Sankcioniran OFF

Aktualno-politična novica
19. 6. 2019 - 15.00
 / OFF

izrael-iran-zda
"Eden večjih obveščevalnih dosežkov Izraela"
 / 11. 5. 2018
Iran ne bo podaljšal 60-dnevnega roka, ki ga je dal Rusiji, Kitajski, Evropski uniji, Združenemu kraljestvu ter Franciji plus Nemčiji - torej sopodpisnicam jedrskega sporazuma -, da bi njegovo ekonomijo, predvsem na naftnem in bančnem področju, zaščitile pred sankcijami ZDA. V skladu z napovedmi bo tako Iran presegel dovoljeno stopnjo obogatitve urana, kot jo predvideva jedrski sporazum. Iran se je sicer že maja nehal držati določenih obveznosti iz sporazuma, podpisanega leta 2015, potem ko so ZDA enostransko umaknile svoj podpis, ostale podpisnice pa so kljub drugačnemu dogovoru pričele ravnati v skladu z ameriškimi sankcijami.

Hrvaška vlada je odobrila dodatnih 2000 dovoljenj za tuje delavce v turizmu in tisoč dovoljenj za gradbeni sektor. Hrvaško združenje delodajalcev je večkrat opozorilo, da je zaradi pomanjkanja delovne sile ogroženo poslovanje turističnih podjetij in gostinskih lokalov med turistično sezono. Hrvaški minister za delo in pokojninski sistem Marko Pavić je pojasnil, da je poudarek na zaposlovanju hrvaških delavcev. Spomnil je, da je vlada že lani odobrila 65 tisoč delovnih dovoljenj za tujce v letošnjem letu.

Afera Ibiza v Avstriji
 / 20. 5. 2019
Novi avstrijski minister za obrambo Thomas Starlinger je opozoril, da bo naslednje leto v avstrijski vojski več stroškov kot izdatkov. Po njegovem mnenju vojska ne bo mogla opravljati nalog, ki jih ji nalaga ustava, vprašljivo je tudi prihodnje sodelovanje v misijah v tujini. Končno odločitev o tem bo imela nova avstrijska vlada po predčasnih parlamentarnih volitvah, predvidoma konec septembra. Avstrijska vojska ima letno iz proračuna na razpolago 2,2 milijarde evrov, generalštab je marca letos dejal, da naj bi se proračunska sredstva do leta 2022 povečala na 3,3 milijarde. Avstrijsko finančno ministrstvo po drugi strani zagovarja zniževanje sredstev.

Avstralska zvezna država Viktorija je postala prva zvezna država, ki je uzakonila evtanazijo. Ta bo dovoljena v točno določenih okoliščinah, in sicer za odrasle osebe, ki jim je zaradi zdravstvenih razlogov ostalo manj kot pol leta življenja. Prošnjo za evtanazijo bodo v posebnih okoliščinah lahko podali tudi tisti, ki jim je zaradi določenih bolezni ostalo še eno leto življenja.ttps://radiostudent.si/univerzattps://radiostudent.si/univerza

Republika Ciper in Grčija sta pozvali Evropsko unijo, naj se strogo odzove na prisotnost turške vrtalne ladje, ki je namenjena za črpanje plina, v ekonomski morski coni, ki po mednarodnem pravu pripada Republiki Ciper. Evropska unija je v zameno izrazila “globoko zaskrbljenost zaradi turškega nezakonitega črpanja”, zatrdila, da podpira Ciper, in pozvala Komisijo k pripravi “ustreznih ukrepov”. Več o turškem črpanju plina ter odzivu Cipra, Grčije in drugih v OFFsajdu ob petih.

Pogovor s predsednikom DeSUS-a
 / 7. 7. 2014
Sindikat vojakov Slovenije je vložil kazensko ovadbo in zasebno tožbo zoper ministra Karla Erjavca. V ovadbi ga bremenijo kršitev sindikalnih pravic, zlorabe položaja državnega funkcionarja in nevestnega dela v službi. Po mnenju sindikata je bilo med Erjavčevim ministrovanjem danih ogromno obljub, ki se niso uresničile. Več o kršenju sindikalnih pravic pove predsednik sindikata Gvido Novak:

Izjava

Novak nadaljevanju pojasni obtožbo zlorabe položaja:

Izjava

Prav tako navede neizpolnjene obljube v času Erjavčevega ministrovanja.

Izjava

Slovenski državni holding je zaključil postopek privatizacije Nove ljubljanske banke. Danes je poučenim vlagateljem prodal celotni preostali 10-odstotni lastniški delež države minus eno delnico, skupna kupnina od prodaje pa je nanesla 109,5 milijona evrov. Skupina NLB je sicer v preteklem letu v slovenski državni proračun prispevala 270 milijonov evrov iz dividend.

Slovenska država s 25 odstotki in eno delnico ostaja največja posamična delničarka, a je s prodajo izgubila kontrolni delež. Doslej sta bila največja posamična nedržavna lastnika ameriška finančna družba Brandes Investment Partners ter Evropska banka za obnovo in razvoj. Prva je imela po podatkih s konca leta 2018 6,71-odstotni lastniški delež, druga pa 6,25-odstotnega. SDH je prodajo izvedel skladno s strategijo upravljanja kapitalskih naložb države in zavezami, ki jih je Slovenija dala Evropski komisiji v zameno za odobreno državno pomoč banki konec leta 2013. S tem, ko je Slovenija v celoti izpolnila prodajno zavezo, za banko odpadejo vsi omejitveni ukrepi, ki so bili uvedeni zato, da pred tekmeci na trgu ne bi imela prednosti. V veljavi sta ostali samo prepoved prevzemov, ki velja dSlovenski državni holding je zaključil postopek privatizacije Nove ljubljanske bankeo konca leta, in zaveza za prodajo NLB Vite, o čemer se s Komisijo še pogajajo.

OFF je pripravila vajenka Anja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness