RepublikOFF Srbska

Aktualno-politična novica
24. 3. 2023 - 14.59
 / OFF

Čad je nacionaliziral vse premoženje, ki je pripadalo ameriškemu naftnemu podjetju Exxon Mobil. Premoženje vključuje dovoljenja za pridobivanje fosilnih goriv, 40-odstotni delež čadskega projekta Doba Oil, ki vključuje sedem naftnih ploščadi, in 40-odstotni delež več kot tisočkilometrskega naftovoda med Čadom in Kamerunom. Exxon Mobil je želel prodati premoženje angleškemu podjetju Savannah Energy, ki že posluje v Čadu in Kamerunu, vendar je čadska vlada blokirala prodajo. Družba Savannah Energy bo izpodbijala čadski prevzem premoženja na sodišču.

Predsednik Demokratične republike Kongo Felix Tshisekedi je na ministrska mesta nastavil svoje politične zaveznike. V prestrukturiranju 57-članskega kabineta je za ministra za obrambo postavil nekdanjega podpredsednika Jeana Pierra Bembo, ki je bil po obsodbi Mednarodnega kazenskega sodišča več kot deset let v zaporu zaradi vojnih zločinov v Srednjeafriški republiki. Za ministra za gospodarstvo je postavil Vitala Kamerheja, ki je bil pred tremi leti zaradi poneverbe 50 milijonov dolarjev predsedniškega gospodarskega programa obsojen na 20 let v zaporu, a so ga po enem letu izpustili. Nekdanji uporniški voditelj in nekdanji zunanji minister Antipas Mbusa pa je postal minister za regionalno integracijo. S prestrukturiranjem vladnega kabineta je Tshisekedi okrepil svojo koalicijo pred decembrskimi predsedniškimi volitvami, na katerih se bo zelo verjetno potegoval za nov mandat.

Novi napadi Islamske države v Siriji
 / 11. 2. 2022

Ameriška vojska je včeraj izvedla zračne napade na proiranske milice v mestu Deir ez Zor na vzhodu Sirije. Po navedbah britanske nevladne organizacije Sirski observatorij za človekove pravice je v napadih umrlo osem pripadnikov milic, povezanih z Iranom. Napad imperialistične vojske je po besedah ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina odgovor na napad z brezpilotnim letalnikom, v katerem je umrl ameriški pogodbeni vojak, ranjenih pa je bilo še pet vojakov. Pentagon je za napad obtožil z Iranom povezane milice na podlagi tega, da je bil brezpilotni letalnik iranske proizvodnje. Medsebojno obstreljevanje med milicami in ameriško vojsko poteka že vse od državljanske vojne v Siriji, ki se je začela leta 2011.

Danski parlament je izglasoval članstvo v Evropski varnostni agenciji, v kateri so zdaj vse članice Evropske unije. Danska bo Ukrajini skupaj z osemnajstimi članicami, ki so že podpisale sporazum o pomoči Ukrajini, poslala strelivo v vrednosti dveh milijard evrov. 

Rezultati splošnih volitev v Bosni in Hercegovini
 / 3. 10. 2022

Vlada Republike Srbske je prekinila sodelovanje z ameriškim in britanskim veleposlaništvom zaradi vmešavanja v notranje zadeve Bosne in Hercegovine. Združenim državam Amerike in Združenemu kraljestvu očitajo nespoštovanje Daytonskega sporazuma in kršenje mednarodnega prava. Odločitev je entitetna vlada sprejela po tem, ko so ZDA prejšnji teden uvedle sankcije proti direktorju uprave za geodetske in premoženjske zadeve Republike Srbske Draganu Stankoviću. Poleg tega so Američani sprejeli sankcije proti nekdanjemu šefu varnostno-obveščevalne službe Osmanu Mehmedagiču in vodji narko kartela Edinu Gačaninu. ZDA so blokirale vse njihovo premoženje na svojem ozemlju in vse transakcije, ki bi prišle iz ZDA, razen če jih odobri Urad za nadzor tujega premoženja. Stanković je bil odgovoren za sprejetje zakona o nepremičninah v Republiki Srbski, ki ga je bosansko ustavno sodišče spoznalo za protiustavnega. Zakon je spodkopal državno oblast Bosne in Hercegovine nad državnim premoženjem v Republiki Srbski, za kar ZDA trdijo, da krši Daytonski sporazum. Predsednik Republike Srbske in predsednik Zavezništva neodvisnih socialnih demokratov, ki ima večino v entitetni vladi, Milorad Dodik sicer nima pristojnosti za diplomacijo, saj ta spada pod okrilje državne, ne entitetne oblasti.

Danes po več koncih države protestirajo kmetje. Predstavniki Sindikata kmetov Slovenije so pred protestom prebrali zahteve, med katerimi so izvajanje okoljskih ukrepov, ki so dostopni kmetom, ponovna preučitev in zmanjšanje območij Nature 2000 ter preprečitev novega obdavčenja. Predsednik sindikata Anton Medved pojasnjuje, kako izvajanje podnebnih in okoljskih ukrepov omejuje kmetijstvo.

Izjava

Medved komentira tudi posledice evropskih fitosanitarnih ukrepov za slovensko prehransko varnost. 

Izjava

Na parlamentarnem odboru za notranje zadeve razpravljajo o noveli zakona o tujcih. Predlog sprememb zakona med drugim predvideva ohranitev pogoja znanja slovenskega jezika na vstopni ravni za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine. Za črtanje pogoja, ki ga je v zakon uvedla prejšnja vlada Janeza Janše, se je zavzel zagovornik načela enakosti, saj bi lahko pomenil nedopustno diskriminacijo tujcev. Temu posredno pritrjuje tudi mnenje zakonodajno-pravne službe državnega zbora, ki je ocenila, da bi bilo treba pogoj preveriti in utemeljiti z vidika ustavnega načela enakosti, saj državljanom Evropske unije za razliko od državljanov tretjih držav za podaljšanje dovoljenja za prebivanje ni treba izpolniti pogoja znanja jezika. Za odpravo pogoja se je zavzela tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Levica je k noveli zakona predlagala amandma, po katerem bi nacionalistični pogoj iz zakona črtali. Pred sejo smo poslanko Natašo Sukič vprašali, ali so amandmaju zagotovili podporo Gibanja Svoboda in Socialnih demokratov.

Izjava

Sejo so med etriranjem OFFa prekinili in jo bodo nadaljevali v ponedeljek. Kot je pojasnila Tereza Novak iz Gibanja Svoboda, ki je sejo vodila, je sejo prekinila zaradi uskladitve amandmajev in zahtevnosti obravnavane tematike. Več o noveli zakona o tujcih in noveli zakona o zaposlovanju tujcev v Kultivatorju ob petih.

OFF je pripravila vajenka Hana, pomagal je Fin.

Slika: kremlin.ru, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness