20. 5. 2019 - 17.00

Kurz, pa taki koalicijski partnerji

Audio file

Dovolj je dovolj.” S temi besedami je avstrijski kancler Sebastian Kurz po razkritju, da je Heinz-Christian Strache, podkancler in predsednik stranke svobodnjakov, poznane pod kratico FPÖ, v zameno za utrditev političnega položaja ponujal sklenitev državnih poslov, napovedal, da ne more več sodelovati s koalicijsko partnerico. Avstrijskemu predsedniku Alexandru Van der Bellnu je zato predlagal razpis predčasnih parlamentarnih volitev, ki bodo predvidoma septembra in že druge tovrstne zapored.

Audio file
20. 10. 2017 - 17.00
analiza avstrijskih volitev, napak in pravilnih potez strank in pregled glasovanja na Koroškem

Tako imenovana afera Ibiza je izbruhnila, potem ko sta nemški časopis Süddeutsche Zeitung in tednik Der Spiegel sočasno objavila videoposnetek, na katerem Strache ter njegov namestnik na funkciji predsednika stranke in vodja poslanske skupine Johann Gudenus na sestanku na španskem otoku z žensko, ki se je predstavila kot nečakinja ruskega oligarha Aljona Makarova, razpravljata o sklepanju nečednih poslov. Makarova naj bi v Avstriji želela investirati sto milijonov evrov, med drugim naj bi se zanimala za nakup 50 odstotkov delnic največjega avstrijskega časopisa Kronen Zeitung, s čimer bi svobodnjakom zagotovila naklonjeno poročanje. V zameno bi Strache uredil, da država prekine pogodbe z gradbenim podjetjem Strabag in posle dodeli njenim podjetjem. Obenem bi poskrbel, da bi znesek sklenjenih pogodb presegel dejansko vrednost projektov.

Audio file
20. 9. 2018 - 18.00
Skrajna desnica v Avstriji

Kakšen je pomen in vpliv Kronen Zeitunga, pojasni Bernhard Weidinger, raziskovalec javnega Dokumentacijskega centra avstrijskega upora.

Izjava

Oba akterja afere, Strache in Gudenus, sta že odstopila s svojih položajev. Lojze Kos, dolgoletni avstrijski dopisnik Radiotelevizije Slovenija, meni, da če afero pogledamo z distance, izstopata dva dejavnika.

Izjava

Vplivanje na medije ima v Avstriji sicer že dolgo brado. Kos v spomin prikliče obdobje, ko je bil na čelu svobodnjakov Jörg Haider.

Izjava

Med Heiderjem in Strachejem vzporednice vleče tudi Weidinger.

Izjava

7-urni posnetek sicer datira v julij 2017, v javnosti pa se je pojavil dober teden pred volitvami v Evropski parlament. Gre za klasično politično “nameštalko”? O organiziranem in usklajenem napadu na skrajno desnico Kos.

Izjava

Novi vodja svobodnjakov je postal Norbert Hofer, dosedanji avstrijski minister za infrastrukturo in poraženec na prejšnjih predsedniških volitvah. Med Hoferjem in Strachejem sicer ni posebnih ideoloških razlik, zato gre pričakovati, da bo stranka nadaljevala z obstoječo skrajno desno politiko Heinza-Christiana Stracheja.

Izjava

In čeprav je prihodnost svobodnjakov trenutno negotova in bodo na evropskih, pa tudi predčasnih volitvah zaradi škandala bržkone zabeležili slabši rezultat, jih na dolgi rok ne smemo odpisati. O bodočnosti stranke in avstrijskem rasističnem sentimentu razmišlja Weidinger.

Izjava

Audio file
15. 5. 2017 - 17.50
Menjava v vrhu Avstrijske ljudske stranke, ki bo preoblikovala avstrijsko politiko

Vrzel, ki je nastala avstrijskem političnem prostoru, bodo sedaj poskušale zapolniti opozicijske stranke. A na lovu za glasovi bo tudi vladna Ljudska stranka Sebastiana Kurza.

Izjava

Takojšen dogovor o predčasnih volitvah, ki sta ga sklenila Kurz in Van der Bellen, gre tako razumeti kot povsem predvolilno potezo, iz katere želi Kurz iziti kot zmagovalec.

Izjava

Tudi Kos poudarja Kurzevo spretnost politične obrti, a obenem opozarja, da je zaradi afere ogrožena Strachejeva eksistenca.

Izjava

Če ne drugega, Stracheju ostanejo prostrani avstrijski gozdovi. In kdo ve, morda bo ponovno oblekel uniformo, ki jo je nosil v mladih, bolj odkrito neofašističnih dneh, in srečal kolege z južne meje ter osnoval enotno štajersko vardo.

---

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj