Perič novi Sluga

Aktualno-politična novica
26. 3. 2021 - 15.05
 / OFF

Kitajska je uvedla sankcije zoper devet posameznikov, med katerimi je tudi nekaj britanskih poslancev, in zoper štiri pravne subjekte v Veliki Britaniji. Gre za odgovor na sankcije, ki jih je London uvedel proti kitajskim predstavnikom zaradi kitajskega ravnanja z manjšino Ujgurov v pokrajini Šinijang. Kitajska naj bi v preteklih letih v prevzgojna taborišča zaprla več kot milijon Ujgurov in posameznikov drugih manjšin. Tamkajšnje oblasti trdijo, da gre za centre za poklicno izobraževanje, namen katerih je iztrebiti ekstremizem in terorizem. Sankcije je Kitajska uvedla, saj po njihovo Velika Britanija zlonamerno širi laži in dezinformacije, s čimer kršijo mednarodno pravo.

Etiopski predsednik vlade Abij Ahmed je po obisku eritrejskega predsednika Isaiasa Afwerkija potrdil, da bodo pripadniki eritrejskih oboroženih enot zapustili zvezno državo Tigraj. Eritreja umika oboroženih enot sicer še ni potrdila. Oboroženi konflikt med tigrajsko regionalno vlado in etiopsko zvezno vlado poteka že od novembra lani. Spopadi v Tigraju so se začeli po tem, ko so v regiji kljub prepovedi zaradi epidemiološke slike izvedli volitve. Do umika prihaja po tem, ko je pred nekaj dnevi Adis Abeba končno priznala, da so eritrejske sile prečkale mejo in vstopile v Tigraj. Eritrejske sile so se odzvale na raketno obstreljevanje tigrajske vojske. 

Evropski parlament je sprejel resolucijo o spremembi poročila Evropske unije o Srbiji, saj je Srbija naslove Albancev, za katere menijo, da na teh naslovih ne živijo več, opredelila kot “neaktivne”. Opravljene analize volilnih podatkov in izjave nekaterih predstavnikov kažejo na to, da je trenutno dogajanje prizadelo več tisoč srbskih državljanov albanskega porekla na srbskem območju Preševske doline. V južni regiji je prišlo do spopadov med albanskimi uporniki in srbskimi varnostnimi silami po vojni v Kosovu. Z označitvijo naslovov kot neaktivnih lahko posamezniki izgubijo temeljne pravice.

Severna Koreja je včeraj izstrelila balistična izstrelka, ki sta letela malo več kot 400 kilometrov in pristala v morju pred Japonsko. Škode nista povzročila, gre pa za kršitev resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov iz leta 2006, ki Pjongjangu prepoveduje tovrstne poskuse. Japonski premier Jošihida Suga je včerajšnje dogajanje komentiral kot ogrožanje miru in varnosti države, odziv Joeja Bidna pa ni bil kaj preveč oster. Dejal je, da bodo odgovorili, če se bo takšno početje stopnjevalo, hkrati pa dodal, da so ZDA pripravljene na dialog, katerega končni cilj bi bila jedrska razorožitev Severne Koreje.

400 metrov dolga tovorna ladja Ever Given, ki je zaustavila prehodnost transportne poti tik ob Sueškem pristanišču, je nasedla že četrti dan. Ladja se je dodobra zagozdila, zato je njeno reševanje prevzela nizozemsko specializirano podjetje, ki je povedalo, da bi operacija lahko trajal več tednov. Ladja dnevno blokira 8,1 milijarde evrov prometa na dan, posledice že čuti globalna trgovina. Čez prekop v Evropo pride okoli pol milijona sodčkov nafte na dan. Še večje težave pa bi dolgotrajna blokada Sueškega prekopa pomenila za kontejnerski promet. Zaradi neravnovesij v svetovni trgovini je namreč na Kitajskem že dolgo časa veliko pomanjkanje ladijskih kontejnerjev, z nesrečo v Suezu pa se to pomanjkanje še zaostruje. Prekop pri poti iz Daljnega vzhoda v Evropo prihrani približno teden dni plovbe.

V Mjanmaru še naprej potekajo protesti proti predstavnikom vojaškega režima, ki so na oblast prišli z državnim udarom. Na protestih je bilo ubitih še 34 ljudi, število žrtev je tako naraslo na več kot 320. Ameriška vlada je medtem uvedla sankcije proti dvema velikima državnima holdingoma, ki imata v lasti več kot sto mjanmarskih gospodarskih družb, obvladuje pa jih mjanmarska vojaška elita. 

Stranka modernega centra, ki jo vodi agroliberalec Zdravko Počivalšek, razpada pri živem tkivu. Iz poslanske skupine SMC so izstopili trije poslanci, in sicer podpredsednik stranke in šef parlamenta Igor Zorčič, šefica poslanske skupine Janja Sluga in mariborski poslanec Branislav Rajić. Skupaj z Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanske skupine DeSUS, bodo, zdaj je že uradno, ustanovili novo poslansko skupino, vodila pa jo bo Sluga. 

Več pove Igor Zorčič:

Izjava

Novi vodja poslanske skupine SMC je postal Gregor Perič, njegova namestnica pa je postala Mojca Žnidarič. Koalicija sicer formalno ohranja 38 poslancev, lahko pa računa še na štiri uporne Desusove poslance, tri poslance SNS in dva manjšinska poslanca. Zorčič je sicer dejal, da naj o njegovi funkciji predsednika parlamenta odloča parlament.

Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje in spoštovanje demokracije je danes pričela z drugo javno in virtualno razpravo o stanju v Sloveniji. Razprava se je začela z odgovorno urednico STA Barbara Štrukelj, nadaljevali so generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, član nadzornega odbora RTV Slovenija in vodja strokovnega odbora za medijske projekte na ministrstvu za kulturo Borut Rončevič, odvetnica in strokovnjakinja za medijsko pravo Nataša Pirc Musar ter Igor Pirkovič iz Združenja novinarjev in publicistov. Nastopil bo tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina in vrhovna državna tožilka Mirjam Kline. V zadnjem delu sledita tudi predstavitvi predsednika vlade Janeza Janše in ministra za kulturo Vaska Simonitija. Slednji po včerajšnji interpelaciji ostaja na mestu ministra, saj je za interpelacijo glasovalo 43 poslancev, proti pa 40, tako pa niso dosegli 46 zahtevanih glasov za izglasovanje interpelacije.

OFF je pripravila Sara, mentoriral je Urh.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.