21. 1. 2013 – 14.00

PREKLICANEGA PREMIRJA OFF

Audio file

Predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama tudi uradno pričenja drugi mandat. Po včerajšnji uradni prisegi pred predsednikom ameriškega vrhovnega sodišča Johnom Robertsom Obamo čakata še zaprisega pred kongresom ter nato komercialni del inavguracijske prireditve na prostem. Na javni zaprisegi na zahodnem stopnišču ameriškega kongresa, ki bi se po ameriški ustavi sicer morala odviti včeraj, vendar so jo zaradi nedelje prestavili na danes, pričakujejo okrog 800.000 ljudi, novi-stari ameriški predsednik pa bo v inavguracijskem govoru še enkrat predstavil politično agendo za naslednji mandat. Inavguarcijske ceremonije 17. ameriškega predsednika, ki mu je uspelo ohraniti mandat, se bodo zaključile jutri zjutraj z mašo v Nacionalni katedrali.



Kolumbijsko revolucionarno marksistično gibanje FARC je razglasilo konec enostranskega premirja, ki ga je oklicalo ob začetku pogajanj s kolumbijsko vlado novembra lani. Po besedah glavnega FARC-ovega pogajalca Ivana Maequeza so uporniki v ponoven dvig orožja primorani, saj na drugi strani vladne sile ne kažejo znakov popuščanja in nadaljujejo z napadi in aretacijami FARC-ovih pripadnikov. Neposredni povod za prekinitev enostranskega premirja s strani upornikov je bila sobotna najava kolumbijskega predsednika Juana Manuela Santosa, da je vojska pripravljena na novo posredovanje, obenem pa je ponovil, da se je kolumbijska vlada zavezala k prekinitvi ognja šele ob podpisu mirovnega sporazuma z uporniki. FARC je ob prekinitvi enostransko razglašenega premirja kljub vsemu vlado ponovno pozval za pogajalsko mizo, a brez orožja za pasom. Le tako je po njihovem moč uspešno rešiti več desetletij trajajoči spor.



Po drami s talci na območju plinskega črpališča In Amenas na jugu Alžirije, alžirske oblasti še naprej iščejo pogrešane ugrabljene delavce, ki so jih preteklo sredo ob zavzetju črpališča zajeli islamski uporniki, domnevno povezani z Al Kaido. Alžirska vojska je sicer po zaključku krvave operacije, s katero je skušala rešiti ugrabljene delavce, objavila delne uradne podatke, po katerih je bilo v spopadu med alžirskimi silami in ugrabitelji ubitih 23 tujih in alžirskih talcev ter 32 ugrabiteljev, a se boji, da bo število žrtev višje. Kljub temu, da so alžirske sile uspele rešiti 685 alžirskih in 107 tujih delavcev, je namreč med pogrešanimi še več britanskih, ameriških, norveških, japonskih in filipinskih zaposlenih na črpališču. Reševalno operacijo alžirske vojske naj bi danes pojasnil alžirski premier Abdelmalek Sellal, alžirski minister za energijo pa je med tem že napovedal, da bodo plinsko polje ponovno odprli v roku dveh dni in na njem okrepili varnost.



Dogodkom v Alžiriji navkljub francoska vojska nadaljuje s posredovanjem v sosednjem Maliju, kjer se konflikt med vladnimi in islamistični silami počasi preveša v korist prvih. Francoske in malijske sile so davi brez težav vkorakale v mesto Diabaly, ki je še do petka veljalo za trdnjavo islamistov. Približno dvesto malijskih in francoskih vojakov ob prihodu ni naletelo na odpor, saj so mesto učinkovito spraznili že v petek z napadi iz zraka. Francija je sicer v Mali poslala približno 2000 vojakov.



Združeni narodi v posebnem poročilu ugotavljajo, da afganistanske oblasti nadaljujejo z mučenjem domnevnih upornikov in teroristov v zaporih. Novo poročilo Združenih narodov ne ugotavlja napredka v primerjavi z ugotovitvami izpred pol leta, pač pa še naprej zaznava neprimerno ravnanje z zaporniki, ki obsega raznolike oblike mučenja z namenom, da bi od zaprtih pridobili priznanje. Mednarodne sile pod poveljstvom Nata so sicer zaradi poročil o mučenju oktobra lani začasno ustavile predajo nadzora nad zapori afganistanskim oblastem, predaja pa se vsled zadnjega poročila utegne znova zavleči. Afganistanske oblasti na drugi strani Zahod obtožujejo, da s tem, ko jim ne želi prepustiti zaporov v upravljanje, krši dogovor.



Včerajšnja odstranitev spomenika 27 pripadnikom Osvobodilne vojske Preševa, Bujanovca in Medveđe v mestu Preševo na jugu Srbije doživlja prve reakcije na Kosovu. Že sinoči so v središču Đakovice protestniki skušali vdreti v pravoslavni samostan, kar so jim preprečili policisti in pripadniki Natove misije Kfor. V večinsko severnem delu Kosovske Mitrovice so neznanci proti občinski stavbi vrgli več zažigalnih bomb, v vasi Klokot na jugovzhodu Kosova pa so neznanci na pravoslavnem pokopališču oskrunili 27 grobov. Storilci zaenkrat ostajajo neznani, kosovsko gibanje Samoopredelitev pa je ljudi pozvalo, naj ostanejo mirni in se ne zatekajo k nasilju. Popoldan je napovedan tudi protest Albancev v samem Preševu.



Aktivist, član skupine 29. oktober Sanjin Jašar je s podporniki zasedel stavbo Mestne občine Maribor, s čimer želi mestni svet prisiliti k odstopu. Jašar, ki se mu je pri zasedbi občine priključilo 5-10 ljudi, podporniki pa še prihajajo, bo na mariborski občini vztrajal do izpolnitve zahteve.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku celotne oddaje.



Oblasti pa Sanjinu Jašarju niso pustile vztrajati na mariborski občini prav dolgo. Par minut pred zaključkom redakcije je iz Maribora prišla vest, da ga je pridržala policija in ga oglobila. Eden od soudeležencev protesta in profesor na ljubljanskem FDV Franc Trček.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku celotne oddaje.

Koordinacijski odbor kulture Slovenije je v svoji peti izjavi slovensko politiko pozval k razsodnosti in oblikovanju začasne strokovne vlade, ki bi v parlamentu presegla dosedanje strankarske delitve. Govorili smo s predstavnikom koordinacijskega odbora in profesorjem na ljubljanskem AGRFT Igorjem Koršičem, ki je pojasnil, zakaj je zanje tehnična vlada najbolj sprejemljiva rešitev.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku celotne oddaje.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.