27. 8. 2012 – 14.00

Off prepovedanega letenja z balonom

Audio file

V Afriški državi Sierra Leone se je epidemična bolezen, imenovana kolera, razširila na še dve provinci, tako da se sedaj nahaja že v desetih od dvanajstih provinc države. Število umrlih zaradi kolere se je dvignilo na 220, medtem ko je okuženih po podatkih ministrstva za zdravje že okoli 12.000 ljudi. Najbolj ogroženi so prebivalci v revnejših predelih prestolnice Freetown, saj živijo v slabih bivalnih razmerah, ki jim ne omogočajo zadostne higiene. Bolezen je do sedaj prizadela tudi Gvinejo, Niger in Mali. Najbolj očitna bolezenska simptoma pri koleri sta diareja in bruhanje, smrt pa lahko nastopi že v nekaj urah.

Organizacija za pravice žensk v Togu začenja s protestom, s katerim zahtevajo odstop predsednika Faura Gnassingbe. Pripadnice ženskega spola bodo v tekočem tednu stavkale s tem, da ne bodo seksale. Stavka se torej začenja danes, bila pa je javno najavljena v soboto v prestolnici Lome med protesti. Ti se nanašajo na volilne reforme, ki naj bi predsedniku Gnassingbeju omogočile ponovno izvolitev. S seksualno abstinenco naj bi pripadnice ženskega spola v Togu prepričale moške, da se jim pridružijo v boju proti ponovni izvolitvi predsednika.  

V Afganistanu je bilo v dveh ločenih incidentih ubitih 29 ljudi. V okrožju Kajaki so našli 17 obglavljenih trupel, v okrožju Vašir pa so talibanski uporniki v napadu na afganistansko vojaško postojanko ubili 10 vojakov. Obe okrožji se nahajata v pokrajini Helmand, ki se razteza od središča države do južne meje z Pakistanom. Talibani so vojaško akcijo izpeljali previdno in precizno. Ob prevzemu postojanke so zasegli večjo količino orožja, preživeli vojaki pa so prestopili na njihovo stran. V pokolu v vasi v okrožju Kajaki pa še ni znano, kdo stoji za incidentom, ki se je zgodil v privatni hiši, kjer se je odvijala zabava. V Afganistanu sicer ni v navadi, da se ljudje, ki niso v sorodu, zabavajo med sabo, saj lahko pride do seksualne interakcije. To seveda zelo moti talibane. Na tem območju so tovrstni pokoli v porasti, njihov začetek pa sovpada z zaključkom večjih vojaških operacij afganistanske vojske in sil zveze Nato.

V Siriji naj bi v nedeljo zvečer na območju Daraja, ki se nahaja na skrajnem jugozahodnem delu prestolnice Damask, našli več kot 200 trupel. Po besedah predstavnika upornikov v Daraji, ki je sestavljena iz pretežno revnega sunitskega prebivalstva, so vladne sile v stilu policijskih racij prispele v območje, kjer so vdirale v hiše in iz njih vlekle civiliste. Žrtve so bile ubite s streli, bajoneti in žepnimi noži. Nasilje se tako nadaljuje pred očmi svetovnih sil, ki so še vedno razdeljene med pozicijo in opozicijo v Siriji. Sosedne države medtem uvajajo ukrepe v namen preprečevanja širjenja nasilja na njihova ozemlja. Turčija je začasno zaprla vse svoje mejne prehode za begunce iz Sirije, Libanon in Jordanija pa pravita, da so njihove kapacitete zasedene. Samo v Jordanijo, kjer je 160.000 sirskih beguncev, vsak dan prispe novih 2.000 beguncev iz Sirije.

V Bosni in Hercegovini kmetovalcem poleg suše vedno več škode naredijo tudi dobro organizirani kradljivci sadja in zelenjave. Še posebej je na udaru kraj Knešpolje blizu mesta Široki breg, kjer je plodna zemlja. Predsednik mesne zadruge Knešpolje Gojko Soldo je dejal, da kradljivci svoje dejavnosti izvršujejo večinoma ponoči, ko na poljih ni lastnikov. Jutro potem ponavadi za kmetovalca prinese neljubo presenečenje. Krade se skoraj vse: krompir, kumare, zelje, koruzo, bučke, papriko in drugo. Tako so pred kratkim nepridipravi pokradli kar za cel kamion bučk. Po temu se da sklepati, da gre za neke vrste organiziran kriminal, saj se ta zelenjava nato prodaja in ni namenjena zgolj osebni uporabi. 

Lani so na primer kradljivci v Čitluku izropali cel vinograd. Po besedah Damira Čuture, predstavnika za stike z javnostjo na ministrstvu za notranje zadeve v hercegovsko-neretvanskem kantonu, kmetovalci kraj večinoma niti ne prijavljajo policiji, saj je kradljivce poljskih pridelkov težko izslediti oziroma menijo, da gre za premajhno materialno škodo in se policija ne bo resno lotila primera. Zato je še vedno najbolj priročna metoda, da kmetovalci kar sami tudi ponoči čuvajo svoje pridelke, kar pa se je v zadnjem času opustilo. 

Poslanka Pozitivne Slovenije Tamara Vonta je na ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z ukinitvijo Centra sodobnih plesnih umetnosti. Vlada je namreč na zadnji seji sprejela sklep o ukinitvi javnega zavoda Center sodobnih plesnih umetnosti, ki je bil ustanovljen julija lani. Zavod je ukinila, ker s pristojnim ministrstvom ni mogel zagotoviti optimalnih pogojev in finančnih sredstev za začetek delovanja oziroma je ukinitev centra skladna s smernicami vlade o zmanjševanju proračunskih izdatkov. Prihranek v letu 2012 vlada ocenjuje na 660.000 evrov. Več o poslanskem vprašanju nam je povedala Tamara Vonta sama:

Izjava je v zvočnem formatu oddaje.

Letalska zveza Slovenije si bo po besedah generalnega sekretarja Primoža Lajevca prizadevala, da bi tistim, ki izpolnjujejo vse zahtevane pogoje za opravljanje komercialnih letov z balonom, nemudoma spet dovolili letenje. Javna agencija za civilno letalstvo je po balonarski nesreči na Barju do nadaljnjega namreč prepovedala vse komercialne lete z baloni.  Lajevec sicer ni seznanjen s tem, kaj je do odločitve agencije privedlo, sklepa pa, da želi agencija preveriti vse tiste, ki opravljajo komercialne lete z baloni. O prepovedi komercialnih letov z baloni smo govorili z Lajevcem:

Izjava je v zvočnem formatu oddaje.

Off sta pripravila Urh in Marko.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.