OFF Palestine na dresih

Aktualno-politična novica
21. 1. 2014 - 14.00
 / OFF

V Ukrajini so še drugo noč zapored potekali siloviti spopadi med več sto razgretimi protestniki in policijo, ki je varovala ulico, ki vodi do parlamenta. Protestniki, ki nasprotujejo odločitvi vlade predsednika Viktorja Janukoviča, da namesto z Evropsko unijo vzpostavi tesnejše vezi z Rusijo, so v policiste metali pirotehnična sredstva in zažigalne bombe, ti pa so se odzivali s solzivcem in brutalnim pretepanjem protestnikov, ki so jih slučajno ujeli. Z ozirom na proteste, ki ne pojenjajo je ukrajinska vlada sicer prejšnji teden sprejela kontroverzno anti-protestniško zakonodajo, ki prepoveduje nošnjo čelad na protestih, uporabo zvočnikov in postavljanje šotorov na trgih. Zakon je že stopil v veljavo, vendar pa protesti seveda ne pojenjajo.

 

Trije dezerterji sirske vladne vojske so pod sponzorstvom Katarja, ki sicer podpira sirske upornike, objavili poročilo v katerem trdijo, da je sirska vojska sistematično mučila in ubila najmanj 11,000 pripornikov. Poročilo je prišlo v javnost le dan pred začetkom največjih diplomatskih prizadevanj za rešitev sirske vojne, ki je zahtevala več kot 100,000 življenj. Taktično tempirano poročilo je v glavnem sestavljeno iz slik teh 11,000 mučenih pripornikov, saj je bil eden od dezerterjev vojaški fotograf, čigar naloga je bila dokumentirati rezultate mučenja. Dan pred začetkom pogajanj v švicarskem letovišču Montreux se sicer že zapleta, saj so Združeni narodi umaknili povabilo za udeležbo Irana, ki je glavni zaveznik Assadovega režima, potem ko je bilo ugotovljeno, da se Iran ne strinja z izhodišči za pogajanja, to je oblikovanjem prehodne sirske vlade.

 

Glavni minister indijske zvezne države Delhi Arvind Kejriwal in njegova ministrska ekipa že drugi dan nadaljujeta z nenavadno obliko protesta. Svoje delo namreč opravljajo na ulici, kjer kljub slabem vremenu tudi spijo. Nekajkrat na dan se odpravijo na kratek pohod po mestu, pri čemer se jim pridruži tudi množica podpornikov. Glavna zahteva protestirajočih ministrov je, da policija pride pod nadzor lokalne vlade in ne več državnega notranjega ministrstva in odpustitev petih policistov zaradi opustitve dolžnosti, saj niso izvedli aretacij, ki jim jih je naložil Kejriwalov kabinet. Ministri so zvezni vladi dali deset dni, sicer že grozijo z množičnimi protesti.

 

Tajska vlada je za območje Bangkoka in okoliške province razglasila izredno stanje, ki bo v veljavi naslednjih 60 dni. Na ta način poskušajo znova vzpostavit red, ki so ga z množičnimi protesti zmotili nasprotniki trenutne vlade pod vodstvom premierke Yingluck Shinawatra. Institut izrednega stanja omogoča uvedbo policijske ure, pridržanja brez razloga in medijsko cenzuro, prav tako pa bodo prepovedana vsa politična zborovanja, nekateri deli Bangkoka pa bodo zapečateni s strani policije.

 

Čilska nogometna zveza je klubu Palestino prepovedala nošnjo novih nogometnih dresov. Predstavniki judovske skupnosti v državi so se namreč pritožili, da ima številka ena na novih dresih obliko zgodovinske Palestine, kar naj bi pomenilo nesprejemljivo mešanje politike in religije v šport. Sam postopek je na nogometni zvezi tekel več mesecev, v tem času pa so igralci kluba Palestino nemoteno nosili drese v barvi palestinske zastave in s sporno enico. V klubu , ki ga podpirajo člani najštevilčnejše palestinske skupnosti izven bližnjega vzhoda imajo sicer jasna stališča, saj pravijo, da je svobodna Palestina lahko le Palestina pred delitvijo leta 1947.

 

Prehodni parlament v Srednjeafriški republiki je na mesto začasne predsednice izvolil županjo prestolnice Bangui, Catherine Samba-Panza. V državi se sicer v brezvladju nadaljuje nasilje, zaradi spopadov med milicami kristjanov in muslimanov pa se je razselilo že milijon oziroma petina vseh prebivalcev. Nova predsednica je sicer kristjanka, vendar naj bi bila kot uspešna poslovna ženska politično nevtralna, kar je potrdila tudi v svojem uvodnem nagovoru, kjer je poudarila, da je predsednica vseh državljanov. Nasilje bodo sicer poleg približno pet tisočih vojakov Afriške unije in francoske vojske poskušalo umiriti tudi 500 vojakov o pošiljanju katerih so se strinjali zunanji ministri Evropske unije.

 

Bivši britanski premier Tony Blair se je na večerji v londonski restavraciji soočil z aktivnim državljanom Twiggyem Garcio, ki se ni strinjal z njegovo politiko v času vodenja britanske vlade, predvsem z udeležbo v neupravičeni vojni z Irakom. Natakar v restavraciji Tramshed je namreč želel izvesti državljansko aretacijo in je pristopil do Blaira ter ga pozval, da naj gre zaradi vojnih zločinov v povezavi z vojno v Iraku z njim na policijsko postajo in se zagovarja pred obtožbami. Blair, ki so ga navadni državljani pred tem poskušali aretirati že štirikrat se je z Garcio zapletel v pogovor in bluzil o Siriji, ki da je trenutno bolj pomembna. Ko je Blairov sin odšel po varnostnike, je natakar omizje zapustil, za lokalne medije pa je povedal, da bo nadaljeval z opozarjanjem na zločine Tonya Blaira, ki so po njegovem zreli za sodišče v Hagu.

 

Informacija za vse balkanske brate, katerih možgani razmišljajo o begu. Švedska je povečala število štipendij za študente iz Kosova, Srbije, Albanije ter Bosne in Hecegovine in jih bo letos v okviru programa za privabljanje tujih študentov študentom iz omenjenih držav podelila 15. Štipendije krijejo vse potne stroške, stroške nastanitve in šolnino za fakulteto na katero je študent sprejet. Prijave potekajo v prvem tednu februarja, Švedska pa si obeta, da bo približno petina izmed štipendiranih ostala v njihovi državi in s svojim znanjem vodila državo v še lepšo prihodnost.

 

V Bruslju se s prvo medvladno konferenco med Srbijo in Evropsko unijo simbolično začenjajo pristopna pogajanja, za katera si Srbija obeta, da se bodo končala do leta 2018, dve leti kasneje pa naj bi Srbija postala polnopravna članica. Kot je povedal komisar za širitev Štefan Füle je za ta zgodovinski dogodek zaslužno predvsem prizadevno delo srbskih politikov in reformiranje srbske družbe v evropsko smer ter iskrena prizadevanja za normalizacijo odnosov s Kosovom v zadnjih mesecih. Srečno Srbija!

 

Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije je predstavilo rezultate raziskave javnega mnenja, v kateri so državljane Slovenije spraševali o zaupanju in zadovoljstvu z zdravstvenim sistemom. Za povzetek rezultatov smo prosili Metoda Mezka, direktorja Združenja.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Raziskava je bila še posebej zanimiva, ker v zadnjem času slovensko zdravstvo pretresajo odstopi in razkritja raznih koruptivnih praks, kar je gotovo vplivalo tudi na zaupanje državljanov v slovenski zdravstveni sistem. Pojasnjuje Metod Mezek.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness