OFF ZANIKANJ IN ZAVRNITEV

Aktualno-politična novica
28. 2. 2019 - 15.00
 / OFF

V ameriški zvezni državi Severna Karolina je policija aretirala Leslieja McRaeja Dowlessa, republikanskega operativca, obtoženega volilne prevare na lanskih volitvah v zvezni kongres. V enem izmed volilnih okrožij, kjer je republikanec Mark Harris premagal demokrata Dana McCreadyja, naj bi se Dowless s pomočniki predstavljal kot član volilne komisije ter pobiral glasovnice, ki so jih volivci nameravali oddati po pošti. To naj bi počel predvsem v revnejših soseskah, ki pretežno volijo demokrate, pobrane glasovnice pa je nato priredil v korist republikanca Harrisa. Preštevanje glasovnic je pokazalo, da je Harris naenkrat v demokratskih predelih dobil veliko preveč podpore, kot so jo imeli republikanci na prejšnjih volitvah, vmes pa so prihajale v javnost še prijave sumljivih pobiranj glasovnic po domovih.

Preiskava volilnega odbora Severne Karoline je odkrila in potrdila prevare, v sredo pa se je vmešalo še pravosodje. Volilni odbor je že pred dnevi odločil, da bodo kongresne volitve v 9. okrožju izvedene znova, vključno s strankarskimi, Harris pa je že odstopil in izjavil, da se iz zdravstvenih razlogov volitev ne bo več udeležil.

Izraelski ostrostrelci pobili 15 palestinskih protestnikov
 / 2. 4. 2018
Preiskovalci Združenih narodov so našli dokaze, ki nakazujejo, da so izraelske varnostne sile huje kršile človekove pravice med lanskimi množičnimi demonstracijami Palestincev na meji z območjem Gaze, v katerih je bilo ubitih 189 Palestincev, več kot 9000 pa je bilo ranjenih. Preiskovalna komisija neodvisnih strokovnjakov s področja človekovih pravic je danes v Ženevi sporočila, da ima dokaze, da so izraelski vojaki kršili mednarodno vojno pravo in človekove pravice, ko so merili na neoborožene in nenasilne protestnike. V poročilu so zanikali izraelsko stališče, da so bili množični protesti od marca 2018 pretveza za teroristične aktivnosti, ter poudarili, da so bili protesti klic na pomoč obupanih prebivalcev. Izrael so pozvali, naj odpravi blokado Gaze, palestinske oblasti in Hamas pa, naj izboljšajo življenjske pogoje v palestinski enklavi na Sredozemlju.

Bivša kanadska vrhovna tožilka Jody Wilson-Raybould je na zaslišanju pred odborom za pravosodje spodnjega doma parlamenta premierja Justina Trudeauja in njegov ožji krog sodelavcev obtožila poseganja v preiskavo spornih praks infrastrukturnega podjetja SNC-Lavalin. To je od leta 2015 pod preiskavo zaradi korupcije, saj naj bi med letoma 2001 in 2011 namenilo več kot 31,5 milijona evrov za podkupnine libijskih državnih uradnikov v času vladavine Moamerja Gadafija. Podkupnine naj bi ciljale na zagotovitev poslov podjetja z libijsko vlado, prav tako naj bi libijsko državo ogoljufali za okoli 88 milijonov evrov. Med omenjenimi sporno izvajanimi projekti naj bi bil tudi največji namakalni projekt na svetu, ki bi z umetno ustvarjeno reko z vodo oskrbel mesta Tripoli, Bengazi in Sirt. Premier in njegovi sodelavci naj bi na nekdanjo vrhovno tožilko vršili nedopusten pritisk, da naj se zavzema za izvensodno poravnavo v procesu proti podjetju. Trudeau je na tiskovni konferenci izjavil, da se nikakor ne strinja z opisom dogodkov, kot ga je podala Wilson-Raybould.

»Če bi bili vsi politiki takšni kot G. Trudeau, bi imeli svetovni mir.«
 / 18. 7. 2017
Diplomatski odnosi med Indijo in Pakistanom so se v zadnjem mesecu drastično poslabšali, vzrok česar je vrsta vojaških incidentov na ozemljih držav. Po samomorilskem napadu pakistanske oborožene skupine na indijski policijski konvoj v provinci Kašmir sredi meseca se je Indija nanj odzvala z letalskim napadom na oporišče skupine na pakistanskem ozemlju. Pakistan je včeraj kot povračilo za napad sestrelil dve indijski vojaški letali, pilota enega izmed sestreljenih letal pa so zajele pakistanske varnostne sile. Obe strani zase vztrajno trdita, da za napad nista odgovorni in da zgolj odgovarjata na nesprejemljivo vojaško poseganje v teritorialno suverenost. Iz pakistanskega zunanjega ministrstva so sicer že sporočili, da so pilota pripravljeni izpustiti v znak pomiritve odnosov med državama, indijski premier Narendra Modi pa je v prvem odzivu na najnovejši konflikt s sosednjo državo pozval sodržavljane, naj se združijo proti sovražniku.

Iranski predsednik Hasan Rouhani je zavrnil ponujen odstop zunanjega ministra Džavada Zarifa, katerega izjavo je prejel ta ponedeljek. V javno objavljenem pismu je Rouhani izrazil prepričanje, da bi Zarifov odstop škodoval državi, podporo državnega vrha pa mu je javno izrazil tudi vodja posebnih enot revolucionarne garde Kasem Soleimani. Zarif naj bi odstop ponudil, ker ni bil povabljen na srečanje državnega vrha s sirskim predsednikom Bašarjem al-Asadom, poleg tega pa je v preteklosti nakazal na obstoj internih sporov med konservativno Rouhanijevno in zmernejšo strujo v iranski vladi, ki ji pripada sam.

Nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra je javnost obvestil o nakupu 12,7-odstotnega deleža v letalski družbi Air France-KLM s končnim ciljem, da izenači odstotek, ki ga obvladuje Francija. S tem je nizozemsko ministrstvo naslovilo strahove ob najavljeni selitvi določenih sektorjev družbe iz Amsterdama v Pariz. Hoekstra pravi, da ima zdaj Nizozemska sedež na pogajalski mizi. Francoski predsednik Emmanuel Macron je na novinarski konferenci javno izrazil zgražanje nad potezo Nizozemske, ki ga ni predhodno obvestila o načrtovanem odkupu.

Občina Ankaran je izmed dvesto prispelih predlogov izbrala nov grb in zastavo, ki bosta predstavljala najmlajšo slovensko občino. Občina je od leta 2011 dalje, ko se je odcepila od občine Koper, uporabljala enobarvno zeleno zastavo z belim grbom, sedaj pa je izbrala modro-rumeno-zeleno barvno kombinacijo. Poleg zastave je bil izbran tudi občinski grb, ki ga krasijo oljčno drevo in trije valovi. Oblikovalec simbolov Frank Barut je dejal, citiramo: “Morje je bilo moje prvo vodilo, v grb pa smo skozi simbol oljke vnesli tudi tradicijo kmetovanja in vinogradništva ter simbol svetilnika, ki s svojimi žarki osvetljuje pot naprej.”

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.