Off romunske vlade

Aktualno-politična novica
6. 10. 2021 - 15.00
 / OFF

Politična kriza v Romuniji ob odstopu šestih ministrov
 / 7. 9. 2021
Romunski parlament je izglasoval nezaupnico vladi premierja Florina Cituja, ki vodi Nacionalno liberalno stranko in je na oblasti zadnjih devet mesecev. Za nezaupnico je glasovalo 281 poslancev iz opozicijskih Socialdemokratske stranke, skrajno desne Zveze za enotnost Romunov in Zveze za rešitev Romunije, krajše USR-plus. Proti ni glasoval nihče, saj so poslanci manjšinske koalicije iz Nacionalne liberalne stranke in iz Demokratične zveze Madžarov v Romuniji glasovanje bojkotirali. Citujeva vlada je bila manjšinska en mesec – nekdanja koalicijska stranka USR-plus je tedaj odpoklicala svoje ministre in izstopila iz vlade. Razmere v koaliciji so bile že od vsega začetka kaotične, kaplja čez rob pa je bila za stranko USR-plus odstavitev pravosodnega ministra iz te stranke, ko ni želel sprejeti megalomanskega programa javnih investicij v lokalne skupnosti. Na potezi je sedaj predsednik Klaus Iohannis, ki mora v 45 dneh imenovati novega premierja ali pa predpisati predčasne volitve, v tem času pa vlado z omejenimi pooblastili še naprej vodi Citu.

Venezuela je po skoraj dveh letih zopet odprla mejo s Kolumbijo. Samooklicani predsednik, sicer vodja venezuelske opozicije, Juan Guaidó, ki ga priznava večina zahodnih držav, je želel februarja 2019 čez Kolumbijo v državo pripeljati humanitarno pomoč, čemur je nasprotoval legalni predsednik Nicolás Maduro. Njegovo odprtje meje sprošča napete odnose, ki so med državama vladali zadnji dve leti, saj kolumbijska oblast za legitimnega predsednika priznava Guaidója. Odprtje meje izboljšuje gospodarsko sliko obeh držav. Kolumbija je želela mejo z Venezuelo enostransko odpreti že julija letos, zaprla pa jo je marca 2020, in sicer zaradi epidemije covida-19. 

Avstralske oblasti so napovedale, da bodo do konca tega leta na otoku Manus v Papui Novi Gvineji zaprle center za pridržanje, v katerega pošiljajo begunce, ki v Avstralijo po morju prispejo brez ustrezne vize. Na Manusu je trenutno 124 prosilcev za azil in beguncev, ki bodo imeli možnost ostati na otoku ali pa jih bodo Avstralci premestili v drug center za pridržanje, in sicer na otok Nauru. Ta namreč ostaja odprt. Center na Manusu je sicer znan po nasilnem ravnanju z begunci: v osmih letih se je v centru zvrstilo več nasilnih incidentov in gladovnih stavk, pazniki pa so odgovorni tudi za umor iranskega azilanta leta 2014. Ustavno sodišče Papue Nove Gvineje je sicer že leta 2016 odločilo, da je center na njihovih tleh neustaven. 

Članici španske koalicije, Socialistična stranka premierja Pedra Sáncheza in levo volilno zavezništvo Unidas Podemos, sta prižgali zeleno luč za sprejetje proračuna za prihodnje leto. Po napornih pogajanjih so namreč predstavniki strank uskladili mnenja o predlogu novega stanovanjskega zakona, ki je bil še zadnji trd oreh pogajanj. Vlada predloga še ni objavila, znano pa je že, da vključuje posebno zgornjo mejo najemnin za lastnike več kot desetih stanovanj – kapico bo lahko regionalna vlada uvedla ob velikem povpraševanju. 30 odstotkov novih stanovanjskih projektov bo namenjenih za socialna stanovanja, vlada pa načrtuje še pomoč pri plačevanju najemnin v višini 250 evrov mesečno za mlade med 18. in 35. letom. 

Novice iz Slovenije

Po neuradnih informacijah provladnega portala Siol, ki ga vodi preverjen Janšev kader Peter Jančič, se je za mesto direktorja Slovenske tiskovne agencije kot edini kandidat prijavil nekdanji generalni direktor RTV-ja Igor Kadunc. Nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije – vodi ga Mladen Terčelj – bo zasedal danes, štirje nadzorniki se bodo seznanili tudi z odstopom direktorja Bojana Veselinoviča, ki se je s položaja umaknil po neuspešnih pogajanjih o financiranju z vladnim Uradom za komuniciranje. Vlada sicer STA izčrpava že 279 dni. V petek bo v državnem zboru na temo izčrpavanja tudi izredna seja.

Včeraj so se v Ljubljani odvijali vse bolj tradicionalni protesti proti pogoju PCT. Organiziral jih je vodja stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki je bil tako kot raper Zlatko pridržan zaradi suma kaznivega dejanja »ščuvanja k uporu«. Okoli 3000 ljudi se je zbralo na Trgu republike, ki so nato krenili po središču Ljubljane, vendar jih je policija razgnala. Udeleženci in očividci pričajo o prekomernem nasilju, ki ga je nad protestniki in mimoidočimi izvajala policija. Zaradi uporabe solzivca so ljudje bežali s teras lokalov in se skrivali po podhodih, raznašalci hrane so si oči spirali v vodnjakih. Seveda je bil večkrat uporabljen tudi vodni top. Pridržanih je bilo 22 ljudi, trije pa so potrebovali zdravniško pomoč. 

Danes je na Brdu pri Kranju vrh Evropske unije o Zahodnem Balkanu, na katerem so prisotni tudi voditelji držav Zahodnega Balkana. Potrdili bodo evropsko perspektivo regije in zavezanost širitvenemu procesu, a bistvenih premikov države Zahodnega Balkana ne pričakujejo. Med članicami Unije ni enotnosti glede hitrosti nadaljnje širitve po Balkanu. Poleg širitve Unije je pereče tudi vprašanje roaminga oziroma postopnega zniževanja stroškov gostovanja v tujem mobilnem omrežju, vendar pa kaže, da Unija državam v regiji tudi na tem področju še ne bo ponudila časovno določenih ciljev. Dodajmo še, da je ob srečanju na predvečer vrha Unije predsednik Borut Pahor nemški kanclerki v odhajanju Angeli Merkel podelil red za izredne zasluge. 

OFF je pripravila vajenka Zala z Urhovo pomočjo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness