OFF zmage

Aktualno-politična novica
9. 5. 2016 - 15.00
 / OFF

Avstrijski kancler Werner Faymann je odstopil s čela vlade in socialdemokratske stranke. Odstop je posledica nezaupanja strankarskih kolegov, na kar so vplivali slabi rezultati na preteklih predsedniških volitvah, na katerih je prepričljivo zmagal desničar Norbert Hofer. Med drugim podmladek stranke ne odobrava Faymannove politike zapiranja vrat migrantom.

V soboto se je blizu prelaza Brenner na meji med Avstrijo in Italijo na italijanski strani zbralo več sto protestnikov, ki nasprotujejo načrtom Avstrije, da bi z uvedbo nadzora na meji obvladovala migrantski tok. Predsednik evropske komisije Juncker je dejal, da bi uvedba nadzora na prelazu pomenila politično katastrofo in bi imela resne gospodarske posledice. Včeraj je avstrijski predsednik Heinz Fischer na srečanju s svojim italijanskim kolegom v Rimu zagotovil, da do zaprtja prelaza ne bo prišlo, vendar bo v primeru drastičnega povečanja nezakonitih prehodov uvedba nadzora nujna.

Grški parlament je sprejel pokojninsko reformo. Ta zmanjšuje najvišje pokojnine in povečuje prispevke za ljudi s srednjimi in visokimi dohodki, povečanje prispevkov pa bodo najbolj občutili kmetje in samozaposleni. Nadaljnji rezi v proračun so pogoj za naslednji petmilijardni obrok posojila Grčiji. O izvajanju varčevalnega programa bodo danes razpravljali tudi evropski finančni ministri. O predvidenih reformah so se predstavniki trojke z Grčijo že uskladili, ne strinjajo pa se o tem, ali je to dovolj. Sklad meni, da reforme ne bodo dovolj, da bi Grčija dosegla cilje, ki jih zahtevajo evropske države. Hkrati pa tudi vztraja, da so ti cilji nerealistični in da morajo evropske države Grčiji olajšati dolžniško breme.

Vprašanje grškega dolga postaja vedno bolj aktualno tudi v Berlinu. Gospodarski minister in predsednik koalicijskih Socialnih demokratov Sigmar Gabriel je izrazil podporo delnemu odpisu dolga Grčiji, vendar temu še vedno močno nasprotujejo konservativci Angele Merkel. Spremembe dogovora z Grčijo bi moral potrditi v Bundestagu, kar bi lahko izzvalo razdor v koaliciji, ki se mu kanclerka in njen finančni minister  Wolfgang Schäuble želita izogniti. Nemški politiki so v zadnjih dneh kritizirali tudi Evropsko centralno banko, ki da z nizkimi obrestnimi merami škodi nemškim varčevalcem. Predsednik Draghi je v odgovor na kritike povedal, da je politika banke posledica prevelikega varčevanja.  

Ob 71. obletnici zmage nad nacistično Nemčijo je ruski predsednik Vladimir Putin včeraj čestital nekdanjim državam Sovjetske zveze. Tradicionalno so Rusi pred spomenike dvanajstih herojskih mest pred Kremljem postavili cvetne vence, vendar letos kijevski spomenik venca ni dobil. Danes je na moskovskem Rdečem trgu potekala vojaška parada, kjer pa poleg kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva med častnimi gosti ni bilo drugih tujih voditeljev.

Na Filipinih potekajo splošne volitve. Etablirane politične sile so v šibkem položaju in zmaga se nasmiha populističnemu Rodrigu Duterteju, ki si je priljubljenost pridobil z obljubami o trdem boju proti kriminalu. Volitve spremlja nasilje. V več incidentih je bilo ubitih 15 ljudi. Volivci bodo poleg predsednika izbirali več kot 18 tisoč predstavnikov v senatu in lokalnih svetih, poleg tega pa še vse guvernerje in župane v državi.

V Združeni levici so se odzvali na očitke, ki so jih na njihov predlog zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju naslovili v Združenju delodajalcev Slovenije. V združenju menijo, da zakon ne uveljavlja odgovornega odločanja, namesto tega pa se ukvarja zgolj s postopki. Prav tako delodajalce moti po njihovem mnenju preveliko breme za delodajalce. Več o očitkih delodajalcev in odzivu nanje poslanec Združene levice Luka Mesec:

Izjava

Zakon je poskus Združene levice, da bi izpolnila eno izmed glavnih svojih predvolilnih obljub. Prvi osnutek zakona so predstavili lani, na kakšno podporo so pri tem naleteli, ponovno Mesec:

Izjava

OFF sta pripravila Gal in praktikant Janže.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness