Direktiva v zapor!

Aktualno-politična novica
14. 12. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

O danskih antimigrantskih politikah
 / 20. 4. 2021
Nekdanjo dansko ministrico za tujce Inger Støjberg je posebno sodišče za ustavne obtožbe, ki je bilo v parlamentarni zgodovini skandinavske države sklicano samo šestkrat, obsodilo na 60 dni zapora, ker je leta 2016 sprejela nezakonito direktivo o ločevanju vseh migrantskih zakonskih parov, pri katerih vsaj eden izmed partnerjev še ni dopolnil 18 let. Obsojena ministrica se je za to potezo odločila, ker naj bi s tem zaščitila že poročene mladoletne osebe, ki so prosilke za azil. Sporna direktiva je bila v veljavi le nekaj mesecev, v tem času pa je bilo ločenih 23 parov. Posledice direktive oriše Mads Henrik Højgaard, koordinator nevladne organizacije Are You Syrious.

Izjava

Ministrica je z direktivo o ločevanju vzpostavila pravni red, po katerem se poročeni pari obravnavajo kolektivno. Tako je namerno ignorirala zakonsko odredbo, po kateri morajo biti prosilci za azil obravnavani individualno.

Izjava

Za Dansko je ustavna obtožba bivše ministrice potrditev, da je sodstvo ločeno od vlade in da v primeru nezakonitega dejanja ministra tega tudi doleti primerna kazen, doda Højgaard.

Izjava

Ločevanje parov ni edina zakonska ureditev, ki jo je kot ministrica desnosredinske vlade med letoma 2015 in 2019 uveljavila Inger Støjberg. Med drugim je danska vlada uzakonila zaseg osebnih predmetov beguncev in zaostrila azilno politiko, po kateri so prednostno sprejemali predvsem begunce iz Sirije. Poleg tega je takratna vlada razpravljala o možnosti nastanitve prosilcev za azil na oddaljene danske otoke.

Izjava

dehumanizacija
kako sporočiti beguncem, da v državi niso dobrodošli
 / 27. 1. 2016
Nova manjšinska vlada pod vodstvom socialnih demokratov, ki je na oblast prišla leta 2019, je prevzela migrantsko politiko bivše desnosredinske vlade. V predvolilnem nabiranju simpatij volivcev so bile stranke trenutne vlade sicer zelo kritične do predhodnikov, predvsem do izjav skrajno desne Danske ljudske stranke. Po volitvah so obrnili ploščo in nadaljujejo z restriktivno migrantsko politiko zadnjih desetih let.

Izjava

Po besedah Højgaarda ta primer ne bo pomenil precedensa za ostale evropske države, bo pa na Danskem odprl temo o tem, do kam sežejo pooblastila posameznih ministrov.

Izjava

Danes danski parlament odloča o tem, ali bo bivša ministrica še del danskega parlamenta v tem mandatu. Ustavna obtožba naj bi predstavljala dovolj velik prekršek, da se Inger Støjberg odvzame mandat, vendar ji morebitna izključitev iz parlamenta ne omejuje kandidiranja v prihodnjih parlamentarnih volitvah leta 2023. Do odvzema mandata najverjetneje ne bo prišlo, prav tako pa se ne ve, za katero stranko bo bivša ministrica kandidirala, potem ko je izstopila iz desno-liberalne stranke Venstre.

Izjava

Skandinavska država si sicer že več let prizadeva za čim manjše priseljevanje beguncev. Protimigrantsko politiko so že posvojili socialni demokrati, »grdi raček« liberalcev Inger Støjberg pa vse jasneje kaže poteze »belega laboda«« skrajne desnice.

 

OFF je od sajda ločil vajenec Žan, direktivo je določil Virant. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness