38 € v štirih letih

Oddaja
21. 6. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

1002 evra. Toliko znaša povprečna neto plača zaposlenih v dejavnosti trgovine. V splošni javnosti najbolj vidnemu delu te dejavnosti, to je v nespecializiranih trgovinah, znanih tudi kot supermarketi, so plače približno 200 evrov nižje. Delavec domov odnese povprečno 799 evrov.

Nizke plače delavcev so glavni razlog za nezadovoljstvo sindikaliziranega delavstva v trgovski dejavnosti. Tako kažejo rezultati ankete, ki jo je med člani opravil Sindikat delavcev trgovine Slovenije. 97 odstotkov od več kot 4 tisoč delavcev, ki so izpolnili anketo, razmišlja o stavki, 78 odstotkov na papirju pravi, da bi se je udeležilo.

Podobno anketo je sindikat opravil že lani. Takrat so zaposleni kot največji problem izpostavljali razporejanje delovnega časa. Več pove generalni sekretar sindikata Ladi Rožič.

Izjava

Konec lanskega leta so sindikati z delodajalskimi združenji uskladili aneks h kolektivni pogodbi dejavnosti, s katerim so omejili delo ob nedeljah in praznikih in povišali dodatke za delo na te dni. Poleg tega je aneks omejil najvišje število nadur na 16 tedensko in uredil možnosti koriščenja nadur.

Kljub temu Rožič pravi, da so kršitve pravil o delovnem času še vedno pogoste.

Izjava

Po lanski dopolnitvi kolektivne pogodbe se je letos pozornost zaposlenih usmerila v višino plač. K nizkim plačam pa je po Rožičevem mnenju prispevala tudi deregulacija poklicev v trgovini.

Izjava

Državni zbor je pred tremi leti dereguliral poklica prodajalca in trgovskega poslovodje. Za ta poklica je od takrat zahtevana le še četrta ali peta stopnja izobrazbe, smer izobrazbe pa ni več določena. Rožič trdi, da je to pripomoglo k stagnaciji plač v trgovini.

Izjava

Skoraj dve tretjini sodelujočih v anketi navaja, da prejemajo med 600 in 750 evrov neto plače. Četrtina jih dobi manj kot 600 evrov.

Deklarirane plače anketirancev so nekoliko nižje od državnega povprečja, ki vključuje plače vseh delavcev v dejavnosti, tudi tistih na vodstvenih položajih. Povprečna neto plača v dejavnosti trgovine znaša 1002 evra. V zadnjih štirih letih in pol je, ob upoštevanju inflacije, narasla za 6 odstotkov. V nespecializiranih trgovinah, med katere spadajo supermarketi, povprečna plača znaša blizu 800 evrov. Od začetka leta 2014 je realno narasla za 38 evrov.

Trenutna kolektivna pogodba dejavnosti se izteče konec leta, Sindikat delavcev trgovine pa se trenutno pogaja za novo. Sodeč po rezultatih ankete bo višina plač ena izmed tem pogajanj. Ladi Rožič nivo socialnega dialoga v panogi označuje za visokega. A hkrati izpostavlja, da prezadolženi trgovci z nizkimi plačami predstavljajo prikladen izgovor za ostale, da plač ne dvignejo.

Izjava

Najbolj zadolžen izmed večjih trgovcev je Tuš, katerega dolg presega 135 odstotkov kapitala.

Medtem ko plače zaposlenih v trgovini, še posebej v nespecializiranih trgovinah, stagnirajo, nekateri trgovci kujejo visoke dobičke. Hofer je leta 2016 ustvaril več kot 15 tisoč evrov čistega dobička na zaposlenega. Poslovni rezultati in poslovni modeli med posameznimi sektorji v dejavnosti trgovine in tudi posameznimi trgovci variirajo. A Rožič meni, da je na ravni celotne dejavnosti prostor za dvig plač.

Izjava 

Da bi kupec lahko bil kralj, trgovec ne sme biti revež, pravijo v sindikatu.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.