19. 7. 2012 – 14.00

Off prepovedanega BBC-jevega dokumentarca

Audio file

Britanski BBC je posnel dokumentarno dramo „Ustvarjanje revolta – po njihovih besedah“. Ta predstavlja izgrede v Londonu pred letom dni, ki so sledili uboju mladeniča s strani policije. Dokumentarec temelji na 270 intervjujih z izgredniki, ki sta jih opravila časnika Guardian in Londonska ekonomska fakulteta, režirala pa ga je Alecky Blythe. Dokumentarec bi moral biti predvajan v ponedeljek in sredo, a ga je nekaj ur pred predvajanjem prepovedalo sodišče, ki zaenkrat ostaja neimenovano, zaradi varovanja sodniške funkcije. Razlogi za prepoved predvajanja niso navedeni, a BBC obljublja, da ga bo mogoče v kratkem videti, saj da imajo prav njihovi odvetniki, ki so danes vložili pritožbo na odločitev.

Malijski pravosodni minister Malick Coulibaly je tožilstvo Mednarodnega kazenskega sodišča zaprosil, naj začne preiskavo zločinov, zagrešenih med oboroženim konfliktom na severu te afriške države. V konfliktu je prišlo do številnih ubojev, ugrabitev in posilstev ter tudi prisilnega novačenja otrok v oborožene skupine. Preiskava naj bi se osredotočala tudi na uničenje islamskih zgodovinskih spomenikov v Timbuktuju, ki so uvrščeni na seznam svetovne kulturne dediščine. Malijska vlada pa je še sporočila, da njihova sodišča ne morejo preganjati teh zločinov. Na severu Malija, nad katerim je malijska vlada v glavnem izgubila nadzor, že od januarja vladajo Tuaregi in razne uporniške skupine. Na tem polpuščavskem območju stremijo k ustanovitvi lastne države.

Objavljene ugotovitve nizozemske agencije za okoljsko presojo kažejo, da je bila povprečna stopnja izpustov ogljikovega dioksida na prebivalca lani na Kitajskem podobna kot v Evropi.   Globalni izpusti ogljikovega dioksida so se sicer povečali za tri odstotke in dosegli rekordnih 34 milijard ton, po podatkih nizozemske agencije so se povprečni kitajski izpusti lani povečali za devet odstotkov. To pomeni, da je Kitajska proizvedla 7,2 tone ogljikovega dioksida na prebivalca, medtem ko je 27 držav članic Evropske unije v preteklem letu proizvedlo 7,5 tone ogljikovega dioksida na prebivalca. Med državami, ki proizvedejo največ izpustov na prebivalca, še naprej prednjačijo Združene države Amerike, ki so v letu 2011 proizvedle 17,3 tone ogljikovega dioksida na prebivalca. Kitajska in druga hitro rastoča gospodarstva, kot na primer Indija, se sicer bojijo, da bi lahko omejitev izpustov upočasnila njihov razvoj, zato si te države v okviru mednarodnih podnebnih dogovorov prizadevajo za določene izjeme. Recimo za takšne, da pač lahko imajo neomejene izpuste ogljikovega dioksida, saj je to dobro za njihovo gospodarstvo.

Od ledenika na Grenlandiji se je odlomila velika ledena gora, kar bi bil lahko najnovejši znak globalnega segrevanja. Od istega ledenika sta se sicer že leta 2010 odlomili dve ledeni gori, ki sta bili celo dvakrat večji od sedanje. O odlomu ledenika in na kaj to morebiti nakazuje, smo govorili z vodjo aktivnosti pri Greenpeace Slovenija, Nino Štros:

Izjava je v posnetku oddaje

Ameriški minister za kmetijstvo Tom Vilsack je sporočil, da se Združene države Amerike glede na materialno škodo soočajo z najhujšo sušo po letu 1988, po prizadetih površinah pa z najhujšo sušo po letu 1956. Prizadetih je kar 61 odstotkov vseh površin, še posebej posevki soje in žitaric. Združene države so sicer največji svetovni proizvajalec koruze in soje, ki se uporabljata kot krma za živino in v pridelavi hrane za ljudi. Koruzo pa predelujejo tudi v etanol za gorivo. Nekdanji guverner kmetijske države Iowe Vilsack je s položajem  seznanil tudi predsednika Amerike Baracka Obamo in dodal, da vsak dan moli za dež. In če bi vedel kako, bi zaplesal tudi ples dežja. Jebi ga, ogljikov dioksid. Premalo so ga izpustili v ozračje.

Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije v odprtem pismu, ki so ga naslovili na premierja Janeza Janšo, predsednika državnega zbora Gregorja Viranta in ministra za zdravje Tomaža Gantarja, vlado opozarja, naj reforme, ki bodo zagotovile racionalnejšo porabo skupnega denarja, izvaja premišljeno. To pomeni v sodelovanju s strokovnjaki s področja zdravstva in humanitarnimi organizacijami. Kot ugotavljajo v nacionalnem forumu, so zadnji ukrepi vlade v smeri varčevanja na področju zdravstva nevarni, saj slabšajo položaj najbolj ogroženih prebivalk in prebivalcev Slovenije. Več nam bo povedala predsednica Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije Tereza Novak:

Izjava je v posnetku oddaje

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.