Denar ni krvav in ne smrdi

Oddaja
3. 7. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Mednarodna zveza za človekove pravice, poimenovana s kratico FIDH, je izdala poročilo o prodaji francoskega orožja in vojaške opreme Egiptu od leta 2010 naprej, analiza prodanih produktov pa zajema predvsem čas aktualne vojaške vladavine Abdela Fataha el-Sisija. Količina prodanega orožja in opreme je namreč v nekaj letih močno narasla, vrednost francoskega prodanega vojaškega blaga v Egipt je leta 2010 znašala borih 39,6 milijona evrov, leta 2016 pa je bila ta vrednost višja za 32-kratnik, in sicer je skupna vrednost prodanega orožja in opreme znašala 1,3 milijarde evrov. Vestni kupec francoskega orožja je vlada nekdanjega generala el-Sisija, ki je z vojaškim udarom leta 2013 strmoglavil izvoljenega predsednika Mohameda Morsija iz Muslimanske bratovščine, na zadnjih dveh predsedniških volitvah pa je dobil 97 odstotkov glasov.

Parlamentarne volitve v Egiptu po triletnem nedelovanju parlamenta
 / 19. 10. 2015

Francija sicer zaseda tretje mesto po izvozu in proizvodnji orožja, takoj za Združenimi državami Amerike in Rusijo, iz francoskih tovarn pa naj bi bilo prodanih skoraj sedem odstotkov vsega izvoženega orožja po svetu. Glede na podatke Stockholmskega inštituta za mirovne študije SIPRI je Egipt med letoma 2013 in 2017 odkupil četrtino vsega francoskega orožja, glavna kupca pa predstavljata še Kitajska in Indija. Večino zneska sicer predstavlja težka oborožitev, kot so lovska letala Rafale, oklepljena vozila, vojaške ladje in rakete. Po letu 2013 je prav tako narasla prodaja malega orožja. Več o prodanem orožju raziskovalec Mednarodne zveze za človekove pravice Antoine Madelin.

Izjava.

Po podatkih Arabske mreže za človekove pravice je bilo med letoma 2013 in 2016 v Egiptu zaprtih več kot 60.000 političnih zapornikov. Pomemben mehanizem zapiranja pa je zakon, ki ureja javno zbiranje in podeljuje varnostnim organom suverenost, da samovoljno spreminjajo lokacije protestov ali pa jih brez razloga prepovejo, kršilce zakona pa čakajo visoke denarne kazni ali zapor. Egipt je sicer ob mednarodni podpori okrepil svoj vojaški arzenal pod geslom boja proti terorizmu, vendar je veliko te opreme, predvsem tiste za nadzor, namenjene represiji nad politično opozicijo in civilno družbo.

Izjava.

Francosko podjetje Suneris je egiptovski vojski prodalo svoja sistema Cortex in Vortex za zbiranje informacij iz telekomunikacije. Ta sistema pa se uporablja skupaj s produktom Cerebro podjetja Nexa, ki iz prejetih informacij oblikuje bazo podatkov. Na ta način pa je močno olajšana identifikacija za oblast problematičnih oseb.

Trgovina z orožjem
Poročilo Weapons of the Islamic State organizacije Conflict Armament Research
 / 18. 12. 2017

Izjava.

Eden od sistemov za masovni nadzor je bil narejen s strani podjetja Idemia, ki na podlagi čipov v osebnih karticah omogoča prikaz gibanja posameznih državljanov ob preverbi s strani policije.

Izjava.

Vojaški režim Fataha el-Sisija je ustoličil svojo oblast z uničenjem protesta proti vojaški oblasti na trgu Rabaa avgusta 2013, ko je zaradi nasilja in strelov umrlo med 600 in 817 ljudi protestnikov. Sledila je čistka politične opozicije, sprva so bili na udaru predvsem člani Muslimanske bratovščine, stranke odstavljenega in sedaj zaprtega nekdanjega predsednika Mohameda Morsija, nato pa je vladajoča elita opravila še z ostalo politično opozicijo in kritiki njihove vladavine, kot so različni novinarji, pisatelji ali odvetniki. Orodje utišanja opozicije je predvsem egiptovska protiteroristična zakonodaja, ki med drugim omogoča zapiranje na osnovi splošnih določil, kot je na primer “promocija idej, ki spodbujajo nasilje”.

Od leta 2013 naj bi bilo v imenu boja proti terorizmu v Egiptu ubitih okoli 3000 ljudi, oblast el-Sisija pa je med drugim okrepila represivno delovanje tajnih agencij. V  istem obdobju naj bi po podatkih Egiptovske organizacije za pravice in svoboščine ECRF bilo ugrabljenih in izginulih vsaj 2800 državljanov s strani varnostnih organov.

Izjava.

Evropski svet je sicer kmalu po nasilju nad protestniki nad trg Rabaa izdal resoluciji o suspenzu izdaje orožja v Egipt, podobno pa so že večkrat storili evropski poslanci. Francoska vlada pa je te resolucije v imenu dobička mirno preslišala in nadaljevala z močno povečanim izvozom orožja.

Izjava.

Francija v globalni orožarski trgovini predstavlja tretjo državo na svetu glede na izvoz. V letu 2016 naj bi bilo vsaj 859 francoskih orožarskih podjetij vpletenih v mednarodno trgovino z orožjem, največja med njimi pa so Airbus, Letalstvo Dassault, Družba Thales in Safran. kateri so še drugi kupci francoske vojaške industrije nadaljuje Madelin.

Izjava.

Takšni nakupi orožja s strani Egipta pa ne bi bili mogoči brez pomoči Združenih držav Amerike. Te so po raziskavi ameriškega kongresa vsako leto od leta 1987 dalje tja poslale v povprečju 1,1 milijarde evrov pomoči letno, namenjenih obrambi. Fatah el-Sisi ob podpori mednarodne skupnosti, od katere kupuje orožje, ostaja trdno na oblasti, medtem ko je za opozicijo poskrbela tajna policija, pa mu je državna volilna komisija pripisala 97 odstotkov vseh glasov.

 

Foto: FIDH

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.