Otroci: danes so dovoljene sanje, kako bo pa jutri?

Aktualno-politična novica
20. 11. 2012 - 14.00
 / OFF

Lep pozdrav. Začnimo torkov OFF v Afganistanu. Manj vina bo in tudi opija. Podobno kot je letos po svetu vinsko trto napadla bolezen, zaradi česar bo manj vina in bo s tem posledično tudi dražje, se obeta tudi pridelovalcem na makovih poljih, iz katerega izdelujejo opij, in navsezadnje tudi njegovim uživalcem. V Afganistanu se je kljub vnovičnemu 18-odstotnemu povečanju obsega površin, na katerih gojijo mak, proizvodnja opija na račun bolezni rastlin in neugodnega vremena zmanjšala za 36 odstotkov. Kar pomeni, da ga bo z lanskoletnih 5800 ton na črnem tržišču okoli 3700 ton. Afganistan še vedno ostaja največji pridelovalec opija na svetu in proizvede okoli 90 odstotkov te glavne sestavine za sintetizacijo heroina in morfija.

V Gazi se danes mudijo zunanji ministri Turčije in arabskih držav, zaradi česar se pričakuje miren dan, četudi je ponoči Izrael nad Gazo izvedel sto letalskih napadov, v katerih je umrlo sedem ljudi, medtem ko so iz Gaze proti Izraelu izstrelili 60 raket. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je preložil kopenski napad na Gazo do četrtka. Če do takrat s strani Egipta vodeni mirovni pogovori ne bodo obrodili sadov, pa namerava izraelska vojska z vso silo napasti Gazo. Nemiri sicer trajajo od srede, ko je Izrael v letalskem napadu ubil palestinskega vojaškega poveljnika.

V Mehiki, tej srednjeameriški državi, kjer pravzaprav že pet let poteka vojna med vojsko in policijo na eni strani ter "kralji uličnega biznisa“ na drugi, so župani mehiških mest postali vse pogostejše tarče omenjenih združb. Samo letos jih je bilo ubitih 6, od leta 2010 pa že 15. Tako imenovani lov na župane se nadaljuje. V zvezni državi Durango na severu Mehike je skupina oboroženih napadalcev poskušala ugrabiti župana mesta Inde, Ernesta Nunesa. V oboroženem spopadu med napadalci in policijo, ki ga je varovala, mu je iz hiše uspelo pobegniti v bližnjo cerkev. Tako imenovana Božja roka je obvarovala župana, ne pa tudi njegovega doma, ki je bil s strani napadalcev požgan. V spopadu s policijo je umrlo vseh šest neuspešnih napadalcev.

Nadaljujmo s spodbudno novico. Iva Sanaderja, nekdanjega visoko profiliranega hrvaškega politika, ali pa samo zelo premetenega koruptivneža, med drugim je bil predsednik vlade in predsednik Hrvaške demokratske stranke, so zaradi vojnega dobičkarstva in korupcije na podlagi združene obtožnice obsodili na deset let zaporne kazni. Naj pri tem poudarimo, seveda če zadevo projiciramo v slovenski prostor in čas, da je zagrebško sodišče potrebovalo za to ugotovitev vsega eno leto. V prvi točki obtožnice je bil sicer izredno talentiran slalomist Sanader spoznan za krivega za prejetje pol milijona evrov nezakonite provizije pri sklenitvi pogodbe z avstrijsko banko Hypo Alpe Adria o posojilu za hrvaško zunanje ministrstvo sredi 90. let prejšnjega stoletja, ko je kot takratni pomočnik zunanjega ministra oziroma prvi sveder Hrvaške izkoristil kaotično vojno stanje na Hrvaškem in si zaradi tega prislužil tri leta in pol zapora.  Dodatnih sedem let in pol zapora je podjetni Ivo dobil zaradi prejetja desetih milijonov evrov nezakonite provizije od madžarske naftne družbe Mol. Ker je kazen višja od petih let in dokler razsodba ne bo pravnomočna, bo Sanader do nadaljnjega razmišljal v priporu.

Predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc je v Državnem zboru vložil več kot 7500 podpisov za podporo predlogu zakona o štipendiranju. Gre sicer za širšo idejo kampanje Dostopna izobrazba - izhod iz krize. Podpise so ob veliki podpori ne samo študentov in dijakov, ampak tudi zaradi obveščanja  staršev in upokojencev, zbrali relativno hitro.   
Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Mitjo Urbanca smo vprašali, ali so morda pri Študentski organizaciji Slovenije pričakovali kaj podobnega, kot se je nedavno  zgodilo z založitvijo oziroma izgubo podpisov in ali so se temu primerno tudi odzvali?  

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kakšno pa je na splošno mnenje predsednika ŠOS-a glede prihodnosti slovenskega šolstva? Mitja Urbanc.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Dnevno informativni program zaključujemo z resno novico. Današnji dan naj bi bil namenjen najmlajšim, saj se obeležuje mednarodni dan otrok. Nekoliko drugače bo že jutrišnji dan, ko bodo sicer simpatične animirane, a tudi izredno dobičkonosne like ponovno nadomestili realni subjekti mednarodne finančne in politične elite ter z njimi vsi dolgovi. Še bolj negotova pa je prihodnost. Pri nas gostuje Disneyjev junak Miki miška, ki ravnokar razpravlja in „kofetka“ z ameriškim veleposlanikom Josephom Mussomelijem. Zaradi natrpanega urnika obeh akterjev nista imela časa za izjavo. Sta pa skupaj izključno za Radio Študent zaigrala eno izmed Disneyjevih klasik. Prijetno poslušanje. Proti koncu glasbenega udejstvovanja pa lahko prisluhnete še trkanju na vrata obolelih finančnih trgov, bonitetnih agencij in ostalih abstraktnih pojavov.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness