17. 9. 2012 – 14.00

Off razbitih japonskih korporacij

Audio file

Združene države Amerike in Japonska so dosegle dogovor o drugem protiraketnem obrambnem sistemu v deželi vzhajajočega sonca. Natančna lokacija raketnega sistema sicer še ni znana, bo pa nekje na jugu države in ne na otoku Okinava. Seveda so v Tokiu nemudoma poudarili, da je namen radarskega sistema zaščita regije pred morebitnimi grožnjami severnokorejskih raket in ni usmerjena proti Kitajski, s katero Japonska trenutno ni v najboljših odnosih. Združene države imajo na Japonskem nameščenih okoli 47.000 vojakov, večina pa jih je na otoku Okinava. Japonska že ima podoben protiraketni sistem, in sicer v vojaškem oporišču Šariki v mestu Cugaru na skrajnem severu glavnega otoka Honšu.

Medtem se v luči napovedi spornega sporazuma za nakup verige otokov v vzhodnokitajskem morju s strani japonske na Kitajskem stopnjujejo napadi na japonsko lastnino. Otoke naj bi odkupili od privatnega lastnika, ki seveda ni Kitajec, ampak Japonec. Tako je japonski elektronski gigant Panasonic začasno omejil proizvodnjo na kitajskem po tem, ko so protestniki napadli dve njegovi izpostavi. Podobno je storila tudi korporacija Canon, ki je ustavila proizvodnjo v treh izpostavah na Kitajskem. Napadom ni ušla niti Toyota. Do prerekanj glede otokov med državama prihaja zaradi zalog nafte, ki se tam nahajajo.

Vodja iranske revolucionarne garde Mohammad Ali Jafari je po tem, ko je Izraelu ponovno zagrozil, da od njega ne bo ostalo nič, če bo napadel njegovo državo, priznal, da Teheran nudi pomoč sirijskemu predsedniku Bašarju al-Assadu. To je prvo javno priznanje o pomoči al-Assadu s strani kakšnega visokega predstavnika iranske vojske. Jafari je dodal, da pomoč poteka oziroma naj bi zaenkrat potekala samo v obliki svetovanja, ni pa izključil intervencije Irana, v kolikor bi zahodne sile napadle Sirijo. Včeraj so sicer bili objavljeni novi videoposnetki, ki domnevno prikazujejo bombardiranje četrti v mestih Halep, Damask in Homs. Zaradi tega Svobodna sirska vojska uri nove rekrute za nadaljevanje boja. Kamp za treninge se nahaja v severni provinci Idlib blizu meje s Turčijo, ki jo večinsko obvladajo uporniki. Slednji bi čim prej radi v celoti prevzeli provinco Idlib.

Poročevalci Združenih narodov pa so potrdili, da se je v spopad v Siriji vmešalo veliko tujih elementov, med drugim tudi jihadisti. Nekatere tuje skupine so se pridružile upornikom, nekatere pa delujejo samostojno. Dejali so tudi, da vojne zločine izvajajo tako vladne sile kot uporniki. Vodja skupine poročevalcev Paulo Pinheiro je Varnostni svet Združenih narodov pozval, da na podlagi njihovih ugotovitev določene primere pošlje na Mednarodno kazensko sodišče.

Medtem ko v Siriji nimajo ravno veliko časa za protestiranje proti ameriškemu filmu, ki žali preroka Mohameda, pa je vodja gibanja Hezbolah v Libanonu Hassan Nasrallah pozval k nadaljnjim protestom. Dejal je, da muslimani ob takšnih napadih na njihovo vero ne smejo biti tiho. Protesti proti Ameriki se v arabskem svetu kakopak nadaljujejo, a tukaj nimamo prostora, da bi našteli, kje vse. Omenimo, da so jezni demonstranti v afganistanski prestolnici Kabul streljali iz orožja in prevračali policijske avtomobile. Vodja policije Ayub Salangi je rekel, da je bilo okoli 50 policistov ranjenih. Do nasilnih protestov v Kabulu je prišlo po tem, ko so nekaj dni potekale miroljubne demonstracije. Slednje pred ambasadami Združenih držav Amerike potekajo tudi v Evropi.

Pripadniki gibanja Okupiraj Wall Street obeležujejo prvo obletnico. 17. septembra lani je namreč želelo okoli tisoč ljudi zavzeti območje pri Wall Streetu, kjer se nahaja velik kip bika, ki simbolizira dobre čase na borzi. Policija jih je razgnala in zatekli so se v park Zuccoti, kjer so taborili in redno organizirali večje proteste. Po napovedih bodo ob tej priložnosti skušali blokirati newyorško borzo NYSE in znova okrepiti boj zoper neenakost. Demonstracije, naperjene proti finančnemu kapitalizmu, so sicer izvedli tudi včeraj. Podpora protestnemu gibanju je v letu dni od njegovega nastanka precej upadla, vendar pa predstavniki gibanja ob prvi obletnici, do katere sicer prihaja le mesec in pol pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, napovedujejo povratek. Tako bo vrhunec večdnevnih uličnih akcij že omenjeni živi zid pri newyorški borzi NYSE.

Okoljevarstvena mednarodna organizacija Alpe Adria Green v sodelovanju z Greenaction Transnational in z odborom Legamjonici iz Taranta je predstavila skupno pritožbo, namenjeno Evropski komisiji, v zvezi z italijanskim reševanjem kriznih razmer na področju odpadkov v Kampaniji. Odvažanje odpadkov iz dežele Kampanije je bilo po mnenju organizacije izpeljano na podlagi poenostavljenih nadzornih postopkov in celo brez vsakršnega nadzora, pri čemer organi javne uprave sploh niso delovali transparentno. Več o pritožbi nam je povedal Vojko Bernard, predsednik organizacije Alpe Adria Green:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Preživnina – društvo za krepitev in spodbujanje starševske odgovornosti je v medije lansiralo informacijo o obstoju spletne strani www.prezivnina.si. V Sloveniji je namreč še vedno pogost pojav neizplačevanja preživnin, ljudje pa imajo probleme tudi pri izterjanju le-teh. Več o društvu in informacijah, ki jih ljudje lahko najdejo na njihovi internetni strani, nam je povedala predsednica društva Tamara Ilić:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.