Truss OFF, Sunak ON

Aktualno-politična novica
25. 10. 2022 - 15.00
 / OFF

Rishi Sunak je novi predsednik britanske konservativne stranke in 57. britanski premier. Po odstopu Liz Truss, ki je funkcijo opravljala 45 dni – najmanj časa v zgodovini –, je bila v tekmi za njeno nasledstvo še nekdanja obrambna ministrica Penny Mordaunt, vendar je ta, tako kot v prejšnjem internem izboru torijske stranke, zbrala premalo podpisov poslancev. Sunak, finančni minister v vladi Borisa Johnsona, je prvi premier, imenovan pod Karlom III. Laburisti so sicer zahtevali predčasne volitve, vendar v spodnjem domu parlamenta nimajo večine, da bi jih izglasovali. Več o političnem dogajanju v Združenem kraljestvu v OFF komentarju ob 16. uri.

Japonski minister za oživitev gospodarstva Dajširo Jamagiva je zaradi obtožb o domnevnih povezavah s korejsko Cerkvijo združevanja premierju Fumiu Kišidi ponudil svoj odstop, ki ga je ta tudi sprejel. Družinsko federacijo za svetovni mir in združevanje, kot se glasi polno ime Cerkve združevanja, zahodni mediji označujejo za kriminalni kult, njeno delovanje pa se je pod drobnogledom javnosti znašlo po julijskem atentatu na nekdanjega premierja Šinza Abeja. Septembra je vladajoča Liberalna demokratska stranka, ki ji je pripadal Abe, razkrila rezultate interne raziskave, po kateri je imela skoraj polovica njenih zakonodajalcev povezave s cerkvijo. Kišida je nato opravil več menjav znotraj vlade, trenutno pa poteka tudi vladna preiskava, ki proučuje, ali je Cerkev združevanja škodila javni blaginji in izvajala dejanja, ki niso v skladu z njenim statusom verske skupnosti. 

Turška policija je preiskala poslopja več prokurdskih medijev in domov novinarjev v Istanbulu, prestolnici Ankari, Diyarbakirju ter ostalih večinsko kurdskih mestih na jugovzhodu države. Po podatkih turškega novinarskega sindikata so pridržali deset novinarjev, sedem iz tiskovne agencije Mezopotamija in tri s spletnega portala JINNEWS. Oblastni nadzor nad mediji se je v Turčiji še zaostril, potem ko je parlament na predlog predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana pred dvema tednoma sprejel zakon, ki kriminalizira širjenje tako imenovanih lažnih novic. Za objavljanje informacij, ki jih oblast prepozna kot povezane z varnostjo države, saj naj bi vzbujale strah in motile javni mir, je posameznik lahko kaznovan od enega do treh let zapora.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo bo na zahtevo uradnega Kijeva pregledala dve neimenovani jedrski lokaciji v Ukrajini, je sporočil generalni direktor agencije Rafael Grossi. Inšpektorji bodo preverjali morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti oziroma ruske obtožbe, da Ukrajina pripravlja tako imenovano umazano bombo, kot se naziva konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je objavil imena 23 od 25 ministrov nove vlade. Med njimi je dvanajst novih, ni pa več Zorane Mihajlović, dosedanje podpredsednice vlade in ministrice za rudarstvo in energetiko, notranjega ministra Aleksandra Vulina, obrambnega ministra Nebojše Stefanovića in zunanjega ministra Nikole Selakovića. Zamenjali jih bodo bankirka Dubravka Nègre, zdajšnji vodja varnostno-obveščevalne agencije BIA Bratislav Gašić, nekdanji župan Novega Sada Miloš Vučević in predsednik Socialistične partije Srbije Ivica Dačić. Po Vučićevih besedah bo vladna konstelacija pred rekonstrukcijo delovala največ dve leti, premierka Ana Brnabić pa je zagotovila, da bo vlada »prosrbska«.

Pred sedežem visokega predstavnika mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christiana Schmidta v Sarajevu je potekal protest proti spremembam volilnega zakona BiH in ustave Federacije BiH. Spremembe je Schmidt oznanil 2. oktobra, ko so v Bosni in Hercegovini potekale volitve. Po mnenju približno tisoč ljudi, ki so se zbrali na protestnem shodu, spremembe volilnega zakona in ustave poglabljajo etnične delitve v federaciji. V kasnejšem nagovoru državljanom BiH je Schmidt izrazil nezadovoljstvo z dialogom s političnimi strankami in podprl delo volilne komisije.

Izjava

Poslanci državnega zbora so potrdili novelo zakona o Slovenskem državnem holdingu, krajše SDH. Novela ureja pravno podlago za prenos premoženja Družbe za upravljanje terjatev bank na SDH. DUTB ali slaba banka bo v skladu z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank prenehala obstajati do konca tega leta. Pod okrilje SDH se bo s sprejeto novelo v neposredno last države prenesel tudi kapitalski delež Elesa v družbi Talum, v sistem korporativnega upravljanja SDH pa se bo vrnilo še upravljanje z družbama DRI in Slovenski državni gozdovi.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na redni tedenski novinarski konferenci potrdil, da se je s premierjem Robertom Golobom oziroma Gibanjem Svoboda dogovoril o sodelovanju list v bodočem sklicu mestnega sveta.

Izjava

Na listi Gibanja Svoboda za ljubljanski mestni svet bodo kandidirali tudi štirje poslanci državnega zbora: predsednica Urška Klakočar Zupančič, Lenart Žavbi, Lucija Tacer in Martin Premk. Nosilec liste bo Samo Logar. Gibanje Svoboda v Ljubljani nima svojega županskega kandidata.

Na dvodnevnem obisku v Ljubljani se mudi Ibrahim Boughali, predsednik alžirske narodne skupščine – spodnjega doma parlamenta. Potem ko se je včeraj srečal s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, se je danes sestal še s premierjem Robertom Golobom. Govorila sta o vzajemni podpori držav pri kandidaturi za članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov in poglobitvi gospodarskega sodelovanja, predvsem pri dobavi zemeljskega plina. Golob je še napovedal, da Slovenija v prihodnjem letu v Alžiriji načrtuje odprtje veleposlaništva.

Vir naslovne fotografije: Andrew Parsons, flickr

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness