OFF spletni ljubezni

Aktualno-politična novica
21. 2. 2019 - 15.00
 / OFF

Članice Evropske unije so sklenile dogovor o krepitvi stalne enote evropske mejne in obalne straže na 10 tisoč pripadnikov do leta 2027. Dogovor predstavlja pogajalsko izhodišče Sveta EU za  pogovore z Evropskim parlamentom. Evropska komisija je predlagala, da bi to storili že do leta 2020. Trenutno ima agencija za zunanje meje Frontex 643 stalnih organizacij članic. Njena naslednica, Evropska mejna straža, naj bi zagotavljala tehnično in operativno podporo državam članicam pri vračanju in identifikaciji nezakonitih migrantov. Delovala naj bi tudi v državah izvora, če bodo te s tem soglašale. Število migrantov se je sicer leta 2018 v primerjavi z letom 2017 zmanjšalo za 27 odstotkov.

O izstopu sedmih poslancev iz laburistične stranke
 / 19. 2. 2019
Po izstopu osmih parlamentarnih poslancev iz britanske laburistične stranke je prišlo do razhoda tudi znotraj konservativne stranke premierke Therese May. Izstopile so tri poslanke, ki se ne strinjajo s strankino politiko do brexita. Pridružile se bodo novi neodvisni skupini, ki so jo formirali omenjeni bivši laburistični poslanci. Torijci imajo po odhodu treh poslank v 650-članskem spodnjem domu britanskega parlamenta še 314 poslancev, kar kljub podpori desetih poslancev severnoirskih unionistov ni več večina. Theresa May je izrazila obžalovanje nad izstopi, ob tem pa je sporočila, da je s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem dosegla napredek glede začasnega varovala in izogiba nadzorovani irski meji.

ali zgolj želja po predčasnih volitvah?
 / 14. 11. 2018
Glavna tekmeca aktualnega izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja sta naznanila skupno kandidaturo na prihajajočih volitvah 9. aprila. To sta Beni Ganc, bivši vojaški poveljnik in predsednik nove sredinske stranke Hosen Le’Israel, ter Japir Lapid, ki je na čelu opozicijske stranke Ješ Atid.  V primeru zmage naj bi se na funkciji predsednika vlade izmenjevala. Benjamin Netanjahu je na tej funkciji že 13 let.

Vladajoča ugandska stranka je podprla šesto kandidaturo predsednika Yowerija Musevenija kot svojega kandidata. 74-letni voditelj je na tem položaju že od leta 1986. V enem od svojih govorov je izpostavil, da so jedro problema voditelji, ki se ne umaknejo pravočasno, a med svojim petim mandatom dejal, da ima sam še veliko dela in da ne bi bil pravi čas, da odide. Leta 2017 je ukinil predsedniško starostno omejitev 75-ih let in si s tem omogočil ponovno kandidaturo.

Opozicijske stranke v Zambiji so predsednika države Edgarja Lunguja in več vladnih uradnikov prijavili na Mednarodno kazensko sodišče v Haagu zaradi primerov političnega nasilja nad svojimi tekmeci, vključno z vodjo opozicije Hakaindem Hichilemo, ki naj bi, če je verjeti opoziciji, prejšnji teden med kampiranjem preživel atentat. Na povečano represijo v zadnjih štirih letih, odkar je na funkciji predsednika države Lungu, opozarjajo tudi skupine za človekove pravice.

Evropskih zeleni, ki so leta 2014 podprli kandidaturo Igorja Šoltesa za evropskega poslanca, bodo na letošnjih volitvah konec maja svojo podporo namenili okoljevarstvenici Urški Zgojnik. Slovenka leta 2018 bo nosilka liste Povežimo se, ki jo sestavlja več zunajparlamentarnih strank, civilnih pobud in društev. Kandidaturo Zgojnik je podprl tudi spitzenkandidat politične skupine Evropskih zelenih Bas Eickhout, Igorja Šoltesa pa njena kandidatura ne vznemirja preveč, saj Zelenih naj ne bi prosil za podporo. Poudaril je, da je obseg njegovega delovanja v Evropskem parlamentu širši, kot to praviloma velja za zelene stranke. Sam bo kmalu začel zbirati 3000 podpisov za nestrankarsko kandidaturo na samostojni listi.

V Novi kreditni banki Maribor so v zadnjih mesecih zasledili porast sumljivih nakazil predvsem v Turčijo, tudi v Španijo, Ciper in ZDA. V 14-ih primerih so Slovenke skupaj nakazale več kot 200 tisoč evrov, od tega eno samostojno nakazilo v višini 60 tisoč evrov. KBM sklepa, da goljufi predstavljajo samo posrednike, ki denar prepošljejo naprej, sled za njim pa se kmalu izgubi. Banka pravi, da nakazil ne more ustaviti, lahko le opozori na previdnost, pripravila bo tudi spletno stran o varnem poslovanju, na kateri uporabniki najdejo navodila, kako prepoznati prevare in kako ravnati v takšnih primerih. Glavna taktika goljufov so ljubezenske prevare, ki jim nasedajo predvsem ženske srednjih let.   

Janša, Krkovič in Črnkovič spoznani za krive
 / 5. 6. 2013
Minister za obrambo Karl Erjavec je sporoči, da vojska zaenkrat odstopa od nakupa oklepnikov 8x8. Za to se je določil zaradi večletne finančne obveznosti, ki bi jo nakup prinesel, ter pomankanja pravne podlage. Vojska prav tako nima celovite taktične študije o tem, katere zmogljivosti so sploh potrebne za vzpostavitev srednje bojne bataljonske skupine, Erjavcu pa se poraja tudi vprašanje, kje bi bili parkirani. Nabavo nameravajo vseeno izvesti, vendar šele, ko bodo “točno definirali, kaj potrebujejo.”

OFF je pripravila vajenka Brina

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness