8. 7. 2013 – 14.00

Off prehistoričnih voda

Audio file

Znanstveniki so v vodi iz jezera Vostok na Antarktiki, ki se nahaja pod 4000 metri ledu, našli več kot 3500 organizmov, čeprav je vodni rezervar že 15 milijonov let izoliran od zunanjega sveta. Izsledki so presenetljivi, saj so znanstveniki pričakovali, da ne obstaja organizem, ki bi lahko preživel dotične razmere. Poleg popolne teme in izjemno nizke temperature se nad jezero vrši tudi pritisk  4 kilometrov ledu. Še bolj nenavadno pa je dejstvo, da je večina najdenih organizmov podobnih organizmom iz sladkovodnih jezer in prebavnim traktom rib. Kljub specifičnim pogojem jezera Vostok se organizmi v zadnjih 15 milijonih let niso pretirano prilagodili, kar postavlja na glavo nekatere obstoječe teorije o evoluciji.

Rusija bo v treh letih zgradila prvi plavajoči nuklearni reaktor - ladjo, ki temelji na obstoječi tehnologiji nuklearnih ledolomilcev. Ladja bo omogočala, da se v težko dostopne predele dostavi vir energije in toplote. Možna je tudi modifikacija ladje v namen desalinacije morske vode. Za nakup ladje je zanimanje izrazilo že 15 drugih držav.

Protestniki v libijskem glavnem mestu Tripoli so na demonstracijah izražali nasprotovanje nadaljevanju dominacije države s strani paravojaških milic. Slednje, ki so se v vojni leta 2011 borile proti Gaddafiju, se po njegovi smrti niso razpustile. Začel se je boj za politično moč med njimi, saj so večinoma povezane s političnimi strankami, obenem pa nadaljevanje njihove prisotnosti destabilizira moč vlade in otežuje formiranje centralnih varnostnih sil, ki bi bile edino pod vladnim nadzorom. Ravno prejšnji četrtek je ena izmed milic prevzela kontrolo nad notranjim ministrstvom, libijska vlada pa se še vedno trudi razrešiti situacijo. Obenem se še posebej v Tripoliju stopnjuje nasilje med militantnimi skupinami, kar pogosto terja tudi civilne žrtve.

Nov voditelj Sirske nacionalne opozicije, Ahmad Jarba, ki ima močne vezi s Savdsko Arabijo je povedal, da pričakuje večjo količino naprednejšega orožja od Savdijcev. Po njegovih pričakovanjih se bo s tem izboljšala obupna situacija sirskih upornikov. Obenem je Al Assadu ponudil premirje za čas Ramadana v mestu Homs, kjer so se do sedaj odvijali največji spopadi. Glede na obe izjavi, Assad premirja ne bo sprejel, saj bo s tem dal upornikom čas, da prejmejo sveže orožje in reorganizirajo svoje sile.

Afganistanski predsednik Hamid Karzai si želi od Združenih držav Amerike zagotovilo, da bodo ščitile njegovo vlado pred talibani v Afganistanu in njihovimi somišljeniki v Pakistanu, tudi po delnem umiku vojaških sil leta 2014. Zahteva je posledica mirovniških pogovorov med talibani in Ameriko v Katarju, katerih se Karzajeva delegacija ni udeležila. Karzaija naj bi bilo posledično strah, da talibani in Američani podpišejo mirovni pakt, ki bi lahko ogrozil njegovo vlogo. S podpisom varnostnega pakta z Američani, pa si Karzai želi zagotovti vlogo pri oblikovanju bodočega Afganistana.

Nadaljujemo z geopolitiko, vendar se selimo nekaj tisoč kilometov vzhodno. Indija bo s Šri Lanko in Maledivi podpisala trilateralen sporazum o pomorskem sodelovanju. Pogodba govori o pomorski varnosti, izmenjavi obveščevalnih podatkov, nadzoru ekskluzivne ekonomske cone med državami in vojaškem sodelovanju. S sporazumom poskuša Indija zajeziti širjenje kitajskega vpliva v Indijskem oceanu, medtem ko Kitajska počne isto - preko trgovinskih sporazumov, investicij in infrastrukturnih projektov poskuša zajeziti indijski vpliv v istoimenskem ocenu. Igra mačke in miši na koncu dneva koristi malim državam. Šri Lanka je recimo v letu 2012 dobila milijardo dolarjev kitajske pomoči in 700 milijonov dolarjev indijske pomoči.

Najnovejše razkritje Snowdena je opozorilo na dvoličnost nemške vlade o njihovem odnosu do prisluškovanja in zbiranja informacij o svojih državljanih. Na kratko, tudi nemška obveščevalna služba zbira podatke in le-te izmenjuje z ameriško agencijo za nacionalno varnost. Slednja na jugu nemčije prav tako gradi svežo vojaško bazo, ki bo služila za obveščevalno dejavnost. Nemška obveščevalna služba lahko po zakonu sicer pregleduje le 20 odstotkov mednarodnega informacijskega toka, ki potuje čez nemčijo. Posledično se fokusira na podatke, ki prihajajo iz tako imenovanih kriznih območjih in jih nato posreduje naprej Američanom.

Zdravniki v kalifornijskih ženskih zaporih so ujetnice, ki so imele veliko verjetnost, da bodo ponovno pristale v zaporu, silili v sterilizacijo. Obenem je bil celoten program sicer odobren s strani oblasti, vendar so se sterilizacije opravljale brez potrebne privolitve posebne zdravniške komisije. Zdravniki so za vsak poseg prejeli 150.000 dolarjev, med leti 2006 in 2010 pa je bilo opravljenih 150 posegov.

Članstvo parlamenta Bosne in Hercegovine je po mesecu dni ponovno zasedlo poslanske klopi. Razlog za prisilni, a plačani dopust, so bili protesti nekaj tisoč razjarjenih državljanov, ki so zahtevali sprejetje zakona za podeljevanje matičnih številk. Ker takega zakona še ni, trpijo predvsem otrocim, ki ne morejo na zdravljenje v tujino, vsled tega pa je preminila tudi ena deklica. Parlamentarci so ocenili, da je situacija sedaj varna in da lahko nemoteno nadaljujejo s svojim delom. Milorad Dodik iz republike Srbske pa dodaja: “Masa nikad nije donijela kvalitetne promjene, pa neče ni sada”.

Glede na 10 odstotno podražitev gradnje novega bloka TEŠ, je stranka za Trajnostni razvoj Slovenije sklicala tiskovno konferenco, s čimer želi opozoriti na nadaljevanje nepravilnosti, ki so simptomatične že od začetka projekta. Več nam je povedal član programskega sveta TRSa, Gorazd Marinček:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Dodaj komentar

Komentiraj