do sedaj. Analiza podatkov, sicer zbranih v ameriški raziskavi zdravja prebivalcev med letoma 2008 in 2011, je pokazala, da uporaba droge nima negativnih učinkov na mentalno stanje osebe. Predvsem naj bi bili pozitivni učinki vidni na primeru ljudi, ki so imeli v otroštvu izkušnjo z depresijo. Raziskovalca pravita, da je zmanjšano tveganje za samomorilne misli, katerega so našli med uživalci LSD, lahko posledica boljšega oziroma pozitivnejšega sprejemanja samega sebe. Kot opombo sta sicer dodala, da je nižja stopnja samomorilnosti lahko tudi posledica dejstva, da se psihično manj stabilne osebe nasploh te droge v večji meri izogibajo.

Odstopila sta nizozemski minister za pravosodje, Ivo Opstelten, ter državni sekretar Fred Teeven. Oba je odnesla afera, povezana s trgovino z drogami. Pred 15 leti je bil sklenjen dogovor s preprodajalcem drog po imenu Cees H. Takrat mu je bilo vrnjenih 2,4 milijona evrov, ki so mu jih pred tem zasegli v preiskavi. Povračilo je omogočil prej omenjeni Fred Teeven, ki je takrat opravljal funkcijo na državnem tožilstvu. Ivo Opstelten, sedaj bivši minister za pravosodje, pa je v celotno zgodbo vpleten zaradi svojih lanskih trditev o primeru. Takrat je izjavil, da je vsota denarja, ki je bila nakazana Cees H-ju precej nižja, da pa ukrepanje tako ali tako ni možno, ker ne obstajajo nobeni dokazi. Zdaj je priznal, da digitalni dokazi obstajajo. Oba sta odstopila hitro, verjetno v želji, da gre škandal mimo čim bolj neopažen. Oba sta namreč člana trenutno najmočnejše Stranke za svobodo in demokracijo naslednji teden pa v državi potekajo parlamentarne volitve.

Črnogorsko ministrstvo za gospodarstvo na prvem regionalnem vrhu o nafti in plinu v Budvi gosti kolege s Hrvaške in Albanije ter mednarodne in lokalne investitorje. Države vzhodnega Jadrana, si želijo, podobno kot Italijani že počno, črpati nafto in plin z morskega dna. Nasproti nameram stojijo predvsem okoljevarstveniki, na pobudo hrvaške Zelena akcija združeni v mednarodno kampanjo SOS za Jadran. Bernard Ivčić:

Izjava

O namerah črnogorskih oblasti glede eksploatacije ogljikovodikov spregovori Nataša Kovačević iz Green home Crna Gora:

Izjava

Kako je potekal današnji protest ob začetku regionalnega vrha o nafti in plina in kakšne zahteve so podali? Kovačević:

Izjava

V Mjanmaru se je policija spopadla s protestirajočimi študenti. Skupini okrog dvestotih študentov so želeli preprečiti nadaljevanje pohoda, ki poteka že več kot en mesec. Protestniki so želeli s simbolnim protestom, pohodom iz mesta Mandalaj v Yangon na jugu države, izraziti svoje nasprotovanje novemu zakonu o izobraževanju, ki je bil sprejet lanskega septembra. Policija jih je sedaj ustavila že pred mestom Letpadan, ki je od Jangona oddaljeno dobrih sto kilometrov. Zaprli so nekatere študente, menihe ter novinarje, osnovni namen pa je preprečiti nadaljevanje protesta, saj jih nikakor ne želijo spustiti v Jangon. Ta ima velik pomen za protestnike, ker je bil večkrat center študentskih protestov, vključno z največjimi leta 1988. Zakonu, ki je razlog za sedanje proteste, nasprotujejo zaradi  omejevanja akademske neodvisnosti, katerega omogoča. Nadzor nad izobraževalnim sistemom bi bil ob implementaciji določb zakona močno centraliziran in bi omogočal nadzor oblasti nad izvedbo programov.

Odnosi med ZDA in Venezuelo se še naprej slabšajo. Ameriški predsednik Barack Obama je izdal uredbo, s katero je v povezavi z Venezuelo razglasil izredno stanje ter uvedel nove sankcije za sedem najbolj vidnih, kot jih sam interpretira, groženj državni varnosti in zunanji politiki ZDA. Gre za ljudi, v Venezueli najbolj vpletene v vojaške in obveščevalne službe, ki naj bi aktivno delovali v omejevanju človekovih pravic. Ravno spoštovanje človekovih pravic in varovanje  demokratičnih institucij ter ameriškega finančnega sistema pa so razlogi, zaradi katerih je bila po Obamovih besedah sprejeta uredba. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro se je odzval z nastopom na državni televiziji, kjer je izrazil prepričanje, da ZDA načrtujejo državni udar. Vseh sedem ljudi, ki jih bodo zadele sankcije, je razglasil za heroje ter zatrdil, da se je Obama, predstavnik imperialistične ameriške elite, odločil, da bo odstranil vlado.

Več kot 80 000 podpisov v podporo pobudi za zakonodajni referendum o spremenjenem zakonu o zakonski zvezi sta danes v Državni zbor dostavila Aleš Primc in Metka Zevnik iz koalicije “Za otroke gre!”. Pravila sicer določajo, da je v tem prvem koraku dovolj 2500 zbranih podpisov. Ti podpisi tudi še niso overjeni, medtem ko je za drug korak treba v 35 dneh zbrati 40 tisoč podpisov, oddanih na upravni enoti. Danes bo ob 17-ih potekala izredna seja Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, na kateri bodo državne svetnice in svetniki obravnavali pobudo, naj na zakon dajo veto.

V Portorožu poteka dvodnevni posvet z naslovom Zadruge v spremenjenem poslovnem okolju, katerega organizira Zadružna zveza. Ta sicer združuje predvsem kmetijske zadruge in temu primerna je tudi izbira tematik, ki se osredotočajo predvsem na prehrano, kmetijstvo in les. Bolj presenetljiva je morda prisotnost nekaterih najbolj vidnih članov vlade, prisotni so bili tako minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, minister za kmetijstvo Dejan Židan ter predsednik vlade Miro Cerar. O samem dogodku ter potencialu zadrug smo govorili z Jadranko Vesel iz Raziskovalnega inštituta za socialno ekonomijo. Je lista gostov nenavadna in kakšen je odnos Cerarjeve vlade do zadružništva?

Izjava

Zadruge, ki so članice Zadružne zveze, imajo sicer specifične interese. Kot pojasni Jadranka Vesel, gre za tako imenovane zadruge druge stopnje.

Izjava

Kakšne pa so možnosti razvoja zadrug znotraj kmetijstva, predelave hrane ter potrošnje?

Izjava

Zaključimo še s pogledom na razvoj zadružništva v Sloveniji - v kakšnih oblikah se trenutno pojavlja in kakšni so potenciali razvoja v prihodnosti?

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness