Protikadilski OFF

Aktualno-politična novica
23. 3. 2018 - 15.00
 / OFF

Po zlu je šel še tretji poskus izvolitve predsednika Katalonije. Socialistična Stranka CUP ni podprla Jordija Turulla in je tako onemogočila njegovo izvolitev. Turulla je predlagala neodvisnosti naklonjena lista Skupaj za Katalonijo. Za njegovo izvolitev bodo ponovno glasovali v 24 urah, za izvolitev pa je potrebna absolutna večina 135 poslancev. Ko je v parlamentarnem govoru Turull omenjal reforme, ki bi jih uvedel, ni omenil neodvisnosti ali republike Katalonije. Katalonskemu parlamentu ostajata še dva meseca da izvoli predsednika in oblikuje vlado, sicer se obetajo ponovne volitve.

Jordi Turull je po Carlesu Puigdemontu in Jordiju Sanchezu že tretji kandidat za ta položaj. Izvolitvi Turulla nasprotuje tudi španska vlada, podvržen pa je tudi pravnim postopkom zaradi obtožb o uporu proti Španiji zaradi sodelovanja pri organizaciji lanskoletnega referenduma o neodvisnosti in prizadevanja za neodvisnost Katalonije. Če mu sodnik dosodi pripor, ne bo mogel biti predsednik.

Špansko vrhovno sodišče je zaradi lanskoletnega referenduma in razglasitve neodvisnosti 13 voditeljev Katalonije, vključno s Carlesom Puigdemontom in Jordijem Turullom, obtožilo upora proti Španiji. Grozi jim kazen do 30 let zapora. Odločitev sodišča sledi koncu štirimesečne pravne preiskave proti nekdanji katalonski vladi, ki je hotela enostransko razglasiti neodvisnost od Španije. Namestnica vodje Katalonske republikanske levice Marta Rovira danes ni prišla na sodišče, ki jo je nameravalo zaslišati. V sporočilu za javnost je izjavila, da se bo podala na pot izgnanstva.

Novica za vse kadilce, ki kdaj zahajajo v Avstrijo: avstrijska vladajoča koalicija, sestavljena iz konservativne Ljudske stranke in svobodnjakov, je umaknila odločitev prejšnje vlade, da bi prepoved kajenja v lokalih začela veljati 1. maja. So pa zvišali starostno omejitev za nakup cigaret s 16 na 18 let ter prepovedali kajenje v avtomobilih, v katerih so prisotni mladoletniki. Odločitev mora potrditi še avstrijski zgornji dom parlamenta Bundesrat in podpisati predsednik, pri čemer se ne pričakuje ovir. Zahteva svobodnjakov za umik prepovedi kajenja je bila zapisana že v avstrijski koalicijski pogodbi. Lastniki manjših lokalov v Avstriji se lahko odločijo, ali bodo ti kadilski ali ne, pri večjih pa morajo biti kadilski prostori ločeni.

V veljavo so vstopile carinske dajatve na uvoz jekla in aluminija v ZDA. Iz njih so izvzete Kanada, Mehika, Argentina, Avstralija, Brazilija, Južna Koreja in države Evropske unije. Kitajsko ministrstvo za trgovino je že napovedalo povračilne ukrepe. Sestavili so seznam 128 izdelkov, ki bi bili lahko podvrženi carinam, leta 2017 pa jih je bilo uvoženih za 3 milijarde evrov. Protiukrepe bi izvedli v dveh fazah. V prvi fazi bi 15 odstotne carine uvedli na izdelke, kot so vino, sveže sadje, posušeno sadje in kovinske cevi. Če to ne bi imelo učinka, bi uvedli še 25 odstotne carine na ameriško svinjino in reciklirano blago iz aluminija.

Trump bo zamenjal tudi svojega svetovalca za nacionalno varnost. Herberta Raymonda Mcmasterja, ki se bo upokojil, bo zamenjal John Bolton. Bolton je znan po močni podpori vojni v Iraku, zavzemanju, da ostane zapor v Guantanamu odprt, premestitvi ameriškega veleposlaništva v Izraelu v Jeruzalem in podpori Tajvanu z namenom vzpostavljanja pritiska na Kitajsko. Bolton se zavzema tudi za vojaško posredovanje proti Severni Koreji, preden ji uspe narediti dovolj dovršeno jedrsko orožje, da bi bila grožnja Ameriki. Podobno stališče izraža glede vojaškega napada na Iran.

Medijski regulator Ljudske republike Kitajske je oznanil, da odsihmal ne bo več toleriral umetniškega materiala, ki se ne sklada s temeljnimi načeli in vrednotami socializma pod predsednikom Ši Džinpingom. Internetne strani morajo nemudoma odstraniti vse posnetke, ki izkrivljajo, se norčujejo ali omalovažujejo klasična knjižna ali umetniška dela. Navkljub strogi cenzuri so na Kitajskem še vedno prisotne reakcionarne sile, ki spodkopavajo trud vodje Šija in se na nekatere dogodke odzivajo s humorjem ali satiro, pri katerih nepravilno in komično sinhronizirajo tuje filme. Čeprav se ljudske sile na takšne poskuse spodkopavanja socializma ponavadi hitro odzovejo in jih umaknejo, je bilo treba iti korak dlje in stvar prepovedati.  

Državni zbor je sprejel novelo Zakona o kmetijstvu. Pritožbe na novelo so prihajale predvsem s sindikalne strani, saj niža delavske standarde in legalizira prekarne oblike zaposlitev v kmetijstvu. Več o tem smo pojasnili v torkovem Offsajdu z naslovom Prekarizacija 2.0. Novela pa odpravlja nekatere nepoštene prakse v verigi preskrbe s hrano. Nekatere novosti predstavi Jože Podgoršek, varuh odnosov v verigi preskrbe s prehrano.

Izjava

Bolj podrobno razloži tudi, kako se z novelo preprečuje prenos tveganja na dobavitelje.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.