Preiskave ne bo

Oddaja
2. 4. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Izjava

Pred, med in po umiku britanskih sil iz Palestine so po podatkih Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem izraelske sile z domov pregnale 726 tisoč Palestincev. Dokument izraelske vojske iz leta 1948 razloge za eksodus navaja v tem vrstnem redu: 1. Neposredne sovražne operacije judovskih sil proti arabskim naseljem. 2. Operacije judovskih sil proti arabskim naseljem v bližini. 3. Operacije judovskih paramilic. 4. Ukazi arabskih voditeljev. 5. Judovske psihološke operacije, namenjene ustrahovanju Arabcev....

Da bi preprečil vrnitev beguncev v svoje domove, je leta 1954 izraelski Kneset sprejel Zakon o preprečevanju infiltracije. Zakon je omogočil izgon kogarkoli, ki je v Izrael vstopil nezakonito in ki je kadarkoli po 29. novembru 1947 zapustil svoje bivališče na ozemlju, ki je v času uveljavitve zakona bilo že del Izraela.

Od sredine prejšnjega stoletja je število palestinskih beguncev in njihovih potomcev iz prvotnih nekaj več kot 700 tisoč naraslo na skoraj 5 milijonov, vrnitev pa jim Izrael še vedno preprečuje.

Od leta 1998 Palestinci 15. maja, na dan, ko je bila leta 1948 razglašena država Izrael, obeležujejo dan Nakbe oziroma katastrofe in opozarjajo na še vedno nerešen status palestinskih beguncev. Na letošnjo 70. obletnico Nakbe pa bodo Palestinci deležni še dodatne provokacije - en dan prej, torej 14. maja, naj bi se otvorilo veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Jeruzalemu, ki ga sicer Združeni narodi ne priznavajo kot prestolnico Izraela.

V tem kontekstu je palestinsko gibanje Hamas organiziralo Veliki pohod za vrnitev. Pohod naj bi sestavljala serija protestov, ki so se začeli pretekli petek in naj bi trajali do 15. maja.

V petek se je na meji med Gazo in Izraelom zbralo več deset tisoč protestnikov. Na zbiranje protestnikov, katerih najmočnejše orožje je bilo kamenje, se je izraelska vojska odzvala z ostrostrelci. Najmanj 15 neoboroženih protestnikov so ostrostrelci pokončali, več sto so jih ranili s streli v noge in druge dele telesa. Maha Abdallah iz organizacije Al Haq, ki se zavzema za spoštovanje človekovih pravic v Palestini, opozarja, da uporaba smrtonosne sile ni bila naključna:

Izjava

Izraelska vojska je v dneh pred pohodom na družabnih omrežjih opozarjala, da vsakdo, ki se bo približal mejni črti, ogroža svoje življenje. Poveljnik izraelske vojske je za domače medije povedal, da so na meji z Gazo stacionirani ostrostrelci, ki imajo dovoljenje za streljanje. Izraelska vojska se je kasneje v zdaj že izbrisanem tvitu pohvalila, da ji situacija ni ušla izpod nadzora in da vojska za vsako kroglo ve, kje je končala.

Izjava

Organizacija Al Haq zato ravnanje izraelske vojske obravnava kot vojni zločin in Mednarodno kazensko sodišče poziva, naj sproži preiskavo. K preiskavi sta pozvala tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve Federica Mogherini. Združene države Amerike so resolucijo, ki jo je Varnostnemu svetu Združenih narodov predložil Kuvajt in ki poziva k neodvisni preiskavi, že blokirale. Izraelski obrambni minister Avigdor Lieberman pa je kakršnokoli možnost preiskave zavrnil in povedal, da si vojaki v bistvu zaslužijo medalje.

Palestinsko gibanje Hamas, ki je pobudnik protestov, se sooča z izolacijo. Katar, ki mu je v zadnjih letih nudil finančno podporo, je to po blokadi s strani sosednjih zalivskih kraljevin odtegnil. Nič bolj popustljiva ni palestinska oblast, ki pod vodstvom rivalskega gibanja Fatah obvladuje Zahodni breg in je med drugim močno omejila dotok električne energije v Gazo. Premirje med Fatahom in Hamasom, ki sta ga gibanji podpisali lansko leto, je bolj kot ne propadlo. V tem kontekstu je Hamas skušal svojo moč prikazati ne z vojaškimi akcijami, temveč bolj kot ne mirnimi večtedenskimi protesti z zahtevo po vrnitvi palestinskih beguncev, kar pa predstavlja grožnjo izraelskemu narativu boja proti terorizmu. Zato je Izrael množične proteste skušal prikazati kot vojaški spopad. In pri tem v veliki meri uspel.

Izjava

Maha Badallah opozarja, da poboja protestnikov, katerih najmočnejše orožje so bili kamni in zažiganje gum, s strani polno oborožene izraelske vojske, oborožene z ostrostrelskim orožjem in brezpilotnimi letalniki, pač ni mogoče označiti kot spopad.

Izjava

Zaenkrat od zahodnih voditeljev zaradi izraelske propagandne ofenzive na zahodu in poboja palestinskih državljanov znotraj meja Gaze še ni bilo slišati pozivov k sankcijam in izgonu izraelskih diplomatov.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness