Off rožljanja in odstopov

Aktualno-politična novica
20. 2. 2013 - 14.00
 / OFF

Severna Koreja spet buri duhove. V Organizaciji Združenih narodov je izbruhnil val ogorčenja, ko je severnokorejski delegat Jon Ryong Yong na konferenci o jedrski razorožitvi predstavniku Južne Koreje zagrozil s popolnim uničenjem, če slednja ne spremeni svoje politike do sprte sosede. Predstavniki Južne Koreje, Francije, Nemčije in Velike Britanije so že ostro obsodili izjavo, španski ambasador Javier Gil Catalina pa je v izjavi za javnost povedal, da v tridesetih letih kariere česa podobnega še ni slišal in da je izjava grožnja s silo, ki krši mednarodne zakone, zapisane v ustanovni listini OZN. Olje na ogenj so prilili še severnokorejski propagandni videi, ki so včeraj pricurljali v javnost in v katerih so prikazane Združene države Amerike v plamenih. Napetosti naraščajo vse od severnokorejskega jedrskega poizkusa prejšnji teden, ki ga je Pjongjang opravičil kot nujen ukrep v luči zaostrovanja politike ZDA do te države. Delegat Ryong Yong je poudaril, da Združene države z vpeljevanjem dodatnih finančnih sankcij in agresivno zunanjo politiko Severno Korejo sili v to, da bo naredila drugi in tretji strožji korak naprej. Kaj naj bi to bilo, ni razjasnil.

 

V Grčiji poteka prva vsesplošna stavka javnega sektorja v tem letu. Zaprte so šole, sodišča, javni prevoz ni mogoč, bolnišnice delajo le v nujnih primerih, vsem pa so se v boju proti varčevalnim ukrepom pridružili še v zasebnem sektorju. Tako ne obratujejo tudi živilske tržnice, odvetniške pisarne, privatne ordinacije in podobno. Protest poteka mirno, medtem ko je policija s silo zatrla manjše proteste prevoznikov podzemne železnice v Atenah in trajektov na morju v prejšnjih tednih. Delež nezaposlenih v Grčiji naj bi kaj kmalu dosegel 30 odstotkov prebivalstva.

 

Premier Tunizije Hamadi Gebali (izg đebali) je podal odstopno izjavo predsedniku države Moncefu Marzoukiju. Gebali odstopa za tem, ko njegove ideje o tehnični vladi, ki bi jo vodil sam, ni podprla niti njegova stranka Ennahda, sicer največja v parlamentu. Obetajo se predčasne volitve, Gebali pa v izjavi za medije dodaja, da je še vedno pripravljen voditi vladni kabinet, ki bi ga sestavljali strokovnjaki in ne politiki.

 

Bolgarska vlada je danes, po množičnih protivladnih demonstracijah, odstopila. Protivladno razpoloženje, ki se je stopnjevalo več let in ki so mu botrovali porast cen elektrike, varčevalni ukrepi, visok nivo korupcije v vladnih institucijah in nizek življenjski standard državljanov, je doseglo vrhunec po torkovih spopadih protestnikov s policijo. Premier Boiko Borisov, bivši telesni stražar diktatorja Todorja Živkova, čigar desna stranka je bila na oblasti od leta 2009, je sprva želel nezadovoljstvo omiliti z odpustitvijo finančnega ministra in prisego, da bo znižal cene energije ter sankcioniral podjetja s tujim lastništvom, a to ni bilo dovolj. Danes je v izjavi za javnost ob svojem odstopu povedal, da ne želi sodelovati v vladi, pod katero policija pretepa ljudi. Parlament bo vladni odstop uradno sprejel še danes popoldne. Za več informacij o trenutnem dogajanju v Sofiji smo klicali Ivajla Stefanova, novinarja bolgarskega državnega radia.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Francoska vlada je po torkovi ugrabitvi sedmih svojih državljanov turistom svetovala, naj čim prej zapustijo severni Kamerun. Ugrabitev naj bi bila odgovor radikalnih islamistov na francoski vojaški poseg v Mali. Francoski premier Francois Hollande je izjavil, da v ugrabitvi vidi delovanje Boka Haram, fundamentalistične organizacije, proti kateri se borijo v Maliju, ter da je to zadosten razlog za mobilizacijo. Obljubil je, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, za rešitev ugrabljenih.

 

Študentska organizacija Slovenije je v državnem zboru s predstavniki vlade obravnavala novi zakon o štipendiranju, ki ga je vložila s podporo 5000 volivcev. Po mnenju ŠOS-a predlog vsebuje nujne rešitve za položaj študentov glede štipendijske politike. Iz ministrstva za delo, družino in socialne zadeve so podali mnenje, da je novi zakon sistemsko nedodelan in v odgovor pripravili svoj predlog, ki naj bi povzemal tudi nekatere rešitve ŠOS-ovega predloga. Namestnik predsednika ŠOS Jaka Bassanese je v uvodni predstavitvi pojasnil, da štipendije za študente predstavljajo glavni finančni steber med študijskim obdobjem. V svojem predlogu so zajeli celovito, pregledno in enotno ureditev štipendij, vračilo štipendij mladoletnim dijakom, dodatno ureditev Zoisovega štipendiranja in omogočanje prejemanja več štipendij hkrati, z določeno zgornjo mejo. Javna razprava o predlogu bo potekala do petka.

 

Off je pripravil Natan Vitežnik.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.