Cerod ena in pol

Aktualno-politična novica
29. 1. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

V današnjem Offsajdu se posvečamo tožbi, ki sta jo proti novomeški občini vložila peterica posavskih občin in podjetje Riko v zvezi s projektom Cerod 2, daljše Centrom za ravnanje z odpadki Dolenjska. Občine Brežice, Krško, Sevnica, Šentjernej in Kostanjevica na Krki s tožbo od občine Novo mesto zahtevajo 5 in pol milijona evrov, konzorcij podjetij Helector in Riko, ki naj bi bil izvajalec projekta, pa 1,23 milijona evrov.

Projekt Cerod 2 se je pričel leta 2007 in je prvotno predvidel infrastrukturo s kapaciteto za predelavo 65 tisoč ton odpadkov letno, ta številka pa se je v nadaljnjih načrtih leta 2011 zmanjšala na 41 tisoč ton odpadkov letno. Projekt bi v tem obsegu občine stal 32,5 milijonov evrov, pri čemer bi se nekaj več kot polovico projekta financiralo iz evropskega kohezijskega sklada, približno tretjino bi prispevalo 15 vpletenih dolenjskih in belokranjskih občin, 10 odstotkov pa bi pridobili od države.

Nekdanji novomeški župan je leta 2013 podpisal pogodbo z izvajalcem del, podjetjem Helector-Riko. V načrtih za projekt Cerod 2 je bila načrtovana gradnja objektov in čistilne naprave za odpadne vode, ki je bila zgrajena leta 2012, gradnja infrastrukture za izrabo odlagališčnega plina za proizvodnjo električne energije in vzpostavitev centralno-informacijskega sistema in zunanje ureditve. V prvi polovici leta 2015 pa so se župani 15 občin jugovzhodne Slovenije odločili za prekinitev projekta.

Za namen izvajanja projekta Centra za ravnanje z odpadki Dolenjska so občine ustanovile javno podjetje Cerod, ki upravlja z deponijo Leskovec. Direktor podjetja Cerod Albin Kregar pojasni vlogo javnega podjetja:

Izjava

Kregar nadalje pojasni, kakšna je trenutna infrastruktura deponije in kakšna infrastruktura je bila s projektom Cerod 2 v drugi fazi načrtovana.

Izjava

Zasnova celotnega projekta se je pričela že leta 2002 kot celovit projekt izgradnje novega deponijskega telesa in objekta za mehansko in biološko obdelavo odpadkov. Leta 2004 je prišlo do delitve projekta v dve fazi, Cerod 1 in Cerod 2. Prva faza je bila uspešno zaključena in nova infrastruktura se je odprla leta 2006. Nato je sledil problematičen projekt Cerod 2, za katerega so sodelujoči v projektu po končani prvi fazi pričeli načrtovati izvedbo. Natančneje pojasni Albin Kregar.

Izjava

Župan občine Krško Miran Stanko pojasni, kakšno vlogo je imelo pri projektu 15 občin družbenic:

Izjava

Medtem ko je bila prva faza projekta uspešno izpeljana, je pri projektu Cerod 2 prišlo do več zapletov, ki so leta 2015 pripeljali do ustavitve celotnega projekta. Direktor podjetja Cerod Albin Kregar pojasni, kje se je pri drugi fazi zapletlo:

Izjava

Stališče občine Krško, ene izmed občin, ki so se sedaj spustile v tožbo proti občini Novo mesto, do problema, ki je nastal v fazi 2, pa pojasni župan občine Krško, Miran Stanko:

Izjava

Eden izmed razlogov za ustavitev projekta je tudi zmanjševanje količine odpadkov v regijah, ki uporabljajo deponijo Leskovec. Projekt namreč predvideva infrastrukturo s kapaciteto predelave 41.000 ton odpadkov letno, med tem ko so trenutne potrebe nekaj manjše od 30.000 ton odpadkov letno. Poleg tega je problem predstavljala cena projekta, ki je znašala 32,5 milijonov evrov, saj si zaradi zamujenih razpisov občine tega ne bi mogle privoščiti. Prav tako bi projekt v tako megalomanski zasnovi pomenil več stroškov za gospodinjstva, katerih komunalni odpadki se odvajajo na deponijo Leskovec.

Kljub ustavitvi projekta Cerod 2 v letu 2015, pa je v delu že alternativni projekt za nadgradnjo deponije. Po novem projektu naj bi se na deponiji letno predelalo 20.000-25.000 ton odpadkov, cena projekta pa bi bila 5,5 milijonov evrov. Več pojasni Albin Kregar, direktor podjetja Cerod:

Izjava

V tem tednu je zaradi neizvajanja del in propada projekta Cerod 2  pet občin - Brežice, Krško, Sevnica, Šentjernej in Kostanjevica na Krki - vložilo tožbo proti občini Novo mesto, ki je bila pri projektu glavni izvajalec in ima več kot 60-odstotni delež v projektu. Pet občin v tožbi od občine Novo mesto zahteva odškodnino v višini 5,5 milijonov evrov. Zakaj so se občine odločile za tožbo, pojasni župan Krškega Miran Stanko:

Izjava

Pogled občine Novo mesto, ki je prejela tožbo petih sodružbenic v projektu Cerod 2, predstavi novomeški župan Gregor Macedoni:

Izjava

Občine Novo mesto pa ne toži le pet občin sodružbenic, ampak tudi podjetje Helector-Riko, ki je bilo izbrano za izvajalca projekta Cerod 2. Helector-Riko od občine zahteva odškodnino v višini 1,23 milijona evrov in zamudne obresti, sodni postopek pa je v fazi dokazovanja z izvedencem. Podjetje Helector v konzorciju z Rikom toži občino, ker naj bi v okviru projekta Cerod 2 že izvedlo za 1,4 milijona evrov del, za katera niso dobili plačila. Stališče občine Novo mesto predstavi župan Macedoni:

Izjava

Prva obravnava tožbe bo potekala na Okrožnem sodišču v Novem mestu 23. marca.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.