#SamoOFF

Aktualno-politična novica
16. 11. 2020 - 15.00
 / OFF

ciper
Predsedniške volitve severnega Cipra
 / 19. 10. 2020
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je med obiskom Severnega Cipra oznanil, da se zavzema za obstoj dveh držav na otoku. Tako bi se otok ločil na dva dela, na turško in na grško govoreči del, pri čemer bi vsak spadal v svojo državo. Turčija je severni Ciper okupirala leta 1974, Erdogan pa dandanes trdi, da gre za dve različni kulturi in dve različni demokratični entiteti ter da je treba tako suverenost spoštovati. Turčija je edina država, ki priznava Turško republiko severni Ciper, z izvolitvijo turškega simpatizerja Ersona Tatarja pa združitev ni verjetna. 

Začasni perujski predsednik Manuel Merino je odstopil po petih dnevih opravljanja funkcije, kongres pa naslednika še ni določil. Odstop je sledil policijskemu nasilju na prodemokratičnih proti-Merino protestih, ki trajajo že teden dni, ubita pa sta bila vsaj dva protestnika. Med miroljubnim shodom so bili uporabljeni vodni top, solzivec ter gumijasti naboji, manjkala pa nista niti ugašanje uličnih svetilk in blokada mobilnih telefonov. Merino trdi, da je ob sprejetju predsedništva deloval v skladu z zakonom, potem ko je parlament prejšnjemu predsedniku Martinu Vizcarri izglasoval nezaupnico. Merina protestniki obtožujejo, da je izvedel državni udar. Podobno je poskušal storiti že septembra, a mu ni uspelo dobiti dovolj glasov. Z uporabo arhaičnih zakonov o moralni neoporečnosti so Vizcarri očitali sprejemanje podkupnin in s tem nezmožnost predsedovanja, s čimer se je strinjalo 105 od 130 poslancev. Več kot polovica jih je v kazenskih postopkih, naj bo zaradi korupcije ali umora, Vizcarra pa je želel ukiniti poslansko imuniteto.  

Na moldavskih predsedniških volitvah je zmagala kandidatka opozicije Maia Sandu. V drugem krogu je pridobila 56 odstotkov vseh glasovnic v nasprotju s trenutnim predsednikom Igorjem Dodonom, ki je prejel 43 odstotkov glasov pri 99-odstotno preštetih glasovnicah. Med glavnimi kampanjskimi zaobljubami Sandu napoveduje boj proti korupciji, idejno pa bi se raje približevala Evropski uniji kot pa Rusiji. Obljublja tudi nova delovna mesta in prizadevanje za pridobitev članstva v EU. Sandu je v letu 2019 opravljala tudi funkcijo predsednice vlade. Dodonovi privrženci njene zmage ne priznavajo. Več v OFFsajdu ob petih. 

Članice Zveze držav Jugovzhodne Azije so s partnericami Kitajsko, Japonsko, Avstralijo, Južno Korejo in Novo Zelandijo podpisale do sedaj največji prostotržni dogovor - RCEP. Možnost članstva se dopušča tudi Indiji. Tudi brez nje pa dogovor zaobjema države, v katerih živi več kot dve milijarde ljudi. Gre za regionalni trgovinski dogovor, o katerem so se pogajali kar osem let - je hkrati tudi dokaz kitajske prevlade na območju in državi daje možnost vpliva na azijsko-pacifiško trgovino. To je prvič, da je Kitajska podpisala regionalni trgovinski dogovor. Ko bo stopil v veljavo, bo zmanjšal carine, poenostavil dobavne verige in uveljavil skupna pravila trgovanja. Veljal bo za storitve, investicije, trgovino, avtorske pravice in telekomunikacijo. Ne predvideva pa enotnih delavskih pravic ali okoljskih zakonov. V dogovor je vključena skoraj tretjina vse trgovine. Dogovor pa naj bi bil rezultat propadlih trgovinskih pogovorov Kitajske z Združenimi državami Amerike. 

Rakete, izstreljene iz etiopske regije Tigraj, so zadele glavno mesto Eritreje, Asmaro. Nekateri tuji opazovalci trdijo, da so zadele letališče, medtem ko je ameriška ambasada v Eritreji te trditve označila za napačne. Predsednik Tigraja, Debretsion Gebremichael, je Eritrejo obtožil vojaške pomoči Etiopiji - iz nje naj bi pošiljali tanke in vojake. Eritreja pa trdi, da se v konflikt ni vmešavala. Etiopski predsednik vlade Abi Ahmed je vojaško ofenzivo proti Tigraju pričel v zgodnjem novembru, saj naj bi tigrajske sile napadale vojake na severu države. Od takrat je v konfliktu umrlo več sto ljudi, vsaj dvajset tisoč pa jih je odšlo v Sudan. Ahmed meni, da je nujno pred mirovnimi pogovori povsem razorožiti tigrajske sile. 

Slovenija.

Vlada je razrešila državnega sekretarja Toneta Kajzerja, ki je sicer delal na zunanjem ministrstvu. Na njegovo mesto je bil imenovan Stanislav Raščar, Kajzer pa bo dobil mesto veleposlanika v Združenih državah Amerike. Menjuje drugega Stanislava, tokrat Vičarja, ki je od oktobra novi irski veleposlanik. 

Ob zaprtju javnega prometa je Mestna občina Ljubljana odredila brezplačno parkiranje v mestu. Ukrep zaenkrat velja do 30.  novembra, brezplačna pa bodo vsa zunanja javna parkirna mesta. Podoben ukrep so sprejeli že spomladi, a so takrat omogočili brezplačno parkiranje le v okolici Univerzitetnega kliničnega centra. S seje skupščine Združenja mestnih občin Slovenije so župani preostalih 11 mestnih občin sporočili, da sta bistveno prizadeta le Ljubljana in Maribor, vsaka občina bo pa lahko sama določila, katera parkirišča bodo brezplačna. Mestna občina Maribor pa je sporočila, da tokrat ne bo omogočeno brezplačno parkiranje v tako imenovani beli coni, saj v prejšnjem valu lastniki dovolilnic za parkiranje niso našli prostih mest.

Končno se nam, volivcem, obeta transparentnost. Stranka SD - Socialni demokrati so zagnali projekt #Samodejstva. Tako bodo sami postali nadzorno telo, ki preverja resničnost tvitov slovenske politične smetane ter navedb novinarjev na raznih portalih. Proti lažnim novicam se bodo borili z logiko in argumenti. A to še ni vse, SD ne bo skrbela le za informiranje volivcev, pač pa bo s tem programom olajšala delo novinarjev. SD bo namreč novinarjem prijazno sporočila, katere reči se zares dogajajo in katere ne. Ne vem, ali sploh še potebujemo Radio, če naše delo opravlja že SD.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.