Zamrznitev in sankcij OFF

Aktualno-politična novica
21. 2. 2024 - 15.00
 / OFF

Notranjepolitično dogajanje v Ukrajini
 / 24. 2. 2023

Države članice Evropske unije drugo obletnico vojne v Ukrajini praznujejo z novim sankcioniranjem Rusije, Kitajske in Severne Koreje. Predstavniki držav so se dogovorili za trinajsti sveženj sankcij in v njegovem sklopu prepoved evropskega poslovanja s tremi kitajskimi podjetji, ki jih obtožujejo dobave vojaške tehnologije Rusiji. Enake sankcije so sklenili uvesti tudi proti enemu turškemu in enemu indijskemu podjetju. Evropski diplomati so z obtožbami o dobavi balističnih raket Moskvi uvedli tudi zamrznitev sredstev in prepoved izdaje vizumov za severnokorejskega obrambnega ministra Kanga Suna Nama. Odobrili so tudi podaljšanje veljavnosti prejšnjih 12 paketov sankcij.

Združene države Amerike so v varnostnem svetu Združenih narodov z vetom blokirale alžirsko resolucijo, ki je zahtevala takojšnje premirje v Gazi. Glasovanja so se vzdržali Britanci, Američani pa so bili edini proti. Resolucijo je sicer podprla tudi Slovenija. Je pa varnostni svet uvedel sankcije proti vodjem šestih oboroženih skupin na severovzhodu Demokratične republike Kongo. Svet je uvedel embargo na dobavo orožja, prepoved potovanj in zamrznitev premoženja za dva voditelja Zavezniških demokratičnih sil, vodjo oborožene skupine Twirwaneho in vodjo Nacionalne koalicije ljudstva za suverenost Konga. Sankcionirali so tudi tiskovnega predstavnika gibanja M23 in vodjo Demokratičnih sil za osvoboditev Ruande. Boji na rudno bogatem območju, kjer se za nadzor bori 120 oboroženih skupin, so se znova okrepili leta 2021. Spopadi na severovzhodu države so v zadnjih treh desetletjih razselili skoraj sedem milijonov ljudi. Glavni boji potekajo med gibanjem M23 in vladnimi silami.

Zvezna vlada Somalije je potrdila sporazum s Turčijo o sodelovanju držav na področju pomorske varnosti in gospodarstva. Po dogovoru bo Turčija somalijski mornarici zagotovila usposabljanje in opremo, sporazum pa naj bi spodbudil tudi trgovinske odnose med državama. Somalija je minuli teden vojaški sporazum že sklenila z Združenimi državami Amerike. Sporazum Američanom omogoča gradnjo petih vojaških baz za somalijsko vojsko. Baze bodo namenili brigadi Danab, ki sta jo vojski obeh držav vzpostavili kot silo hitrega posredovanja v bojih z islamističnimi milicami.

Spopadi na severozahodu Sirije se stopnjujejo
 / 21. 2. 2020

Izrael je zbombardiral stanovanjsko stavbo v soseski Kafr Sousa v sirski prestolnici Damask. Ubili so vsaj dva stanovalca, več jih je ranjenih. Poleg soseske leži visoko varovano območje, v katerem imajo poslopja sirske varnostno-obveščevalne agencije. Decembra je izraelska vojska v bližini Damaska sicer ubila Razija Moussavija, enega od poveljnikov sirske veje iranske vojske. Izrael Sirijo občasno bombardira od leta 2011, ko se je začela sirska državljanska vojna, zračne napade pa je okrepil po odporniški akciji palestinskega Hamasa sedmega oktobra lani. Ofenzive v Gazi izraelska vojska seveda ne ustavlja. 

palestina
Od situacije v Gazi prek protesta v prestolnici do logike policizacije evropskih držav
 / 20. 10. 2023

Gibanje za pravice Palestincev je vlado pozvalo k vojaškemu embargu, gospodarskim ukrepom proti Izraelu, pridružitvi tožbi Južne Afrike proti Izraelu in k vzpostavitvi dopolnilne poti za varen prihod družinskih članov v Sloveniji živečih Palestincev v državo. Metka Naglič iz Amnesty International Slovenija je prenesla izjavo 30-letnega Islama [íslama], ki je v izraelskem bombardiranju Gaze izgubil tri od svojih štirih otrok. 

Metka Naglič

Solidarnostni odbor za svobodno Palestino je na Košarkarsko zvezo Slovenije že naslovil javni poziv, da se opredeli do genocida v Gazi in odpove kvalifikacijsko tekmo z Izraelom v Kopru, ki bo prihajajočo nedeljo. Na košarkarski zvezi so odgovorili, da tekme ne morejo enostransko odpovedati. Policija pa je včeraj napovedala poosren nadzor pred tekmo, med njo in po njej »zaradi dokumentiranja morebitnih kršitev javnega reda in miru ter drugih odklonskih dejanj«. Neodzivnost košarkarske zveze komentira predstavnica solidarnostnega odbora.

Solidarnostni odbor za svobodno Palestino

Prihajajočo kvalifikacijsko tekmo med Slovenijo in Izraelom komentira tudi Palestinec Hassan.

Hassan

O tistih, ki delajo v koroni dobiček
 / 17. 4. 2020

Ljubljansko okrožno sodišče je na pobudo Specializiranega državnega tožilstva zamrznilo del premoženja podjetja Geneplanet, ki je državi med pandemijo covida-19 dobavilo 90 medicinskih ventilatorjev. Tako poroča portal Necenzurirano, ki navaja, da je sodišče premoženje Geneplaneta zamrznilo zaradi finančnega praznjenja podjetja, ki je imelo v letu 2020 56 milijonov evrov prihodkov in osem milijonov čistega dobička. Praznjenje z oddelitvijo premoženja se je začelo aprila 2022, konec tega leta pa je imelo podjetje še slabih 400 tisoč evrov premoženja. To je manj od predvidenega zneska, ki bi ga podjetje moralo izplačati državi, če bi bil direktor podjetja Marko Bitenc spoznan za krivega v postopku nepravilnega nakupa ventilatorjev. Postopek proti Bitencu je državno tožilstvo začelo aprila lani, istočasno pa je sodišče začelo preiskovati tudi nekdanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in njegovo sodelavko Andrejo Potočnik. Počivalška je Nacionalni preiskovalni urad maja 2022 ovadil zaradi suma zlorabe položaja pri nabavi zaščitne opreme v času epidemije. Preiskava nepravilnosti pri nakupu ventilatorjev temelji na razliki med prodajno ceno, ki je znašala 40 tisoč evrov, in nabavno ceno v višini 20 tisoč evrov

Več ambulant Zdravstvenega doma Ljubljana je v zadnjih tednih dodatno omejilo število znakov, ki jih bolnik lahko uporabi pri komuniciranju z ambulanto preko spletnega portala zdravstvenega doma. Ponekod so ta sporočila zdaj zamejena na le 200 znakov, poroča časnik Dnevnik. Bolniki menijo, da v taki dolžini sporočila ni mogoče navesti osnovnih podatkov in zdravstvenih težavah ob prijavi na pregled. Zdravstveni dom Ljubljana se je na očitke odzval s trditvijo, da njihove ambulante v povprečju dopuščajo med 500 in 600 znakov za prijavo na pregled. 

V premogovniku Velenje je zvečer prišlo do presežene dovoljene koncentracije plinov, zaradi česar so bili hospitalizirani štirje rudarji. Merilne naprave na delovišču so pokazale prekoračene mejne koncentracije plinov, pri čemer sta vrednosti metana in ogljikovega dioksida presegli pet odstotkov, kar je več kot trikrat več od dovoljene meje odstotka in pol. Rudarski inšpektor je v premogovniku odredil zaustavitev rudarskega dela na odkopu, dokler vrednosti ogljikovega dioksida in metana ne padeta pod dovoljeno koncentracijo. Pred ponovnim zagonom odkopa bo inšpekcija rudnik ponovno pregledala.

 

Foto: arhiv avtorice

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness