Bledo-rdeča absolutna večina

Aktualno-politična novica
31. 1. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Na Portugalskem nič zares novega. Včeraj so na zahodu Iberskega polotoka potekale predčasne parlamentarne volitve. Ob 49-odstotni volilni udeležbi so največ uspeha poželi socialisti pod vodstvom dosedanjega predsednika vlade Antónia Coste. Po preštetih devetindevetdesetih odstotkih glasov bodo imeli socialisti v prihodnjem sklicu parlamenta absolutno večino. V 230-članskem parlamentu so osvojili slabih 42 odstotkov preštetih glasov in s tem vsaj 117 poslanskih sedežev.

Parlamentarne volitve na Portugalskem
 / 8. 10. 2019
Socialistom, ki na Portugalskem vladajo od leta 2015, z 71 sedeži sledi Socialdemokratska stranka, ki se na političnem kompasu uvršča na desno sredino. Obema tradicionalnima strankama z dvanajstimi poslanskimi stolčki sledi desna populistična stranka Chega, v prevodu Dovolj. Bistveno slabši rezultat kot na parlamentarnih volitvah pred tremi leti sta dosegli nekdanji podpornici manjšinske vlade Antónia Coste, Koalicija komunistov in eko-socialistov ter Levi blok, ki sta odrekla podporo vladi pri sprejemanju letošnjega proračuna – posledično so na Portugalskem volili predčasno. V parlament so se uvrstili še iz vrst Liberalne iniciative, Ljudske stranke in dveh zelenih strank; Livre oziroma Svobodnih ter Stranke ljudi, živali in narave. Predčasne volitve na Portugalskem so bile precej nepričakovane, a jih je portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa razpisal zaradi nesoglasij glede proračuna med vladajočimi socialisti in dvema levima podpornicama manjšinske koalicije, razloži raziskovalka na Raziskovalnem centru za sociološke študije v Lizboni, Patrícia Calca.

izjava

Tolikšna zmaga socialistov, ki bodo vlado sedaj vodili sami in z absolutno večino v parlamentu, ni bila pričakovana. Po razpadu manjšinske vlade oktobra lani so bili socialisti v predvolilnih anketah tako rekoč izenačeni z desnosredinsko Socialdemokratsko stranko, a po preštetih glasovih razlika med obema znaša dobrih 13 odstotnih točk ali skoraj 50 poslanskih mest.

izjava

Veliki zmagi socialistov je botrovala zlasti nenaklonjenost portugalskega volilnega telesa Socialdemokratski stranki, ki v predvolilnih soočenjih ni popolnoma izključila sodelovanja s populistično desnico. Portugalska neodvisna novinarka Joana Ramiro pa dodaja, da je za uspeh socialistov zaslužen tudi dosedanji premier António Costa, ki se je v dveh mandatih na položaju uveljavil kot pragmatičen voditelj.

izjava

Najbolj pa je k zmagi socialistov pripomogla odsotnost močnega protikandidata na desni sredini, razloži Calca.

izjava

Portugalska se pod vlado socialistov iz primeža pandemije izvija kot ena uspešnejših držav. Precepljenost je ena najvišjih v Evropi, poleg tega vlada ni uvajala drakonskih ukrepov za zajezitev koronavirusa. A pragmatizem Antónia Coste je moč zaznati predvsem v kontekstu časovne uskladitve volitev po valu nesoglasij znotraj manjšinske vlade. Socialisti so se morali namreč zanašati na podporo dveh strank levice, ki pa sta edini vladni stranki vedno bolj kljubovali.

izjava

Podpornika prejšnje manjšinske vlade Koalicija komunistov in eko-socialistov ter Levi blok sta na volitvah doživela precejšen poraz. V Levem bloku so izgubili kar 14 poslanskih mest in jih imajo sedaj le 5. Koalicija Komunistične stranke in eko-socialistov pa je razpolovila delež, ki ga bo zasedala v parlamentu, v katerem bo sedaj sedelo 6 poslank in poslancev te leve koalicije. Neuspeh levice pa ni pogojen zgolj s taktičnim glasovanjem volilnega telesa, ki ni želelo desnosredinske vlade, temveč se v obeh strankah soočajo z različnimi znotrajstrankarskimi trenji. Več pove Ramiro.

izjava

Amon je na Norveškem, Violeta je žedna i gladna, Ruzanc leta bo
 / 25. 10. 2019
Razmeroma velik uspeh na parlamentarnih volitvah je imela desna populistična stranka Chega pod vodstvom televizijskega voditelja in pravnika Andréja Venture. Ta je leta 2018 zapustil Socialdemokratsko stranko in ustanovil svojo stranko, ki je ideološko blizu časom dolgoletnega portugalskega diktatorja Salazarja, ki je državo vodil do leta 1968. Portugalska od padca Salazarja namreč ni imela stranke, ki bi vodila politiko desnega populizma. Chega, ki je imela v prejšnjem sklicu parlamenta en sedež, jih bo zdaj imela 12, a se bodo morali, da bi lahko uveljavili svoje interese, v stranki najprej zediniti.

izjava

Portugalsko vlado bodo tako do leta 2026 sestavljali zgolj levosredinski socialisti, ki jih je Costi uspelo učinkovito združiti kljub nekaterim ideološkim razhajanjem.

izjava

Tretja vlada Antónia Coste bo njegova prva, ki se ji ne bo treba zanašati na podporo drugih strank. S tem je tudi izključena možnost podobnih scenarijev, kot so botrovali predčasnim volitvam. Proračun, ki sta mu oporekali levi, zdaj že nekdanji podpornici manjšinske vlade, je bil namreč prvi po koncu Salazarjeve diktature, ki ni bil sprejet. Portugalski se tako obeta politična stabilnost, povzame Patrícia Calca.

izjava

Na Portugalskem je bilo včeraj sicer fizično dovoljeno glasovati volivcem, okuženim s koronavirusom. To je nemara tudi eden od razlogov splošne priljubljenosti vlade pod vodstvom socialistov in Antónia Coste, ki se lahko pohvali zlasti z uspešnim spopadanjem z epidemijo koronavirusa. Costa bo z absolutno večino v parlamentu sedaj lahko vladal po modelu svoje stranke, ne da bi se moral za podporo obrniti na leve stranke, ki morajo, da bi ponovile uspeh izpred treh let, znova najti slogo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness