OFF parlamentarnega pregovarjanja

Aktualno-politična novica
31. 5. 2019 - 15.00
 / OFF

Nikaragovska vlada je petdesetim zapornikom kazen zaradi sodelovanja v lanskih protivladnih protestih spremenila iz bivanja v zaporu v hišni pripor. Vlada predsednika Daniela Ortege s tem izpolnjuje obljubo, dano opoziciji, ki zahteva izpustitev vseh protestnikov iz zaporov kot nujni pogoj za nadaljevanje pogovorov z vlado. Opozicijsko Državljansko zavezništvo je namreč v maju prekinilo pogovore z vlado, dokler ne bodo vsi protestniki izpuščeni iz zaporov. Protestniki so zaprti od lanskega aprila, ko so protestirali proti vladnim rezom v pokojninsko in socialno blagajno.

Italijanski finančni minister Giovanni Tria je izjavil, da Italija za leto 2019 ne bo izvedla revizije proračuna, kljub opozorilom Evropske komisije, da je višina italijanskega javnega dolga v neskladju s pravili Evropske unije. Po pravilih javni dolg države lahko znaša 60 odstotkov bruto domačega proizvoda, medtem ko italijanski znaša 132 odstotkov BDP-ja. V primeru, da bi kazen potrdili finančni ministri Evropske unije, bi Italija zaradi kršenja pravila o višini javnega dolga morala plačati sankcijo v višini 0,2 odstotka BDP-ja.

Podpredsednik vlade Matteo Salvini je napovedal, da si bo njegova stranka Liga prizadevala za spremembo tega pravila Komisije ter drugih podobnih fiskalnih pravil ter da bodo septembra začeli s pripravo proračuna za leto 2020, z novimi nižanji davkov. Salvini je dodal tudi, da si njegova stranka Liga ne želi predčasnih volitev kljub dobremu rezultatu Lige na evropskih volitvah in slabemu rezultatu koalicijske partnerice Gibanja petih zvezd. Liga je namreč dobila 34 odstotkov glasov, Gibanje petih zvezd pa 17 odstotkov. Gibanje petih zvezd je zato izvedlo glasovanje o zamenjavi vodstva, na katerem pa so za predsednika stranke potrdili sedanjega vodjo Luigija Di Maia. 

Poleg političnih nesoglasij o naslednjem predsedniku Evropskega parlamenta se v Bruslju “odvija drama” še z dovoljenji za vstop novoizvoljenih španskih poslancev. Carles Puigdemont in Toni Comin, novoizvoljena poslanca iz Katalonije, namreč nista mogla vstopiti v Evropski parlament, saj ta še čaka na poslani španski seznam poslancev. Po španskih pravilih poslanca nista na tem seznamu, saj se morata za to osebno pojaviti v Španiji, v primeru vstopa v Španijo pa bi Puidgemont in Comin tvegala aretacijo zaradi obtožnic o sodelovanju pri poskusu odcepitve Katalonije. Evropski parlament je tako po pritožbi katalonskih poslancev zaradi diskriminacije v izogib političnim problemom začasno odvzel akreditacijo vsem španskim poslancem.

Madžarski premier Viktor Orban uspešno uveljavlja moč, ki mu jo je prinesla okrepljena podpora Fidesza na evropskih volitvah. Vodja njegovega kabineta Gergely Gulyas je zatrdil, da je le majhna možnost, da bi se Fidesz povezal v isto skrajno desno politično skupino, ki jo želi oblikovati predsednik Lige Matteo Salvini, hkrati pa Orban ni izključil možnosti, da bi Fidesz izstopil iz Evropske ljudske stranke, če bi to bilo v skladu z nacionalnimi interesi Madžarske. Članstvo Fidesza v Evropski ljudski stranki je trenutno zamrznjeno zaradi Fideszovih predvolilnih plakatov, kritičnih do predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja.

Premier Orban je tudi sporočil, da bo vlada za nedoločen čas zamrznila spreminjanje sodne zakonodaje, ki jo je Evropska komisija ocenila kot neskladno z zakonodajo Evropske unije. Orban sicer vztraja, da bi bil nov sistem sodišč skladen z evropsko zakonodajo, a je priznal, da je ocena Komisije vplivala na odločitev o zamrznitvi njegovega spreminjanja.

Pogovori v Oslu med predstavniki vlade predsednika Venezuele Nicolasa Madura in predstavniki samorazglašene vlade Juana Guaidója so se zaključili brez konkretnega dogovora. Obe strani sta poudarili, da si želita nadaljevanje mediacije, Guaidó pa je v najbolj demokratičnem duhu pozval demokratične ljudi, naj nadaljujejo z demokratičnimi protesti. In mogoče z državnim udarom. Edina konkretna sprememba je tako objava Centralne banke Venezuele, ki je prvič po letu 2015 objavila finančne podatke Venezuele. Podatki kažejo, da se bruto domači proizvod krči že 3 leta in 3 četrtletja zapored, prav tako je dobiček iz prodaje nafte v letu 2018 znašal 30 milijard dolarjev, leta 2017 pa 31 in pol. Za primerjavo: leta 2013 je Venezuela s prodajo nafte, ki predstavlja 95 odstotkov državnega izvoza, zaslužila 85 milijard dolarjev. Višina inflacije pa upada, z januarske 197-odstotne inflacije na 34-odstotno v aprilu.  

Ameriški predsednik Donald Trump je uvedel 5-odstotne carine na vse mehiške izdelke ter napovedal mesečno zviševanje carin za pet odstotkov. Carine bi se tako ustavile oktobra pri petindvajsetih odstotkih. Ameriška vlada kot vzrok za uvedbo carin navaja nezakonite prestope migrantov čez mehiško mejo in vztraja, da bodo carine ostale na višini 25 odstotkov, če Mehika ne zmanjša števila prestopov migrantov. Mehiška vlada je že napovedala ekonomske protiukrepe in poudarila, da je Mehika že povečala število pridržanih migrantov iz srednjeameriških držav, mehiški predsednik Andres Lopez Obrador pa je Združene države pozval k dialogu o migracijah.  

Kosovski zunanji minister Behgjet Pacolli je na Facebooku napovedal, da bo srbski premierki Ani Brnabić prepovedal vstop na Kosovo zaradi rasističnih izjav o “kosovskem ljudstvu”. Premierka se je na torkove aretacije Srbov odzvala z izjavo, da so glavni kosovski politiki “ljudje, ki so dobesedno prišli iz gozda” ter da so  “teroristi, ki niso bili obsojeni”. O torkovih aretacijah in odzivu nanje pa več v Kultivatorju ob petih.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.