Striptizete OFF

Aktualno-politična novica
3. 2. 2015 - 15.00
 / OFF

Po dolgotrajnih pogajanjih je tunizijski mandatar, Habib Essid, sklenil dogovor o sestavi široke koalicije, ki mu bo najverjetneje omogočila sestavo vlade. Essidova liberalistična in laična stranka, Nidaa Tunes, je namreč sklenila dogovor z drugo največjo islamistično stranko, s katero je sicer do nedavnega bila v hudem sporu. Essid je sprva predlagal imenovanje manjšinske vlade, ampak jo je parlament zavrnil, zato je oblikoval zelo široko koalicijo, ki poleg že omenjenih islamistov vključuje še tri manjše stranke. Glasovanje o vladi predlagani zaupnici bo potekalo jutri. Tunizija velja za edini dokaj uspešen primer arabske pomladi, saj je po njej vzpostavila dokaj stabilno demokracijo.

 

Nadaljujemo v definitivno neuspelem poskusu arabske pomladi, ki se je pod taktirko Zahoda izrodil v kaos. Mednarodno priznani libijski parlament, ki deluje v Tobruku na vzhodu države, je razveljavil zakon, ki prepoveduje opravljanje političnih funkcij nekdanjim funkcionarjem Gadafijevega režima. Parlament je zakon sprejel leta 2013 pod močnim pritiskom milic, ki so strmoglavile polkovnika oktobra 2011. Glede na to, da izvoljeni parlament nadzoruje le manjši del vzhodne Libije, ne gre pričakovati, da bo zakon širše uveljavljen. Preostanek države je namreč pod nadzorom raznih milic in mednarodno nepriznane vlade v Tripoliju, ki so jo nastavile tamkajšnje islamistične frakcije.

 

Ostajamo v Afriki. Nigerijska vojska je dosegla vojaški uspeh proti islamističnim upornikom iz vrst Boko Harama. Ob podpori kamerunske in čadske vojske, ki sta izvedli intenzivno bombardiranje uporniških položajev, je nigerijska vojska ponovno prevzela nadzor nad mestom Gamboru in še štirimi večjimi kraji na severovzhodu države.

 

Nadaljujemo na drugi strani Atlantika. V Dominikanski republiki je s 1. februarjem potekel rok za registracijo državljanstva tistim, ki so bili leta 2013 zaradi odločitve vrhovnega sodišča o statusu državljanstva otrok neregistriranih imigrantov, rojenih po letu 1929, izbrisani iz državnih registrov. Ti so retroaktivno izgubili status državljana Dominikanske republike in pridobili status tujca v tranzitu. Po ocenah Amnesty International je bilo iz državnih registrov takrat izbrisanih okoli 100.000 ljudi. Večinoma gre za otroke imigrantov s sosednjega Haitija, ki so delali na kmetijah sladkornega trsa.

 

Leta 2014 je bil sprejet zakon, ki naj bi uredil njihov status, vendar se je do konca januarja registriralo le 6500 imigrantov. Nekateri si postopka preprosto niso mogli privoščiti,  večina pa se jih ni registrirala zaradi administrativnih ovir, kajti za prijavo je bil zahtevan rojstni certifikat, ki pa ga večina otrok ni posedovala. Drugi se niso prijavili, saj bi s tem pridobili status tujca in ne zaupajo obljubam tamkajšnje vlade, da naj bi status državljana pridobili po dveh letih. Tako je tudi Dominikanska republika dobila svoje izbrisane!

 

Nadaljujemo v Združenih državah Amerike, kjer že drugi dan stavkajo delavci tamkajšnjih največjih naftnih rafinerij. Stavka je rezultat nesoglasij med glavnim delavskim pogajalcem, sindikatom United Steel Works in glavnim pogajalcem naftne industrije Shellom. Sindikat sicer zastopa delavce v več kot 200 ameriških rafinerijah, v pogajanjih pa so zahtevali zmanjšanje števila nadur, povišanje plač, izboljšanje delovnih pogojev ter izboljšanje varnosti tekom celotnega delovnega procesa. Shell ni pristal na omenjene zahteve in je po petem predlogu sindikata zapustil kolektivna pogajanja. Delavci sindikata so že zapustili svoja delovna mesta ter tako zmanjšali proizvodnjo ameriške predelane nafte za 10 odstotkov. Omenjena stavka je sicer v ZDA največja po letu 1980.

 

Vodja neodvisne preiskovalne komisije Združenih narodov, ki je preiskovala vojne zločine, zagrešene med izraelskim napadom na Gazo, William Schabas, je zaradi obtožb o pristranskosti odstopil. Schabas je na čelo tričlanske preiskovalne komisije sicer imenoval Svet Združenih narodov za človekove pravice. Izrael je imenovanju nasprotoval že od samega začetka, saj naj bi bil vodja preiskovalcev pristranski. Za nameček so mu očitali tudi sodelovanje s palestinskim PLO. Glavna obtožba naj bi bila pravno svetovanje, ki naj bi ga Schabas nudil omenjeni palestinski organizaciji. Zanj naj bi po trditvah Izraela dobil kar 1300 dolarjev. Zaradi uspešnega izrealskega pritiska se je delo preiskovalne komisije zaenkrat ustavilo, čeprav naj bi bila le-ta po Schabasovih besedah v fazi pisanja končnega poročila o vojnih zločinih Izraela med poletno agresijo na okupiranem ozemlju Palestine.

 

Včerajšnjega Pegidinega 'sprehoda' po Dunajskih ulicah  se je udeležilo okoli tristo protestnikov,  nasproti jim je stalo okoli 5000 protiprotestnikov s sloganom, navajamo, 'Begunci ostanejo, PEGIDO pregnati'. “Sprehod”  se je po dobrih treh urah klavrno končal, ko je 1200 policistov moralo protest in njegov antipod zaradi letečih steklenic ustaviti. Kljub predčasno končanem protestu je govornik PEGIDE Georg Immanuel Nagel že napovedal nov protest za prihodnji teden in včerajšnji protest označil za ne-poraz.

 

Portland, Oregon, ki je v nekaterih krogih znan tudi kot Pornland, je pretresla novica o striptizetah, ki zahtevajo minimalne delavske pravice. Nočejo usmiljenja in skrbi, temveč so zahtevale minimalne pravice do čistega in varnega delovnega okolja, med njihovimi zahtevami so čisti odri, strukturno neoporečni plesni drogi in zadostno varovanje. Mnogo obiskovalcev striptiz klubov ne pozna pravic striptizet, zato je eden od predlogov tudi obvezno plakatiranje obvestil o pravicah neodvisnih podjetnic. Claude DaCorsi, lastnik striptiz kluba in predsednik tamkajšnjega združenja klubskih menedžerjev, je izrazil začudenje nad njihovim zahtevam, saj naj bi industrija že sama skrbela za lastne standarde in ne potrebuje dodatnih zakonov s strani države.

 

Meddržavno sodišče v Haagu je zavrnilo medsebojni tožbi Hrvaške in Srbije za genocid v času balkanske vojne v devetdesetih. Hrvati so že leta 1999 podali tožbo za genocid nad svojim prebivalstvom v prvi polovici devetdesetih, Srbi pa so jim deset let kasneje vrnili s tožbo za zločine, ki naj bi jih Hrvati storili med operacijo Nevihta. Predsednik sodišča Peter Tomka je potrdil zločine v obeh primerih, a zavrnil etnično čiščenje z namero po uničenju hrvaške ali srbske nacije. Sodba Meddržavnega sodišča v Haagu je dokončna. Tako ostaja še naprej edina sodba za časa balkanske vojne v devetdesetih na ravni genocida srbski pokol Bošnjakov v Srebrenici. Kako bo obsodba vplivala oziroma nevplivala na medsebojne državne odnose? Odločitev komentira srbski politolog Dragan Popović:

Izjava dostopna v prispevku

 

Več izveste v današnjem Offsajdu ob petih.    

 

Slovenski državni holding je še vedno brez novih nadzornikov. Zakon o SDH določa, da se novih 5 nadzornikov potrdi do konca januarja, a ti še vedno niso znani. SDH sicer bdi nad večino državnega premoženja in je tako eden ključnih akterjev pri njegovi privatizaciji. O morebitnih političnih preigravanjih pri potrjevanju novih nadzornikov smo se pogovarjali s profesorico na Ekonomski fakulteti Polono Domadenik:

Izjava dostopna v prispevku

Off so pripravili vajenca Miha in Jan ter Kovač in Dejan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.