OFF opozicijskih oprostitev

Aktualno-politična novica
9. 3. 2021 - 15.00
 / OFF

Brazilsko vrhovno sodišče je razveljavilo obtožbe korupcije proti bivšemu predsedniku, voditelju Delavske stranke, Luizu Luli da Silvi. Leta 2017 so ga preiskovalci, ki so se zbrali pod skupnim imenom ‘Operacija avtopralnica’, obtožili pranja denarja prek dogovorov z gradbenimi podjetji v zameno za politične usluge. Sodišče je z odločitvijo Luli da Silvi tako povrnilo pravico do kandidiranja na volitvah. Nekdanji predsednik po rezultatih javnomnenjskih anket s 30-odstotno podporo državljanov na volitvah leta 2022 predstavlja najresnejšo grožnjo trenutnemu predsedniku, znanemu po desničarskem populizmu, Jairu Bolsonaru. 

Kot kaže, so se zvezde postavile v srečno konstelacijo za vodje opozicij, saj je bil namreč iz pripora izpuščen tudi nekdanji senegalski notranji minister Ousmane Sonko . Za zapahi je čakal na preiskavo zaradi domnevno politično nastavljene obtožbe posilstva. Aretaciji Sonkoja so po vsej državi sledili najobsežnejši protesti v zadnjem desetletju, ki hkrati odražajo nezadovoljstvo državljanov s trenutno vladajočo strujo. V prestolnici Dakar so policisti proti udeležencem uporabili solzivec in silo. Sonko, bivši davčni inšpektor ter zagovornik ekonomske neodvisnosti Senegala, uživa precejšnjo podporo mladih volivcev in je potencialno močan nasprotnik trenutnega predsednika Mackyja Salla. Sodišče je Sonkoja izpustilo, kriminalna obtožba proti predstavniku opozicije, ki v Senegalu ni izjema pri politični destabilizaciji nasprotnikov, pa je zdaj predmet nadaljnje policijske preiskave. 

Več tisoč protestnic je v mehiškem glavnem mestu Ciudad de México praznovalo dan, ki pri nas obeležuje antifašistično fronto žensk. Mehiški bojda progresivni predsednik Andrés Manuel López Obrador pa je dan obeležil s hvalisanjem o izpolnjeni kvoti žensk v svojem kabinetu. Udeleženke protesta so v ospredje postavile Obradorjevo nezanimanje za odstavitev Félixa Salgada, kandidata za guvernerja, ki je bil dvakrat obtožen posilstva. Shod so obkolili policisti, ki so postavili barikade pred Narodno palačo na glavnem trgu prestolnice, da bi “obvarovali stavbe in spomenike” zaradi domnevne potencialne nasilne infiltracije konzervativcev. Obrador je slednjim prav tako pripisal odgovornost za nasilje na protestu. 

Evropski parlament je odvzel imuniteto trem katalonskim evropskim poslancem. Odvzem so zahtevale španske oblasti zaradi sodelovanja poslancev pri poskusu odcepitve Katalonije v letu 2017. Antoni Comin [antonI comIn], bivši minister za zdravstvo, in Carles Puigdemont, bivši voditelj separatistov, sta se pred političnim pregonom zatekla v Belgijo. V Španiji  sta obtožena vstajništva ter zlorabe javnih sredstev zaradi pobude razpisa ilegalnega referenduma o odcepitvi. Clara Ponsati, bivša ministrica za šolstvo, ki je obtožena vstajništva, pa trenutno biva na Škotskem. Odvzem imunitete ponuja pravno podlago za izročitev poslancev Španiji, kjer bodo podvrženi sodni obravnavi, napovedali pa so pritožbo na Sodišče Evropske unije. 

Ciper, Grčijo in Izrael naj bi v prihodnje povezovala skupna dobava električne energije. Države so podpisale Memorandum o soglasju, ki načrtuje gradnjo najdaljšega podmorskega električnega kabla na svetu, ki bo povezoval omenjene države. Projekt v vrednosti več kot 900 milijonov evrov bo delno financirala Evropska unija, tako pa se bosta Ciper in Izrael prvič priključila v evropsko energetsko mrežo. Kabel bo dolg okoli 1200 kilometrov in bo lahko prenašal 2 gigavata energije, kar je več kot dvakrat več, kot je trenutno najvišja poraba električne energije na Cipru. “Skupni interes” povezane dobave energije naj bi bila integracija obnovljivih energetskih virov in meddržavno povezovanje. Izrael se tako zanaša na dobavo energije v primeru kriznih razmer, Grčija pa se bo izognila nadaljevanju energetskega konflikta s Turčijo v vzhodnem Sredozemlju. S sklenitvijo zavezništva bodo države ob pomoči Evropske unije raziskovale tudi “možnosti dobave zemeljskega plina”. 

Poslanec v kabinetu nemške kanclerke Angele Merkel Nikolas Löbel je po vzoru našega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška sodeloval v domnevno koruptivni dobavi medicinskih pripomočkov, natančneje zaščitnih mask. Opremo naj bi nakupil kar prek svojega podjetja, zaslužil pa več sto tisoč evrov. V nasprotju s Počivalškom, ki še ni odstopil, je Löbel naznanil svoj odstop in odhod iz politike zaradi “ohranjanja verodostojnosti svoje stranke”. 

Parlamentarni odbor za notranje zadeve bo na današnji seji razpravljal o predlogu zakona o tujcih in predlogu zakona o mednarodni zaščiti. Novela zakona o tujcih naj bi zaostrila pogoje za pridobitev azilne zaščite. Ministrstvo za notranje zadeve s predlagateljem zakona Alešem Hojsom na čelu zagotavlja, da bo ta ščitil prosilce za azil ter zaustavil zlorabe. Nevladne organizacije poudarjajo, da gre pri zakonu za neustavno obravnavo migrantov ter kršenje temeljnih človekovih pravic. Sporna sta dva člena v zakonu, ki v primeru “kompleksne krize”, pomen fraze je prepuščen svobodni interpretaciji poslušalk in poslušalcev, migrantom onemogočata prijavo za azilni postopek. Več o tem nam pove Urša Regvar iz Pravno-informacijskega centra.

Izjava

Predsednik odbora Branko Grims pa se je vmešal v samo časovno umestitev seje, saj jo je sklical dan prej, kot to predvideva pravilnik o dvotedenskem roku. Več o netransparentnosti Regvar.  

Izjava

Za konec pa še novička o prekvalifikaciji slovenskega politika Karla Erjavca. Erjavec se je odločil za novo karierno pot - iz borca za upokojenske pravice se bo transformiral v strokovnjaka za zunanjo trgovino v podjetju Iskratel. Predstavnika “zmerne opozicije” je nekonstruktivna brezupnica očitno potrla dovolj, da se bo po dolgoletnem političnem udejstvovanju preusmeril na prosti trg ter v zagotavljanje slovenske konkurenčnosti na svetovni ravni. Bravo, Erjavko! 

Off je pripravila vajenka Marja, mentoriral je Virant. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.