14. 11. 2013 – 14.00

OFF žuganja

Audio file

Zgornji dom japonskega parlamenta je sprejel zakonodajo, na podlagi katere bo Japonska pričela z najbolj ambiciozno reformo svojega električnega sektorja od leta 1951. Proces so sprožili dogodki, povezani z nuklearko Fukušima in bi se lahko končal z razdorom močnih regionalnih monopolov. Kar 98 odstotkov japonske električne energije namreč dovajata podjetji TEPCO in KEPCO, pogoji za dostop do njunih prevodnih linij pa novim dobaviteljem energije praktično onemogočajo vstop na japonsko tržišče. Energetska podjetja sicer podpirajo glavnino predlaganih reform, vendar vlado pozivajo, naj prioriteta ostane stabilna dobava energije ter naj, če le-te ne bo mogoče zagotoviti, izvedbo reform upočasni.

Južnoafriški državni forum novinarjev in urednikov je poslal poziv predsedniku države Jacobu Zumi, naj ta ne podpiše Zakona o zaščiti državnih informacij. Zaskrbljeni so predvsem zaradi široke klasifikacije termina informacija, ki po zakonu vključuje tudi vse tiste, ki nimajo prav nobene zveze z državno varnostjo, istočasno pa zakon moč, da informacijo označijo kot tajno, delegira nedefiniranim državnim predstavnikom. Zakonu, ki kriminalizira posedovanje in diseminacijo tajnih državnih informacij tudi, kadar so te v javnem interesu, je v torek zeleno luč dal južnoafriški državni zbor, kljub burnim protestom s strani opozicije.

Islandska poslanka je Veliko Britanijo obtožila vohunjenja nad njeno državo v času islandske finančne krize. Po besedah Birgitte Jonsdottir naj bi jo na dejstvo opozoril Julian Assange, ki ji je povedal, da britanske vohunske agencije nadzorujejo elektronsko pošto, ki si jo je med seboj izmenjevala islandska pogajalska skupina, zadolžena za vrnitev britanskega premoženja, s katerim so upravljale propadle islandske banke. Ekipi naj bi posledično tudi svetovala, naj z elektronsko korespondenco prekine. Britanska vlada je sporočila, naj se obtožbe Jonsdottirjeve obravnavajo s skrajno previdnostjo.

Makedonsko ministrstvo za socialne zadeve parlamentu v sprejetje ponuja zaostreno zakonodajo na področju pedofilije. Zasačeni pedofili bodo prestajali daljše zaporne kazni kot doslej, lahko pa bi si zaporno kazen skrajšali v primerih, ko bi privolili v kemično kastracijo – ta docela zmanjša poželenje in libido. Povratniki bodo kastraciji podvrženi hote ali ne. Podobna praksa že velja v Rusiji, na Poljskem, Veliki Britaniji, Danskem in Južni Koreji, makedonsko ministrstvo pa se je zgledovalo po zakonodaji nekaterih zveznih držav Amerike. Register pedofilov, ki vsebuje njihova imena in priimke, hišne naslove in fotografije, je v Makedoniji dostopen od lanskega leta.

Evropska varuhinja človekovih pravic Emmily O'Reilly ne najde skupnega jezika s Frontexom, Evropsko agencijo za upravljanje in operativno sodelovanje na zunanjih mejah držav članic Evropske unije. Ob številnih strinjanjih ostaja nestrinjanje na področju kršenja človekovih pravic in pritožb na le-te. Ne samo v primerih, ko pravice krši Agencija sama, tudi v primerih kršenj človekovih pravic s strani nacionalnih organov. O'Reilly po zavezništvo odhaja v Evropski parlament. Več pa nam pove predstavnica varuhinje Gundi Gadesmannn:

23.000 Etiopijcev se je predalo oblastem Saudske Arabije po tem, ko je država začela deportirati migrantske delavce. Za ta ukrep se je odločila aprila, izvedbo samo pa napovedala za tekoči mesec. Trenutno večina priprtih Etiopijcev čaka na premestitev, nekaj pa jih je že bilo deportiranih v rodno državo. Deportacije so botrovale spopadom med deportiranimi in varnostnimi silami v Riadu, po poročanju je bilo najmanj pet smrtnih žrtev. Saudske oblasti se sklicujejo na nujnost zmanjševanja tuje delovne sile, saj se soočajo z velikim deležem brezposelnosti med državljani. Dodajajo, da ne ciljajo na določene skupine ljudi, temveč splošno na vse ilegalne priseljence v državi in da bodo nadaljevali s preganjanjem, dokler ne bodo vsi prebivalci v državi prijavljeni legalno.

V Saudski Arabiji je po približnih ocenah devet milijonov migrantskih delavcev, kar predstavlja več kot polovico celotne delovne sile v omenjeni kraljevini. V zadnjih treh mesecih je državo zapustilo skoraj milijon tujih delavcev iz Bangladeša, Indije, Pakistana in Nepala. Oblasti so poostrile nadzor nad vsemi delavci, ki niso obnovili delovne pogodbe. Vseeno pa je štirim milijonom ostalih migrantov uspelo obnoviti svoje delovno dovoljenje pred iztekom roka. Vendarle zaradi deportacij prebivalstvo, tudi državljani, že trpe – odvoz smeti namreč peša.

Včeraj je potekala zaključna konferenca projekta Integracijski paket za brezposelne migrante, begunce in prosilce za azil z naslovom “Položaj migrantov v Sloveniji – kje so meje?“. O kršitvah delavskih in drugih pravic migrantov, govori predstavnik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Goran Lukič:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Lukič nadaljuje s kršitvami, ki niso bile uradno podane:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Lukič zaključi še z izbrisom do delavcev zadolženih podjetij:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Ob koncu še opozorilo. Različni -izmi so na pohodu, novi in stari, seksizem pa je med tistimi, ki se jih še kar ni moč znebiti. Pripomorete lahko vi. Zoper seksistične oglase bo ekipa Antifa seminarjev na Fakulteti za družbene vede podala pritožbo na Slovensko oglaševalsko zbornico. Za to potrebuje dokumentacijo čim več tovrstnih oglasov - oglasi „a la“ Zavarovalnica Maribor - Glej na cesto!, Oglas Tušmobil - Mingl paket, Oglas T2 za TE4. Zasačene seksizme posredujte na e-pošto: @email, ob tem pa navedite medij in časovni okvir objave, po možnosti še oglaševalca, naročnika in agencijo, fotografijo, kopijo, ali posnetek oglasa. Na lov!

 

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.