19. 10. 2012 – 14.00

OFF PERUJSKIH DOHTARJEV

Audio file

Kitajska je po poročanju kitajske državne tiskovne agencije v zaradi konflikta z Japonsko sporno Vzhodnokitajsko morje poslala enajst vojaških plovil, ki tam izvajajo vojaške vaje. Po navedbah Flote Vzhodnokitajskega morja je namen vaje izboljšanje kitajske pripravljenosti, da zavaruje svojo ozemeljsko suverenost in pomorske interese, ameriške tiskovne agencije pa poročajo, da se je kitajska mornarica osredotočila na patruljiranje in odzivanje v izrednih razmerah. Uradni Peking in kitajsko ministrstvo za obrambo vojaške vaje v bližini spornega otočja Diaoyu ali po japonsko Senkaku nista komentirala. Otočje je sicer pod japonsko upravo, prisvaja pa si ga tudi Kitajska, ki je tja v zadnjih tednih večkrat poslala svoje ladje. Napetosti glede območja v Vzhodnokitajskem morju so se zaostrile pretekli mesec, potem ko je japonska vlada sprejela odločitev, da bo otočje tudi uradno nacionalizirala.

Direktorji zdravstvenih institucij v Peruju so se odločno solidalizirali z množično zdravniško stavko in v znak podpore zdravnikom množično odstopili s položajev. Po navedbah vodstva perujskega zdravniškega sindikata je več kot 11.000 zdravnikov, ki zaradi prenizkih plač stavkajo že peti teden, samo v Peruju podprlo več kot 300 ali približno 90 odstotkov direktorjev zdravstvenih institucij, ki so v znak nemogočih razmer odstopili s položajev. Zdravniki z množično stavko opozarjajo, da njihove plače ostajajo že več let nespremenjene, kljub izjemno vzpodbudnim gospodarskim kazalcem. Zdravniški sindikat in zdravstvena organizacija za nastale razmere krivita finančnega ministra Luisa Miguela Castillo, ki da vodi konservativno finančno politiko. Po navedbah sindikalnega predstavnika Jesusa Bonnile Peru že več let beleži visoko gospodarsko rast, stroški naraščajo, na drugi strani pa sredstva za plače v javnem in predvsem v zdravstvenem sektorju ostajajo nespremenjena. Dolgotrajna zdravniška stavka pušča vedno večje brazde v perujskem zdravstvenem sistemu, kar najbolj občutijo prebivalci Peruja, zato zdravniški sindikat poziva vlado k obnovitvi socialnega dialoga in k čimprejšnjemu dogovoru. Pristojno ministrstvo za zdravstvo se na pobudo še ni odzvalo, je pa zato ob zadnjih odstopih zdravstvenih direktorjev grozeče opozorilo, da bi lahko bilo njihovo početje kriminalizirano.

Voditeljem držav članic Evropske unije je globoko ponoči na prvi dan zasedanja v Bruslju vendarle uspelo najti skupni jezik glede enotnega bančnega nadzora. Nasprotja med zagovornicami čimprejšnje uveljavitve enotnega evropskega bančnega nadzora s Francijo na čelu in Nemčijo s somišljenicami, ki zagovarjajo počasnejšo, a temeljitejšo rešitev z večjim skupnim nadzorom nad državnimi proračuni, so voditelji Unije presekali s kompromisnim časovnim načrtom ureditve skupne finančne politike in prenosom dela nadzora na državne regulatorje. Kompromisni dogovor določa, da bo pravni okvir za enoten mehanizem nadzora dogovorjen do konca leta, veljati naj bi začel januarja prihodnje leto, ostrejši nadzor, ki ga bo izvajala Evropska centralna banka, pa bo vzpostavljen pozneje v letu 2013.

Dokapitalizacija bank iz sredstev stalnega mehanizma za pomoč državam z evrom, krajše ESM, zaradi katere so si države s kritičnim finančnim položajem bank, med njimi tudi Slovenija, prizadevale za čimprejšnjo uveljavitev skupnega finančnega nadzora, bo mogoča takoj, ko bo vzpostavljen učinkovit sistem bančnega nadzora. Predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy je evrsko skupino ob tem pozval, naj doreče natančna merila za njegovo delovanje. Nemški predlog o uvedbi superkomisarja, ki bi imel možnost veta na premalo racionalne in varčevalne nacionalne proračune držav članic, so voditelji Evropske unije v Bruslju zavrnili.

 

Francoski socialisti so po prvih rezultatih četrtkovega glasovanja začasnega predsednika stranke Harlema Desirja potrdili za novega vodjo stranke. Kot kažejo prvi prešteti glasovi, je evropskega poslanca, ki je vodenje stranke prevzel po odhodu Martina Aubryja septembra, potrdilo dve tretjini glasovalcev. Desir bo kot uradni predsednik stranke potrjen na kongresu stranke med 26. in 28. oktobrom v Toulusu. Njegov edini tekmec z vrha socialistov je bil Emmanuel Maurel z levega krila stranke, po prvih rezultatih pa je prejel manj kot 30 odstotkov glasov.

Srbski premier Tomislav Nikolić je po srečanju z ameriškim tožilcem, ki vodi delovno preiskovalno komisijo Evropske unije proti kosovskim Albancem, osumljenim trgovine z organi ujetnikov med vojno na Kosovu, Johnom Clintonom Williamsom, izrazil srbsko podporo tej preiskavi Evropske unije. Do srečanja med Nikolićem in Williamsom je prišlo potem, ko je srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević našel pričo, ki naj bi sodelovala pri odvzemanju organov ujetega srbskega vojaka, Nikolić pa je sogovorniku zagotovil, da je Srbija pripravljena na polno sodelovanje z evropskimi preiskovalci. Posebna skupina preiskovalcev Evropske unije sicer sledi in preverja navedbe poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja, ki je nekdanje poveljnike Osvobodilne vojske Kosova, vključno s kosovskim premierjem Hashijem Thacijem, obtožil, da so bili med vojno na Kosovu v letih 1998 in 1999 vpleteni v organiziran kriminal in trgovino z organi. Tako Kosovo kot Albanija sta vse obtožbe zanikala.

V Sindikatu upokojencev Slovenije so izrazili nasprotovanje zamrznitvi pokojnin, ki jih tudi za prihodnji dve leti predvidevata predloga proračunov. Sindikat opozarja že na tako slab položaj upokojencev, ki jih doletel zaradi zamrznitve pokojnin v času Pahorjeve vlade, zato od vlade pričakuje, da bo predlog proračuna popravila. Več pa podpredsednica Sindikata upokojencev Slovenije Alenka Kubik.

izjava je na voljo v posnetku celotne oddaje

Nestrinjanje z zamrznitvijo pokojnin v prihodnjih dveh letih je pred dnevi sicer izrazil tudi predsednik vladnega Desusa Karl Erjavec.

V Študentskem naselju Rožne doline, le pljunek stran od Radia Študent, se bo jutri odvijal nogometni turnir proti rasizmu in diskriminaciji, ki bo tudi letos potekal pod geslom “Pokaži rasizmu rdeči karton”. Več o posebnem nogometnem turnirju pa Neja Šmid s Slovenske filantropije, ki ob podpori Nogometne zveze turnir pod akcijo Fare tudi organizira.

izjava je na voljo v posnetku celotne oddaje

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.