Off ukrajinske odeje

Aktualno-politična novica
19. 9. 2014 - 14.00
 / OFF

Bog je rešil Kraljico - Velika Britanija in Škotska bosta ohranili večstoletno simbiotično sobivanje v skupni državi. Na odcepitvenem referendumu s 85-odstotno udeležbo je le 44,7 odstotkov volivcev glasovalo za, medtem ko je bilo 55,3 odstotke oddanih glasovnic proti odcepitvi. Več nam pove na Oxfordu delujoči mednarodni pravnik Jure Vidmar, celotna zgodba pa bo podrobneje obdelana v Kultivatorju ob 16-ih.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ameriški predsednik Obama je končno obelodanil svoj načrt za spopad z milicami Islamske države - oboroževalo se bo sirske upornike. Program se bo odvijal izven Sirije, s pomočjo arabskih zaveznikov Amerike, torej predvsem Savdijcev in Katarcev. Dodatno pomoč bodo prejele tudi iraške in kurdske sile. Poleg programa pomoči se je že pred enim tednom oblikovala koalicija voljnih, sestavljena iz več kot 40 držav. H koaliciji so pristopili tudi Francozi, saj so danes izvedli prve letalske napade na IS. V isti sapi pa se ponovno zaostruje čezlužniška retorika proti sirskemu predsedniku Baširju al-Assadu. Ameriške oblasti mu očitajo prelom zaobljub glede uporabe kemičnega orožja, saj naj bi sirski režim v začetku leta več vasi napadel s kemičnim orožjem.

Slabše se godi, zaenkrat še vedno, predsedniku Ukrajine, Petru Porošenku. Američani so odobrili paket vojaške pomoči v obsegu 53 milijonov dolarjev, vendar bo pomoč zajemala le nesmrtonosno opremo. Kaj si o tem misli Porošenko, lahko slišimo iz cvetke njegovega enournega govora pred obemi domovi ameriškega kongresa, prežetega s stoječimi ovacijami:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kijevska oblast, od nekaterih smatrana za hunto, za svojo vizijo o mirni Ukrajini ne rabi le odej, temveč tudi orožje. Porošenko je že napovedal, da je možno vojaško opremo dobiti tudi od neameriških somišljenikov. Ne le k 50-milijonski ameriški vojaški pomoči, temveč se je Čezlužje zavezalo tudi k enomilijardni finančni pomoči Ukrajini. Kljub finančnim obvezam do kijevskega režima, ki je na svoje mesto prišel z izdatno pomočjo ameriškega zunanjega ministrstva, Obama Ukrajini ni želel podeliti posebnega statusa zaveznika izven koalicije NATA.

Preidimo k še eni razvalini zahodnih intervencij. Svežeizvoljeni poveljnik libijske vojske, Abdul Razzaq Nazhuri, je razglasil izredno stanje in vse pripadnike vojske pozval, da se priključijo k svojim enotam. Pričela se bo ofenziva proti takoimenovanim militantnim skupinam, predvsem aliansi Fajr Libya - slovensko, libijska zora. Celotna kalvarija se bo odvijala v luči globoke politične krize, saj parlament ni izglasoval zaupnice predlagani sestavi nove vlade premiera Abdulla al-Thinnija.

Eden večjih mučenikov boja proti totalitarni informacijski državi in družbi, ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange, ki od 19. junija 2012 dopustuje v ekvadorski ambasadi v Londonu, je opozoril na vedno večjo nevarnost internetnih gigantov - natančneje, vsem ljubega Googla. Meni namreč, da Google glede na količine zbranih in arhiviranih osebnih podatkov postaja privatni približek državnih vohunskih agencij, kot sta ameriška NSA in britanski GCHQ. Zaskrbljujoči so tudi indici tesnega sodelovanja med omenjenim spletiščem in državnimi agencijami. Seveda vse v imenu varnosti.

Kitajska se počasi prebija v ospredje boja proti klimatskim spremembam. Centralna vlada je sprejela plan, ki določa okoljevarstvene cilje do 2020. Znižati želi količino emisij na 45 odstotkov glede na leto 2005, ter povečati delež uporabe nefosilnih goriv na 15 odstotkov. Prav tako bodo pogozdili 40 milijonov hektarjev in pospešili ustanovitev internega trga z emisijami.

Azijska velesila se prav tako udejstvuje pri organizaciji resnejšega spopada z izbruhom ebole v Zahodni Afriki. Kitajski namestnik predstavnika v Združenih narodih, Wang Min, je sklical nujni sestanek Varnostnega sveta Združenih narodov. Rezultat sestanka je generična rezolucija, ki Ebolo označuje za grožnjo mednarodnega miru in varnosti. Ne glede na rezolucije je kitajski premier odredil 32 milijonov dolarjev denarne pomoči ter v Zahodno Afriko napotil 59-člansko zdravstveno ekipo in laboratorij. Situacija na terenu je še naprej zaskrbljujoča. Sierra Leone je napovedala tridnevno zaprtje države, v katerem bo po državi razposlala 30.000 prostovoljcev, ki bodo ljudi od vrat do vrat poučevali o virusu.

Bolj veselo pa je bilo na zahodu Ugande minulo soboto. V Busongu, eni od štirih monarhij Ugande so po 6-ih letih le inavgurirali novega kralja - Williama Gabula Nadiope IV. Več o kralju, novinar aktualno-politične redakcije Matej Zwitter:

Izjavi se nahajata v posnetku oddaje.

Sodnica mariborskega okrožnega sodišča je 20-letnemu dijaku, Nathanu Tkalcu, enemu od aretiranih na tretji mariborski vstaji, ki je pritrdil obtožbi, da je na protestu vrgel granitni kocki v policiste, danes prisodila sedem mesecev zapora. Slednjega bo lahko odslužil z delom v splošno družbeno korist. Še vedno pa ostajajo predobravnavni naroki za 8 drugih aretirancev, med katerimi jih 5 krivdo zanika, 2 se naroka nista udeležila, enemu pa je sodnica omogočila še nekaj časa za razmislek o zanikanju ali priznanju krivde.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness