3. 2. 2020 – 17.00

Da vas ni srem

Audio file

Izjava

Audio file
27. 12. 2017 – 17.00
O situaciji migrantov v srbskem mestu Šid na meji s Hrvaško in EU

Slišali ste uradno verzijo dogodka, ki se je v soboto zgodil pri zapuščeni tovarni Grafosrem v Šidu na srbsko-hrvaški meji, ki jo je prenesla lokalna Sremska televizija pod naslovom “Napad na Šiđane”. Preiskava, ki jo omenja prispevek, je pokazala, da so lokalce napadli trije člani humanitarne organizacije No Name Kitchen. Vsakemu je policija naložila plačilo okrog 200 evrov kazni ali odsluženje 20 dni v zaporu, prekrškovno sodišče pa je prostovoljcem ukazalo, naj zapustijo Srbijo v roku sedmih dni ter se vanjo ne vračajo vsaj pol leta.

Šid je ena izmed dveh lokacij, kjer deluje No Name Kitchen, prostovoljna nevladna organizacija, ki od leta 2017 skrbi za dobrobit migrantov na balkanski poti. Ideja se je porodila v zimi pred dvema letoma, ko so prostovoljci dnevno kuhali tople obroke za več kot 500 migrantov, ki so bivali v zapuščeni vojašnici pri beograjski železniški postaji. Potem ko so oblasti izpraznile omenjeno vojašnico, so aktivisti No Name Kitchena preselili svoje dejavnosti proti zahodu, in sicer v obmejni kraj Šid na srbsko-hrvaški meji in v Veliko Kladušo na bosansko-hrvaški meji. 

Le en dan pred prej omenjenim konfliktom v Šidu je v Ljubljani gostoval Bruno Álvarez iz No Name Kitchen. O sporu med lokalci in begunci oziroma tistimi, ki jim pomagajo, smo se pogovarjali z njegovim kolegom in prostovoljcem iz No Name Kitchen iz Italije Adalbertom Parentijem. V Šidu na severozahodu Srbije je že od odprtja tako imenovane balkanske poti ena izmed točk, na kateri begunci skušajo prečkati hrvaško mejo. Medtem ko so policisti do nedavnega migrante pustili relativno neomejeno šotoriti v bližini meje, so jih 22. novembra preteklega leta začeli preganjati.

Izjava

Tako so tudi skvot, ki je nastal v zapuščeni tovarni Grafosrem, policisti izpraznili in ne dovolijo več zadrževanja na območju tovarne. Na policijski postaji Šid nam niso niti želeli obrazložiti spremembe politike niti komentirati nedavnih dogodkov. Tako imenovani spor se je začel v soboto pred več kot tednom dni, ko so se migrantje skupaj z nekaj prostovoljci vrnili po šotore in svoje stvari, ki so jih bili prisiljeni pustiti, v okolici Grafosrema. A so naleteli na skupino moških, ki je njihove stvari na kupu sežigala.

Izjava

To soboto so se prostovoljci zaradi pretekle izkušnje vrnili po stvari že ob zori, opisuje Parenti.

Izjava

Skupina moških, ki naj bi nosila četniške simbole, je sodelovala s podžupanom Šida, ki ga do zaključka redakcije po telefonu nismo uspeli priklicati.

Izjava

Ko je skupina prostovoljcev tako že mislila, da bodo za napad nanje sodili skupini moških, so se na zatožni klopi znašli kar sami.

Izjava

Proces zasliševanja je potekal popolnoma arbitrarno. Njihove izjave so tako rekoč zavrgli, lokalcem pa so verjeli na besedo. Prekrškovno sodišče seveda ni moglo iz Srbije izgnati organizacije No Name Kitchen, saj za to ne bi imelo nobene podlage, a so z izgonom kar treh prostovoljcev ekipo okrnili za kar polovico.

Izjava

Audio file
17. 7. 2019 – 12.00
Reportaža s severa Bosne in Hercegovine, kjer EU ustvarja žep na balkanski migrantski poti

Če smo v zadnjem letu priča koncentraciji beguncev, ki jih Slovenija in Hrvaška vračata, na severozahodu Bosne in Hercegovine, in se je tako število migrantov v Šidu zmanjšalo, je postalo očitno, da manjše število še ne pomeni boljših pogojev. Morda prej celo obratno.

 

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.