Antično Skopje 2014

Oddaja
5. 8. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

V Skopju so v noči iz sobote na nedeljo oblasti porušile šotore protestnikov v parku Bristol, ki so varovali tamkajšnja drevesa. Po odstranitvi šotorov se je začela nočna sečnja, ki je botrovala opustošenju zelenih površin. Zelene površine na omenjenem parku so aktivisti zavzeli v znak protesta proti gradbenim načrtom, ki bodo le-te zamenjali s poslovnimi stavbami. Aktivisti so svoje šotore postavili 31. julija, sedaj jih ni več, prostor za tako imenovano urbano mafijo je odprt.

Protestna manifestacija v parku Bristol ima širše politične konotacije, ki se nanašajo na projekt Skopje 2014. Projekt se je začel izvajati leta 2010 in se še naprej izvaja pod pokroviteljstvom vladajoče Demokratske stranke za Makedonsko narodno enotnost Nikole Gruevskega. Njegov namen naj bi bil preleviti Skopje v antično kuliso do konca leta 2014. Omenjena kulisa sestoji iz marmorja, betona, brona in železa, ki so osnovni materiali uporabljeni pri postavitvi številnih kipov, fontan ter podobnega. Makedonski Disneyland je do danes prebivalce Makedonije z povprečno plačo 300 Evrov, stal okroglo milijardo iste valute.

Več o včerajšnjem dogajanju, reakciji vlade, demokraciji v Makedoniji in še o čem smo govorili z Zdravkom Saveskim, družbenim kritikom.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.