Verdi off

Aktualno-politična novica
5. 8. 2022 - 15.00
 / OFF

Francosko-afriška naveza v mandatu predsednika Françoisa Hollanda
 / 12. 10. 2016
Po uradnih rezultatih volitev v Senegalu je vladajoča koalicija predsednika Mackyja Salla izgubila večino v parlamentu. Po nedeljskih volitvah je koalicija predsednika Salla razglasila zmago, a je bila pri tem preuranjena. Po razglasitvi, ki so jo opozicijske stranke označile za lažno, so v prestolnici Dakar izbruhnili protesti. Po podatkih volilne komisije je vladajoča koalicija osvojila 82 od 165 poslanskih stolčkov. Tudi glavni opozicijski stranki Osvobodimo ljudstvo in Rešimo Senegal nista osvojili večine, saj sta skupaj dosegli 80 glasov. Trije glasovi so tako pripadli neodvisnim manjšim strankam v parlamentu, od katerih bo odvisna sestava nove vlade. Pred volitvami je volilna komisija preprečila kandidaturo vidnim opozicijskim politikom na podlagi tehničnih razlogov. Kandidatura je bila onemogočena denimo Ousmanu Sonku, ki je na predsedniških volitvah leta 2019 osvojil tretje mesto. 

O neokolonialni gospodarsko-politični krizi v Šrilanki
 / 13. 5. 2022
Šrilanške oblasti so aretirale predstavnika sindikata delavcev v šolstvu in enega osrednjih obrazov protestov na otoku, Josepha Stalina. Ime mu je dal oče, ki je bil član šrilanške maoistične stranke Ceylon. Aretacija je eden zadnjih ukrepov proti protestnikom, odkar je položaj predsednika države nastopil Ranil Vikremesinge, ki je nadomestil Gotabajo Radžapakso. Ta je pred protestniki in morebitnim pregonom iz države pobegnil v Singapur. Nekdanji predsednik je po mnenju mnogih glavni krivec za bankrot države, ki si zaradi pomanjkanja tujih valut ne more privoščiti uvoza osnovnih surovin, kot so nafta, zdravila in hrana. Tudi po odstopu Radžapakse se protesti nadaljujejo, saj je v očeh protestnikov Vikremesinge nadaljevanje oblasti Radžapaksove dinastije.

Sekretar za zdravje in socialne zadeve Združenih držav Amerike Xavier Becerra je zaradi povečanega števila okužb z virusom opičjih koz razglasil izredne razmere v javnem zdravstvu. V izjavi za javnost je dejal, da so pripravljeni okrepiti odziv pri obravnavanju tega virusa, in pozval vse Američane, naj opičje koze jemljejo resno. Bolezen lahko povzroči simptome, kot so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine, mrzlica in izpuščaji, ki lahko srbijo in bolijo, vendar so redko usodni. Virus se širi z dolgotrajnim in tesnim stikom ter souporabo posteljnine, brisač in oblačil. Do zdaj je bilo v ZDA odkritih več kot šest tisoč primerov okužb.

Največji nemški letalski prevoznik Lufthansa in sindikat Verdi, ki zastopa letališko osebje, sta dosegla dogovor o dvigu plač. Dogovor bo z januarjem 2023 zvišal mesečne osnovne plače za 2 odstotka in pol. Plače bi se nato julija prihodnje leto ponovno zvišale za 2 odstotka in pol. Na začetku stavke je letališko osebje zahtevalo dvig plač za 9 odstotkov in pol. Dogovor, ki velja za obdobje osemnajstih mesecev, bo dvignil plače za približno dvajset tisoč delavcev Lufthanse. Dogovor je bil sklenjen po tem, ko je konec julija stavka Lufthansinega letališkega osebja ustavila delovanje prevoznika, zaradi česar je bilo odpovedanih več kot tisoč letov. Za Lufthanso to še ne pomeni konca sindikalnega dogovarjanja. V nedeljo je večina Lufthansinih pilotov glasovala za morebitno stavko zaradi plačnega spora s prevoznikom. Stavka se bo začela, ko bo dosežen dogovor med piloti in njihovimi sindikati.

Sodišče v ruskem Himkiju je ameriško košarkarico Brittney Griner spoznalo za krivo tihotapljenja mamil in jo obsodilo na devet let zapora. Plačati mora tudi kazen v višini milijon ruskih rubljev oziroma dobrih šestnajst tisoč evrov. Griner, dvakratno dobitnico zlate olimpijske medalje in zvezdo ženske nacionalne košarkarske zveze - WNBA, so aretirali na moskovskem letališču 17. februarja, ko je vstopila v državo s kanistri za električno cigareto, v katerih je bil približno gram konopljinega olja. Griner je julija, ko se je sojenje začelo, priznala krivdo in dodala, da je konopljo v državo prinesla ponesreči. Konoplja je v Rusiji nezakonita tako za medicinsko kot za rekreacijsko uporabo. Ameriški predsednik Joe Biden je obsodbo označil za nedopustno. Rusija po njegovem poskuša prek športnice izvajati pritisk na Združene države zaradi sankcij, ki so jih uvedle proti Rusiji. ZDA so predlagale izmenjavo zapornikov, ki bi vključevala ruskega športnika Viktorja Bouta; ta je zaprt v ZDA zaradi tihotapljenja orožja. 

Organizacija Amnesty International je včeraj objavila poročilo, v katerem ukrajinski vojski očita kršenje mednarodnega prava in ogrožanje civilistov. V poročilu je izpostavljenih več primerov, ko je ukrajinska vojska civilno prebivalstvo izpostavila nevarnosti. Ukrajinske sile so po navedbah Amnesty International vzpostavile več oporišč v javnih ustanovah, predvsem šolah in bolnišnicah, in izvajale napade z naseljenih območij, kar je organizacija označila za taktiko, ki krši mednarodno humanitarno pravo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu na poročilo dejal, da poskuša organizacija ponuditi amnestijo teroristični državi in prenesti odgovornost z agresorja na žrtev. A so v Amnestyju že ob objavi poročila poudarili, da očitki, uperjeni proti Kijevu, ne opravičujejo ruske agresije.

Vpliv ameriškega alt-righta na slovensko desnico
 / 28. 9. 2020

Kandidaturo za predsednika Republike Slovenije je na svojem YouTube kanalu napovedal Aleš Ernecl. Predstavil se je kot filozof, novinar in delavec v avstrijski industriji. Poslušalcem je morda bolj znan kot idejni vodja in ustanovitelj Nacionalne tiskovne agencije in občasni sogovornik novinarjev Radia Študent. Za kandidaturo se je odločil, ker mu je dovolj tega, da kandidati ponujajo zgolj petdeset odtenkov socialnega liberalizma. 

Izjava

Zapozneli identarizem slovenskega alt-righta
 / 23. 3. 2021

Na streamu, pri katerem so sodelovali, kot jih je predstavil Ernecl, ljudje, ki jim ta trenutek najbolj zaupa, je kandidatu izkazal podporo tudi Boštjan M. Zupančič, nekdanji ustavni sodnik in sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Med predstavitvijo, ki je bila začinjena s teorijami o izpodrinjanju slovenskih prebivalcev in novega družbenega reda, je Ernecl vrgel rokavico predsedniški kandidatki Nini Krajnik. 

 Izjava

Seznam kandidatov, ki bodo novembra zabavali javnost na račun siromašenja političnega prostora, se z Erneclom daljša za kandidata, ki v svoji ekscesnosti prav gotovo prekaša vse.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.