OFF spletnih manipulacij

Aktualno-politična novica
30. 1. 2019 - 15.00
 / OFF

Državni udar Juana Guaida v Venezueli
 / 25. 1. 2019
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je izrazil pripravljenost na pogajanja z opozicijo in predčasne parlamentarne volitve. Nove predsedniške volitve še zmeraj zavrača ter poudarja, da Evropska unija nima pristojnosti in pravice, da to zahteva od Venezuele. Tamkajšnje vrhovno sodišče je opozicijskemu voditelju Juanu Guaidu prepovedalo zapustiti državo in mu zamrznilo premoženje, državni tožilec pa je sprožil kazensko preiskavo njegovih protivladnih dejavnosti. ZDA so sicer v torek Guaidu dale nadzor nad premoženjem Venezuele v ZDA.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je sprejel odstop premierja Ramija Hamdale. Ta je odločitev sprejel na priporočilo centralnega komiteja Fataha, tako da se lahko oblikuje nova vlada iz članov Palestinske osvobodilne organizacije in neodvisnih ljudi. Fatah je argumentiral odločitev s kritiko Hamasa, da se noče ukvarjati z vlado narodne enotnosti, Hamas pa Fatah obtožuje, da se jih hočejo znebiti v palestinski politiki. Odstopljena vlada bo na položaju do oblikovanja nove. Hamas obvladuje Gazo, Fatah pa zahodni breg, vlada narodne enotnosti pa tako ostaja mrtva črka na papirju.

Kim Kjung So, poslanec južnokorejskega parlamenta in guverner južne province Gijongsang, je bil obsojen na dve leti zapora zaradi manipuliranja javnega mnenja na spletu pred predsedniškimi volitvami leta 2017. Sodišče ga je spoznalo za krivega sodelovanja z blogerjem, ki je ustvaril 88 milijonov lažnih všečkov in nevšečkov v komentarjih 76 tisoč novic. Namen je bil pretentati algoritme Naverja, največjega južnokorejskega spletnega portala, da bi več pozornosti namenjal zgodbam, ki so pozitivno poročale o takratnem predsedniškem kandidatu in kasnejšem zmagovalcu volitev Mun Dže-inu. Guverner je krivdo zanikal in napoveduje pritožbo na sodbo. Bloger je dobil tri in pol leta zapora za nezakonito manipuliranje javnega mnenja in sprejemanje podkupnine.

Predsednik mongolskega parlamenta in nekdanji premier Mijegombin Enkbold je bil po tednih protestov zaradi obtožb o korupciji s prodajo vladnih položajev odstavljen. Na desettisoče ljudi je začelo protestirati konec decembra, nekateri protestniki pa so desetega januarja začeli gladovno stavko. Nekateri politiki so tudi kritizirali vlogo tujih investitorjev, ki naj bi prepoceni kupovali mongolske strateške naravne vire. Enkbold je zanikal obtožbe o korupciji in ni hotel odstopiti, a ga je parlament na predlog predsednika države Khaltmaagina Battulge odstavil. Trenutni predsednik Battulga je bil sicer tekmec Enkbolda na predsedniških volitvah leta 2017.

Mozambiški parlament je preklical imuniteto nekdanjega finančnega ministra in poslanca Manuela Changa. Ta je od decembra dalje v pridržanju v Republiki Južni Afriki zaradi mednarodnega naloga za aretacijo s strani ZDA, ki ga obtožujejo vpletenosti pri goljufivem posojilu. Zahtevo za izročitev sta podali tako ZDA kot Mozambik. ZDA ga obtožujejo, da je prejel 10,5 milijona evrov za podpis posojilne pogodbe. Mozambik si je leta 2013 in 2014 izposodil 1,75 milijarde evrov za nakup ribiških ladij in obalnega zaščitnega sistema. Finančni nadzorniki so leta 2017 ugotovili, da je poraba slabih 440 milijonov evrov nepojasnjena, kupljene stvari pa so bile precenjene za več kot 612 milijonov evrov.

Benetke v vrtincu turizma
 / 2. 1. 2019
Benetke bodo od maja naprej začele obiskovalcem zaračunavati vstopnino za vstop v mestno središče. Ta se bo gibala med tremi in desetimi evri, odvisno od letnega časa. Najvišji znesek bodo zaračunavali med prazniki. Plačila bodo oproščeni tisti, ki tam študirajo, delajo ali prenočujejo. Beneški župan je v zvezi s tem izjavil, da ne želijo kaznovati turistov, ampak od njih terjajo prispevek za vzdrževanje in čistočo mesta.

Turškemu prosilcu za azil, imenovali ga bomo Tim, ki ga je skupaj z njegovo družino Ministrstvo za notranje zadeve hotelo vrniti v Turčijo, je upravno sodišče pred nekaj dnevi odobrilo azil. Ugotovilo je tudi številne proceduralne napake in napačne zaključke pri presoji Ministrstva za notranje zadeve. Družini Fethullaha Gülena je upravno sodišče za razliko od Ministrstva za notranje zadeve verjelo, da so v Turčiji lahko ogroženi. Tim opiše, kaj se je dogajalo.

Izjava

O bodočem varuhu človekovih pravic
 / 30. 1. 2019
Parlament je z 89 glasovi za in nobenim proti izglasoval Petra Svetino za novega varuha človekovih pravic, ki bo na tem položaju nadomestil Vlasto Nussdorfer, ki se ji mandat izteče 23. februarja. Svetina odgovori na vprašanje, katera področja se mu zdijo prioritetna.

Izjava

Več o novem varuhu človekovih pravic pa v OFFsajdu ob 17-ih.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness