Še bolj represivni organi

Oddaja
Mestno redarstvo
13. 2. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Državni zbor bo jutri v drugem branju obravnaval Zakon o spremembah Zakona o nalogah in pooblastilih policije ter Zakona o občinskem redarstvu. Zakona nadaljujeta prizadevanja vlade in Ministrstva za notranje zadeve po razširjanju pooblastil represivnih organov. V odgovor na obetajoče se spremembe je Skupina za varnost državljanov, v upanju, da bo slednje obvarovala pred državo samo, napovedala protest. Ta se pravkar odvija na ploščadi pred Državnim zborom. Protest nam daje priložnost, da še enkrat pokukamo v določila zakonov, ki ju bo jutri drugič obravnaval Državni zbor.

Razloge za proteste navede Rok Deželak iz Piratske stranke.

izjava - Rok Deželak o razlogih za protest

Začenjamo z Zakonom o občinskem redarstvu. Ta za redarje razširja pooblastila za uporabo sile in odvzem prostosti tudi na primere, ko je to potrebno za to, da redar do konca izpelje svoj postopek. Problematiko pojasni Deželak.

izjava - Rok Deželak o Zakonu o spremembah zakona o občinskem redarstvu

Več novosti pa prinaša Zakon o spremembah Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Notranje ministrstvo namerava modernizirati tehnologijo, ki jo uporablja policija. Novosti sta dovoljena uporaba brezpilotnih letalnikov z zmožnostjo prepoznavanja obrazov in avtomatsko prepoznavanje registrskih tablic. Na Mirovnem inštitutu pa opozarjajo predvsem na vpeljavo električnih paralizatorjev. Neža Kogovšek Šalamon.

izjava - Neža Kogovšek Šalamon o električnih paralizatorjih

V Piratski stranki in na Uradu informacijskega pooblaščenca pa so se oglasili alarmi pri spremembah, ki posegajo v zasebnost posameznikov. Našteje jih informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

izjava - Mojca Prelesnik našteje novosti v Zakonu o nalogah in pooblastilih policije, ki vdirajo v pravico do zasebnosti

Kljub temu da gre za kvantni skok v količini nadzora, pa Ministrstvo za notranje zadeve ni pripravilo konkretnih analiz posledic, ki bi jih povečanje nadzora prineslo. Nadaljuje Prelesnik.

izjava - Mojca Prelesnik o pomankljivi analizi posledic modernizacije represivne tehnologije

RepresijaV Sloveniji se vse bolj krepijo tendence po večji represiji in večji varnosti. Na to smo opozorili že konec leta 2015 pri pobudi Proti militarizaciji ob sprejemanju novele Zakona o obrambi, ki je vojski ob meji podelila pooblastila nad civilnim prebivalstvom. V začetku letošnjega leta sta bila sprejeta tudi Zakon o tujcih, ki je praktično onemogočil pravico do azila v primeru razglasitve spremenjenih razmer, in Zakon o nadzoru državne meje, ki je prinesel poostren nadzor v obmejnem pasu. Več represije pa po mnenju Neže Kogovšek Šalamon ni pravi odgovor na probleme, ki izvirajo predvsem iz slabe ekonomske situacije.

izjava - Neža Kogovšek Šalamon o tem, da se vlada reševanja problemov loteva na napačnem koncu

 

izjava - Lio Novelli - javljanje s protesta

*Viri slik: MMC rtvslo (naslovna) in Skupina za varnost državljanov
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

je baba rekla, to se babi snilo

je baba rekla, to se babi snilo

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness