S tujim OFFom po koprivah

Aktualno-politična novica
23. 2. 2021 - 15.00
 / OFF

facebook
... v Avstraliji, medtem Nova Zelandija razširja razdeljevanje brezplačnih menstrualnih pripomočkov.
 / 18. 2. 2021
Družbeno omrežje Facebook pod vodstvom Marka Zuckerberga je po pogovorih z avstralskim finančnim ministrom Joshom Frydenbergom opustilo blokado objave in delitve novic v Avstraliji ter dostop do avstralskih novic v tujini. Poteza spletnega velikana je sledila predlogu zakona avstralske vlade, ki bi za vsebine od Facebooka in Googla zahteval plačilo lokalnim medijem ter jih prisilil k transparentnosti pri razvrščanju vsebin. Novice bodo na socialnem omrežju ponovno dostopne v naslednjih dneh, avstralska vlada pa bo morala zakon delno spremeniti, med drugim tudi vzvode, ki urejajo konflikte med tehnološkimi giganti in založniki v primeru neuspešne sklenitve dogovora o pravičnem plačilu. 

Gruzijska policija je aretirala vodjo opozicijske stranke Združeno nacionalno gibanje Nika Melia. Aretirali so ga v prostorih stranke in mu odredili pripor. Pred sedežem stranke je več sto policistov s solzivcem poškropilo protestnike in vodje drugih opozicijskih strank, ki že skoraj teden dni protestirajo v podporo Meliu. Politična kriza v Gruziji se je zaostrila zaradi oktobrskih domnevno ukradenih volitev, premier Giorgi Gakharia pa je odstopil prav zaradi načrtov aretacije Melie v njegovi vladajoči stranki Gruzijske sanje. Gruzija se bo čez dve uri znašla tudi v OFFsajdu.

V Demokratični republiki Kongo so pripadniki oborožene skupine v bližini mesta Goma napadli konvoj Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Ena od treh smrtnih žrtev napada je bil italijanski veleposlanik v Kongu Luca Attanasio, ki je preminil v bolnišnici. Šlo naj bi za poskus ugrabitve s strani ene izmed številnih militantnih skupin, ki delujejo na območju narodnega parka Virunga na meji med Ruando in Kongom. Te se med seboj spopadajo za naravna bogastva že več desetletij, prihajajo pa iz obeh držav. Oblasti v kongovskem glavnem mestu Kinšasa so odgovornost za napad blizu tromeje med Kongom, Ruando in Ugando pripisale uporniški skupini ruandskih Hutujev. Ti so povezavo z napadom že zanikali. Zaradi incidenta je italijanski zunanji minister Luigi di Maio zapustil srečanje zunanjih ministrov Evropske unije.

O Madžarski in Madžarih
 / 25. 11. 2020
Poslanci v madžarskem parlamentu so sprejeli zakon, ki zagotavlja podaljšanje izrednih razmer za zajezitev epidemije koronavirusa za 90 dni. S tem so premierju Viktorju Orbanu in njegovim pudljem omogočili nadaljnje vladanje z dekreti. Zakon je podprlo 133 poslancev, 55 jih je bilo proti. Med ukrepi za zajezitev epidemije se je znašel tudi člen, ki prepoveduje referendume in predčasne volitve v času trajanja sprejetih predpisov. Vlada mora parlament sicer redno obveščati o sklepih, ki jih sprejme glede epidemije, tudi kadar ne poteka parlamentarna seja. 

V kanadskem parlamentu so poslanci izglasovali predlog opozicijskih konservativcev, ki uradno opredeljuje zatiranje muslimanske manjšine Ujgurov v provinci Šinjang za genocid. Poslanci Liberalne stranke so se pri glasovanju pridružili konservativcem; predlog je bil tako izglasovan z 266 glasovi, glasov proti ni bilo. Justin Trudeau in njegov kabinet se glasovanja nista udeležila. Trudeau sicer trdi, da je genocid premočna beseda in da je treba zatiranje Ujgurov še podrobneje raziskati. Kanada je druga država, ki je zatiranje Ujgurov označila za genocid; nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je to storil v zadnjih dneh predsedovanja. 

V armenski prestolnici Erevan se je ponovno zbralo več tisoč protestnikov, ki so zahtevali odstop predsednika vlade Nikola Pašinjana zaradi podpisa mirovnega sporazuma glede konflikta v Gorskem Karabahu. Podpisani sporazum za Armenijo ni ugoden, saj je izgubila nekatera ozemlja na spornem območju. Protestniki so preplavili mestno središče ter napovedali kontinuirane proteste, ki pozivajo k odstopu Pašinjana in nastopu začasne vlade z opozicijskim vodjo Vazgenom Manukjanom na čelu, ki bi nadziral volitve.

Zakaj že nimajo Janša, Urbanija, Iršič in podobni novinarjev kaj zmerjati s poklicnimi lažnivci?
 / 17. 2. 2021
Predsednik vlade Janez Janša je od nizozemske evropske poslanke Sophie In ‘t Veld prejel vabilo na razpravo na temo medijev v Sloveniji. In 't Veld vodi preiskovalno skupino za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic v Evropskem parlamentu. Evropska poslanka je obsodila Janšev napad na novinarko spletnega portala Politico Lili Bayer, saj vodilni politiki po njenih besedah ne smejo podpihovati sovraštva in strahu. Vabilo na pogovor so prejeli tudi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc in varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski, minister za kulturo Vasko Simoniti ter vodja Ukoma in prostočasni planšar Uroš Urbanija. Je pa gospodarski minister in v prihodnosti morda prvi državni hotelir Olimčan Zdravko Počivalšek na čivkališču zapisal, da ima, citiramo, “dovolj laži in manipulacij v zvezi s poročilom Računskega sodišča. Zato bom poleg zahtev za popravke vložil tudi tožbe proti medijem, ki jih širijo.” Na prej omenjeni pogovor žal ni vabljen. 

Kar so bile za boomerje Cerklje na Gorenjskem, bo za milenijce Trbovlje. Tam bodo namreč vzpostavili novo slovensko letalsko družbo, ki se imenuje SouthEast Airlines, storitve pa bo ponujala, kot pove že ime, po celotnem Balkanu. V teku je pridobitev certifikata letalskega prevoznika družbe, ki bo ponujala redne in izredne prevoze potnikov in tovora ter tudi storitve najema letal. Eden izmed ustanoviteljev, Blaž Berdnik, bo letalsko družbo opremil s floto letal Airbus A320 ter začetno posadko s 35 člani. Licenco naj bi pridobili že konec maja, prvi let pa opravili v juniju. 

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje dveh členov v sedmem svežnju protikoronskih ukrepov, ki urejata upokojevanje starejših delavcev. Po zakonu v PKP7 bi lahko delodajalec delavcu, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, odpovedal delovno razmerje brez razloga oziroma ga ‘prisilno upokojil’. Proti temu delu zakona se je izrekla tudi opozicija, sindikati pa so ga označili za spornega in diskriminatornega.  

Pozdravljeni v novi nestalni rubriki dnevnoinformativnega programa aktualnopolitične redakcije Radia Študent z naslovom Mala šola astroturfinga. Poslanka Janševe SDS Alenka Jeraj je padla v digitalne koprive. Na Twitterju je pod profilom Kopriva60918021 vneto debatirala o ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa na smučiščih. Njene miselne akrobacije so dolge, zato je svoje razmišljanje gospa Kopriva želela nadaljevati v niti. A Kopriva se je opekla - zaradi več uporabljenih računov na napravi hkrati je prišlo do napake in Kopriva je nadaljevala kot Alenka Jeraj. Kakšnih sankcij bo v stranki zaradi razkritega kletnega profila deležna Jeraj, še ni znano, itak pa so krivi kučanisti. 

Odpoved: OFF je pripravila vajenka Marja, težil pa ji je Urh.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

PEČE ME.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness